All Courses
Django Interview Questions and Answers

Django Interview Questions and Answers

Django Interview Questions and Answers

In case you’re searching for Django Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. Django Interview Questions and Answers provided over here will familiarize you to the maximum frequently posted questions in interviews. The question lists provided are prepared by experts in a well-organized manner which will easily boost you for the interview preparation. There is parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The Django advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per Django industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in Django Development. Gangboard offers Advanced Django Interview Questions and answers that assist you in splitting your Django interview and procure dream vocation as Django Developer.

Best Django Interview Questions and Answers

Django Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for the new challenging job from the reputed company. Our Django Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding. By this Django Interview Questions and answers, many students are got placed in many reputed companies with high package salary. So utilize our Django Interview Questions and answers to grow in your career.

Q1. Describe the Django framework?

Ans: It’s server-side web application development framework which has written in python.

Q2. What is the use of QuerySet in Django?

Ans: It’s collection of objects from database which used by Django ORM. When we map or use models to get group of records or single record from the database. It has returned as QuerySets.

Q3. What are the caching strategies that Django supports?

Ans: Below are the caching strategies which are supports Django.

  • In-memory Caching
  • File System Caching
  • Database Caching
  • Memcached

Q4. Describe serialization in Django framework ?

Ans: This is the process which convert models into the various formats like XML, JSON etc.

Q5. Which current organization are using Django?

Ans: Below are the listed top organization which are using Django.

  • NASA
  • Spotify
  • Mozilla
  • Eventbrite
  • Disqus
  • Instagram

Q6. Which class required to inherit in order to achieve unit tests in Django ?

Ans: To write the test cases ,django.test.TestCase required to inherit and it contains assertEquals , assertTrue and other’s to perform unit tests.

Q7. Differentiate between Project and an App?

Ans: Project is the collection of the apps and app is web application which create to achieve functionalities. One project can have N number of app and one project can be in many projects as well.

Q8. What are the static files used in Django ?

Ans: CSS , Images and JS files are used in to develop the web application and these files used to call the static files. These files are created with in the project directory with the subdirectory as static.

Q9. What are the steps to create a Django project?

Ans: Below are the steps to create project.

  • Choose the dictionary where you want to create project.
  • cd into the directory which you have choose.
  • Exceute the django-admin startproject firstProject(project Name)

Q10. Describe the meaning of context in Django ?

Ans: Context is a dictionary mapping in Django which do mapping template name given to python objects.

Q11. Describe the use of file-based sessions in Django ?

Ans: You need to set SESSION_ENGINE setting to django.contrib.sessions.backends.file” to use file based session.

Q12. Can we call Django as CMS.

Ans: Django can not be call as CMS because it’s a Web framework and helps to build websites.

Q13. Can we achieve Django support multiple-column Primary Keys?

Ans: We cannot achieve multiple-column primary keys as it supports only single-column Primary Keys.

Q14. Describe important parameters in signals?

Ans: Below are the two important parameters –

  • Receiver : This is specified callback function which connected to signal.
  • Sender : This is specified particular sender from singnal received.

Q15. Describe Session in Django ?

Ans: This is the mechanism to store information on the server-side and by default it is store in database and allowed file-based,cache based sessions.

Q16. Describe Controller in the MVC framework of Django?

Ans: Django framework itself call as controller. It’s handled the controlling.

Q17. What are the files contains Django template ?

Ans: Tempate is simple text file and can create text based xml,csv,html file etc.

Q18. Django comes under high-level or low-level framework ?

Ans: It’s high-level web framework.

Q19. What all middleware’s functionalities achieve in Django?

Ans: Below are the list of usage in middleware’s.

  • Use authentication
  • Session management,
  • Content Gzipping
  • Cross-site request forgery protection

Q20. Is Django open source / free ?

Ans: Yes, it’s free and open source framework.

Q21.What is the best and recommended way to install Django framework ?

Ans: Install using pip command is best way to install Django.

  1. First install/update pip
  2. Configure virtualenvwrapper/virtualenv
  3. Once second step is done then do pip install Django

Q22. Describe class-based view in Django ?

Ans: It’s a way of implement views in the form of python objects instead of functions.

Q23. List out caching strategies in Django!

Ans: Following are the strategies.

  • Using Memcached
  • File system caching
  • Database caching
  • In-memory caching

Q24. What all types of inheritance supports in Django?

Django support 3 types of inheritance.

  • Proxy models
  • Multi-table Inheritance
  • Abstract base classes

Q25. List out the types of inheritances in django framework ?

It contains the below types.

  • ContentTypes
  • Single Table Inheritance
  • Multi Table Inheritance

Q26. List out the types of Model relationships in django framework ?

Django framework includes the following

  • One to one relationships.
  • Many to many
  • One to many

Q27. How to make foreign key relation in Django ?

Ans: By calling predefined ForeignKey() function to create many-to-one relationships.

Q28. How to handle Exception or abnormal activity in Django framework ?

Ans: To handle the unusual event or exception leads to program failure , Django use exception class to support all type of exception. This can be predefined or user defined.

Q29. Which Architecture follow by Django framework ?

Ans: Django follow MVC – Model View Controller

Q30. What is Django Rest Framework?

Ans: This helps to create quickly Restful API’s.

Social Share: