All Courses
Docker Interview Questions

Docker Interview Questions and Answers

In case you’re searching for Docker Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. There is parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The Docker advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per Docker industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in Docker Development. GangBoard offers Advanced Docker Interview Questions and answers that assist you in splitting your Docker interview and procure dream vocation as Docker Developer.

Best Docker Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future Docker, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of Docker to meet the necessities of their customers. Docker is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in Docker work, our page furnishes you with nitty-gritty data as Docker prospective employee meeting questions and answers. Docker Interview Questions and answers are prepared by 10+ years of experienced industry experts. Docker Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for a new challenging job from the reputed company. Our Docker Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding.
By this Docker Interview Questions and answers, many students are got placed in many reputed companies with high package salary. So utilize our Docker Interview Questions and answers to grow in your career.  

Q1) Why we need to go for Docker?

Answer: Docker is light weight and more efficient in terms of resources because it uses the host underlying kernal rather than creating it’s own hypervisor.

Q2)How to build environment-agnotic systems with Docker?

Answer: There are three main features

  • Volumes
  • Environment Variable Injection
  • Read Only file systems

Q3) What are the most common instructions in Dockerfile?

Answer FROM, LABEL, RUN, CMD

Q4) Explain about docker workflow?

Answer: It starts  with docker file and need to build it to create image of the container then redistribute it using registry and run the containers.

Q5) Explain about Docker Swarm?

Answer: Docker Swarm is native gathering for docker. It is used to group of Docker hosts into a single and virtual docker host. It provides the standard docker application program interface.

Q6) How to monitor the docker in production environments?

Answer: Docker stats and Docker Events

Q7) Why docker compose does not wait for a container to be ready before moving on to start next service in dependeny order?

Answer: Docker compose starts in a such a order based on the link volumes form and network mode.

Q8) Which Of the following options is correct with respect to cresting docker containers

  • I can build my own image and use it for creating a Docker Container( V)
  • I can pull an image from docker Hub and then run docker images(v)
  • I can directly create a docker container without docker image(x)

Q9) How does the communication happen between Docker client and Docker Daemon

Answer: Combination of Rest API, Socket.IO and TCP

Q10) Where does the docker daemon store the Docker images?

Answer: Docker Registry

Q11) What are the various states of the Docker container?

Answer: Four States: Running, Paused, Restarting and Exited.

Q12) Explain about configure networking in Docker?

Answer:

  • bridge: The default network driver
  • host:  For stand alone containers , remove network isolation between the container and the docker host
  • Overlay: Overlay networks connect multiple docker daemons
  • macvlan: for assigning MAC address for container
  • none: disable all neworking

Q13) Where the docker volumes are stored?

Answer: /var/lib/docker/volumes

Q14) What is Docker object labels?

Answer: These are the mechanism for applying metadata to docker objects including, images, containers, Local daemons, volumes, network, swam nodes,swarm services.

Q15) How to start containers automatically?

Answer: We need to use restart policy …example …docker run always.

Q16) write a Docker file to create and copy a directory and build it using python modules

Answer:  FROM pyhton:2.7-slim
WORKDIR /app
COPY . /app
docker build –tag

Q17) How to publish the image?

Answer: docker push username/repository:tag

Q18) How to scale the app?

Answer: By changing the replicas value in docker compose.yml and re run the command docker stack deploy.

Q19) How to create a vm’s in Docker?

Answer: by using this command docker-machine create –driver virtual box myvm1.

 Q20)How to install Docker?

Answer: yum install docker

Q21) What is the docker inspect do?

Answer: It will give the more information about container in json format.

Q22) How you implement CI/CD using Docker?

Answer: Run jenkins on docker
Run integration tests jenkins using docker-compose

Q23)Explain about CLI’s in Docker?

Answer: Engine CLI, Compose CLI, Machine CLI, DTR(Docker Trusted Registry)CLI ,UCP (Universal Control Pane) CLI.

Q24) How to cleanup Docker image?

Answer:

  • docker container stop name
  • docker container rm name
  • docker image rm name

Q25) How to start Docker daemon?

Answer: dockerd [options]

Q26) How to get Docker performance?

Answer: docker stats or docker top

Q27) How to check container logs?

Answer: docker logs

Q28) How to install logging driver plugin?

Answer: docker plugin install <org/imgname>

Q29) how to log tags for logging driver?

Answer:We have to use tag option
docker run –log-driver=fluentd –log-opt fluentd-address=myhost.local:24224 –log-opt tag=”mailer”

Q30) Explain about Docker security?

Answer: 4 aspects

  • Kernal namespaces
  • control groups
  • docker daemon attack surface
  • Linux kernal capabilities

Q31) How to check the container status ?

Answer: docker ps

Q32) How you manage Docker images?

Answer: Using Docker Hub and Docker Registry

Q33) How you execute multiple Docker commands?

Answer: docker run image /bin/bash -c “cd /path/; python a.py”

Q34) When you will use Docker swarm?

Answer: If we want to manage container scheduling over multiple hosts we will go for docker swarm.

Q35) How you create jenkins image using Docker?

Answer: Docker pull jenkins

Q36) what are the advantages of Docker?

Answer: 1. Return on investment and cost saving

  1. Standardization and productivity
  2. CI/CD and efficiency
  3. Simple and Secure

Q37) What is the Docker container life cycle?

Answer: Build, Pull and Run

Q38) How to develop new apps on Docker?

Answer:

  • 1.build an image file to docker file
  • 2.use multistage builds
  • 3.manage application data using and bind mounts
  • 4.scale app as a swarm

Q39) which version of Docker you are using?

Answer: we can find using docker version command 19.03

Q40) How to control Docker with systemd?

Answer:

  • systemctl start/stop docker
  • service docker start/stop

Q41) Explain about Docker object labels?
Answer: It is for applying metadata to docker objects including images, containers, local daemons , volumes, Networks,swarm nodes and swarm services.

Q42) How to clean up Docker objects?

Answer: docker image prune and docker container prune

Q43) How do we share Docker containers with different nodes?

Answer : By using docker swarm . Docker swarm consists of two type of nodes. one is manager node and other is worker node.

Q44) What is the command to create a docker swarm?

Answer: docker swarm init –advertise-addr <manager IP>

Q45) How to run multiple containers using single service?

Answer: By using docker compose. Each container runs seperately but they can interact with each other. All docker compose files uses yaml language.

Q46) Do you know how to use json instead of yaml compose file?

Answer: docker-compose -f docker-compose.json up

Q47) How to include code with copy/add or volumes?

Answer: In docker file we have to use COPY or ADD directive. this is useful to relocate code. we should use a volume if we want to make changes.

Q48) How to push the new image to Docker registry?

Answer: docker push myorg/myimg

Social Share:

0 responses on "Docker Interview Questions and Answers"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *