All Courses
Puppet Interview Questions and Answers

Puppet Interview Questions and Answers

Puppet Interview Questions and Answers

In case you’re searching for Puppet Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. Additionally, Our Puppet Online Training will cover the syllabus such as puppet server installation, client installation, and registration, puppet collections, Puppet infrastructure, puppet run cycle, create a module, use factor, install packages, use conditionals, puppet forge, additional tools, and tweaking agent systems. Puppet Online Course will give the knowledge to separate the code with three levels like roles, profiles and component modules. Puppet is used in a cloud environment for configuration and deployment. Puppet has two versions such as open-source and commercial.

Big IT companies like Cisco, Accenture, AWS, Google, Microsoft, and Cognizant use Puppet. Companies that comes under infrastructure as code use puppet as it reduces the downtime, automate tasks with repetition, and support many platforms and deployment with less time. Our institute believes in unconditional support until the student gets a job. Go through the Puppet interview question and answers to face the interviews with high confidence.
The Puppet advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per Puppet industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in Puppet Development. Gangboard offers Advanced Puppet Interview Questions and answers that assist you in splitting your Puppet interview and procure dream vocation as Puppet Developer.

Best Puppet Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future Puppet, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of Puppet to meet the necessities of their customers. Puppet is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in Puppet work, our page furnishes you with nitty-gritty data as Puppet prospective employee meeting questions and answers.Puppet Interview Questions and answers are prepared by 10+ years of experienced industry experts. Puppet Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for the new challenging job from the reputed company. Our Puppet Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding.

Q1) Why the puppet is important?

Answer: Puppet develops and increases the social, emotional and communication skills of the children.

Q2) What are the works and uses of puppets?

Answer: Puppet defines to software and configuration your system requires and has the ability to maintain an initial set up. Puppet is a powerful configuration management tool to help system administrators and DevOps to work smart, fast, automate the configuration, provisioning, and management of a server.

Q3) Why puppet is used by an organization?

Answer: Puppet is used to fulfill cloud infrastructure needs, data centers and to maintain the growth of phenomenal. It is very flexible to configure with the right machine. Puppet helps an organization to imagine all machine properties and infrastructure.

Q4) What are the functions of Puppet?

Answer: Ruby is the base development language of puppet and supports two types of functions are Statements and Rvalue.
There are three types of Inbuilt functions

  • File function
  • Include function
  • Defined function

Q5) What is Reductive labs?

Answer: Puppet labs are to target the reAnswer:framing of the automation problem of the server.

Q6) How is puppet useful for developers?

Answer: Puppet is a reliable, fast, easy and automated infrastructure to add more servers and the new version of the software in a single click. You can fully focus on productive work because it is free from repetitive tasks.

Q7) What is the language of the puppet?

Answer: Puppet has its language known as eponymous puppet available in open and commercial versions. It uses a declarative, modelAnswer:based approach for IT automation to define infrastructure as code and configuration with programs.

Q8) Does puppet has its programing language, why?

Answer: Yes, because it is very easy and clear to understand quick by developers

Q9) What puppet will teach you?

Answer: Puppet will teach you how to write the code to configure automate server, to use preAnswer:built and create modules, how to use resources, facts, nodes, classes and manifests, etc.

Q10) What are the effects of puppet on children?

Answer: There are many surprising and amazing effects of puppets such as it encourages and improves the imagination, creativity, motorcycle and emotional health of the children to express inner feelings. The main thing is that you can communicate and give a valuable message to your children funnily and unusually and also to get rid of your child from the shyness of reading, pronouncing and speaking loud in front of everybody.

Q11) How to install a puppet master?

Answer: First update your system and install the puppet labsAnswer: release repository into Ubuntu. Always install the latest and updated version of the puppet “puppetmasterAnswer: passenger” package.

Q12) What is configuration management?

Answer: Configurations management handles the changes systematically to confirm the system design and built state. It also maintains the system integrity and accurate historical records of system state for audit purposes and management of the project.

Q13) How do puppet slaves and masters communicate?

Answer: First slave sends the request for the master certificate to sign in and then master approves the request and sends it to slave and slave certificate too. Now the slave will approve the request. After completing all the formalities date is exchanged very securely between two parties.

Q14) How DevOps puppet tool works?

Answer: Facts details of the operating system, the IP address of the virtual machine or not, it is sent to the puppet master by the puppet slave. Then the fact details are checked by the puppet master to decide how the slave machine will configure and wellAnswer:defined document to describe the state of every resource. The message is shown on the dashboard after completing the configuration.

Q15) Describe puppet manifests and puppet module?

Answer:

  • Puppet manifests – Are puppet code and use the. pp extension of filenames. For example, write a manifest in the puppet master to create a file and install apache to puppet slaves that are connected to the puppet master.
  • Puppet module – It is a unique collection of data and manifests like files, facts, templates with a special directory structure.

Q16) What are the main sources of the puppet catalog for configuration?

Answer: Agent provided data, Puppet manifests, external data.

Q17) Is 2.7.6 puppet run on the window and server?

Answer: Yes, it will run to ensure future compatibility. Puppet can on servers in an organization because there are a lot of similarities in the operating system.

Q18) How can we manage workstation with a puppet?

Answer: BY using “puppet tool” for managing workstations, desktops, laptops.

Q19) What is Node?

Answer: It is a block of puppet code included in matching nodes catalogs which allow assigning configurations to specific nodes.

Q20 ) What are facts, name the facts puppet can access?

Answer: System information is facts which are preAnswer:set variables to use anywhere in manifests. Factor builtAnswer:in core facts, custom and external facts.

Q21) Where are blocks of Puppet code stored?

Answer: Blocks are known as the classes of puppet code and are stored on modules to use later and can be applied only by a name.

Q22) Which command puppet apply?

Answer: Puppet apply /etc/puppet labs/code/environments/production/manifests/site.pp

Q23) Name the two versions of the puppet? Define

Answer:

  • Open source puppet – It manages the configuration of UnixAnswer: like the Microsoft windows system. It is a free version to modify and customize.
  • Puppet enterprise – Ability to manage all the IT applications, infrastructure and provide a robust based solution for automating anything.

Q24) What are community tools to support the functions of puppets?

Answer: These are Git, Jenkins and DevOps tools to support integration and features in puppet.

Q25) Name the problem while using puppets?

Answer:

  • Puppet distortion issue
  • Blink issue
  • Wrap issue
  • Movement issue
  • Face issue
  • Walking issue

Q26) What are the two components of the puppet?

Answer: Puppet language and Puppet platform

Q27) How to check the requests of Certificates from the puppet agent to puppet master?

Answer:

  • puppet cert list
  • Puppet cert sign <Hostname of agent>
  • Puppet cert sign all

Q28) Where and why we use etckeeperAnswer:commitAnswer:post and etckeeperAnswer:commitAnswer:pre?

Answer: It is used on a puppet agent.

  • etckeeperAnswer:commitAnswer:post is used to define scripts and command after pushing configuration in the configuration file.
  • etckeeperAnswer:commitAnswer:pre is used to define scripts and command before pushing configuration in the configuration file.

Q29) What is runinterval?

Answer: A request by default is sent to the puppet master after a periodic time by the puppet agent.

Q30) What does puppet kick allow?

Answer: It allows triggering puppet agent from puppet master.

Q31) What is orchestration framework and what does it do?

Answer: It is an MCollective and runs on thousands of servers using writing and plugins.

Q32) What is this “$operatingsystem” how it is set?

Answer: This is variables and set by factor.

Q33) What does puppet follow?

Answer:  ClientAnswer:server architecture. Client as “agent” and server as “master”.

Q34) What are the challenges handled by configuration by management?

Answer:

  • Identify the component to be changed when requires, wrong identification may replace by the right component implementation.
  • After changes all nodes are redone.
  • The previous version is again implemented if necessary.

Q35) What are the advantages of a puppet?

Answer: Develops imagination power, verbal expression, voice modulation, confidence, teamwork, dramatic expression, listening skills.

Q36) What is used for separating data from puppet code and why?

Answer: Hiera. For storing the data in keyAnswer:value pairs.

Q37) Who approves puppet code and why?

Answer: Puppet parser and puppet code check the syntax errors.

Q38) What we use to change and view the puppet settings?

Answer: By puppet config.

Q39) What puppet for automating configuration management?

Answer: Python.

Q40) What reduces the time to automation to get started with DevOps?

Answer: Puppet Bolt.

Q41) Explain Puppet?

Answer: A Puppet is a tool for configuration management. Master-slave architecture is used by puppet. Master and slave connect by a coded channel with the help of SSL. It is for configuring, managing servers and deploying.

Q42) What is Module in Puppet?

Answer: In the Puppet module is a group of files, classes, definitions, templates, resources. Re-distribution of the module is handled by the puppet is very useful for compatible code to write generic code. And can use with simple code changes numerous times.

Q43) Define Facter?

Answer: Puppet uses a Facter for managing numerous principles as the occasional variable. It is the same as the “env” variable of Linux and Bash. Overlapping is seen in the middle of facts stock details and machines occasional fluctuation.

Q44) Name the design of the puppet?

Answer: Model-driven design, It is very boring to hold and to arrange numerous projects with each other with the help of the director. But by using the latest and advanced tools and technology this procedure becomes more compatible. For making the project layout uncomplicated we use the puppet.

Q45) Describe MCollective?

Answer: MCollective is a powerful instrumentation framework and a tool developed by a puppet. It runs on the numerous servers together by the use of existing plugins or written by own. It is developed by a puppet lab for server interpretation.

Q46) Name the type of organization where the puppet is used?

Answer: Puppet is more useful for an organization that has a large number of servers. It is used to remove the need to manually handle the servers. But it is less important for the small number of servers.

Q47) Name the characters used in a class and module name?

Answer: Lowercase letters, numbers and underscores are the characters allowed in a class and module name. You can separate namespace in a lowercase letter. The variable names such as characters, alphanumeric and underscore and it may be case sensitive.

Q48) Mention the disadvantages of Puppet?

Answer

  • It is difficult to explain Ruby.
  • You have to use Ruby for expanding Puppet.
  • Quick delivering and development.
  • Puppet is not worth for small industries.
  • The features of global communicating are not in the puppet.
  • The global report is not viewed on agreement transferred out by the puppet.

Q49) What is Puppet Lint?

Answer: Puppet code is tested by puppet-lint. It is approved Contrary to the puppet language style guide. The code style is proved by puppet-lint. But the syntax is not proved. The command of puppet “puppet parser validate” is used for evaluating syntax.

Q50) Define the management of configuration in Puppet?

Answer: To enclose the practices and construction configuration management is used. The transportation and functioning framework is automized by configuration management. It assists in making the base for DevOps to provide the best software. It helps in managing the modification to approve the system design and built state.

Q51) Define the purpose of RESTful API? And the security of REST API?

Answer: RESTful API is the medium of interaction in the puppet. Puppetmaster and puppet agents interact with each other with the help of the RESTful API. The proceeding is the fundamental URL for connecting RESTful API. We have to hold the documents if RESTful API is used for external collection.

Q52)For what we use the custom function in Puppet?

Answer: Functions are used to develop custom functions. A custom function is useful for extending the analysis capacity of the puppet. The ability of the puppets manifests files and modules is stretching out and improving with the help of Custom function.

Q53) What is the use of Facter command and its importance?

Answer: To register each change of various occasions and the connected principle the command of Facter is used. The group of facts approaches creative thinking like core facts. The facts of custom to the group can be attached. Facter and facts are necessary because we can use them in the code at any time.

Q54) Define the Facts of puppet?

Answer: For the classification when the representative appeals to a manager. Then first the representative assembles each detail of the record my own as the combination of key value. With the help of Facter, all the details of the representative are collected.

Q55) What are puppet internals?

Answer: Puppet internals tells the way of interaction between the master and representative by the host confirmed HTTP.

  • Interaction of master and representative HTTP – The manager and representative connects each other commonly validates HTTP for the proof of the clients.
  • Collection of a catalog – The file is used by the representative at the time of constructing a node is known as the catalog. Catalog defines every asset condition and in the management as well as identifies the ordered details.

Q56)How to trace the activity of the puppet with a report?
Answer: A report is for activities and the framework is generated by the puppet. At the time pf puppet run, it appeals for classification. For creating the details we take the help of report processors.

  • By sending report
  • Remark about a report
  • The pattern of the report
  • By custom report writing

Q57) Define Virtual resources? Its uses.

Answer: Virtual resources define the condition you want for the means without applying that condition. After the announcement, it recognizes many times.
Uses

  • resources are managed at the time of numerous cross-class conditions are together.
  • An overlapping group of means contains the number of classes.
  • The management of means depends on one condition to get together.

Q58) How to make Puppet more powerful?

Answer: For example – Jira is used to check the changes and requests. A request is handled by the inner process. To hold the puppet code we use Git and puppets code manager app. To run the modification of puppet by regular merged pipeline in Jenkins with the beaker testing framework.

Q59) Name the catalog of the puppet? Why we use sources?

Answer: A downloaded document from the puppet master which is used by puppet agent at the time of configuring a node. We have to manage every resource of the chosen state by the catalog.

  • Sources are used by puppet to compile a catalog
  • Outside data
  • Display of Puppet
  • Data is given by the agent

Q60) What are the layers of Puppet?

Answer:
The layer of abstraction – It permits the manager to apply the arrangements on various objectives such as Linus, Windows, OS X, and Unix.
The language of configuration – It defines the way of how to appear the moderator and services.

Q61) Name the blocks and resources of Puppet?

Answer:
Blocks of Puppet – The resilience for combining reports are given by the puppet. To make use of Puppet APIs with the tool of the third party. Classes, Resources. Manifest, Modules
Resources of Puppet – The resources of the puppet are files, users, services, packages, processes. Puppet resources assist to achieve every function on the Puppet agent.

Q62) Define the classes of Puppet?

Answer: A group of puppet capabilities is packed up in a single unit is called puppet classes. The classes are for the framework to use again in order. Classes are announced a single time with a single name and should be different.

Q63) What is the use of Puppet for DevOps?

Answer:

  • The industry of Puppet is very broad to handle a DevOps environment and cloud.
  • The projects of system management are stored as modules and manifests. We can use it again for generating pre-built servers.
  • Puppet is for a regular delivery model to free the software cycle.

Q64) What is the use of HTTPS?

Answer: To interact with puppet agent nodes and puppet masters for the confirmation of the client. An HTTP attachment is given by the puppet master having numerous endpoints. HTTPS request for single endpoints is made by the agent at the time of appealing or accepting something. With the help of the master’s HTTP API, the agent naturally appeals to certificates.

Q65) Where did Puppet server run?

Answer: Puppet server runs on Java virtual machine. It gives services like the application of the classic puppet master. It is done in numerous performers with the help of running the current master code.

Q66) How to handle Puppet’s built-in certificate authority?

Answer: With the help of puppet cert. For signing, we can use it and for canceling the agent certificates. Like the application of puppet master, it runs on a similar server.

Q67) How to handle modules from the Puppet Forge?

Answer: With the help of the puppet module command gives an attachment. The attachment is the same as the numerous packages principles like apt-get, yum, gem. Puppet command helps us to explore for handling modules and to install.

Q68) Where we find a steady set of test nodes?

Answer: It is found in permanent test environments. And all modification is done before getting associate into the code of presentation. The test nodes are considered a minor version of the entire framework of the presentation.

Q69) How to recognize the error in the line or invalid?

Answer: With the help of puppet parser. To examine the error into the editor you can combine the syntax. To run the checking of error Vim has built-in code in the collection of process. And one can immediately prove the code and climb the unit of code with the help of syntax error.

Q70) Explain the DevOps puppet tool?

Answer: For delivering the best software DevOps is used. It is a developmental application. By placing development, staging, and deployment DevOps construct the best software fast.

Q71) Name the main version of the puppet?

Answer:
Puppet enterprises – Puppet server describes the gather marks of puppet health and performance. It contains active appeals, the time of appeal, performance time and loads the collection
Open source puppet – It proves a nice flavor to puppet and very convenient t install on the x86 servers for test runs. IBM AIX or F5 Big-IP hardware is not supported.

Q72) Tell the method of interaction of slaves and master in puppets?

Answer:

  • First, an appeal is mailed for the master’s approval by the slave.
  • Then the request is accepted by the master
  • Now it is mailed to the worker and worker proof.
  • The appeal is requested by the worker
  • Finally, all data is interchanged in a very protected method for connecting two parties after finishing the whole procedure.

Q73) Explain Node in Puppet?

Answer: Node is known as a slab of Puppet Node contains in matching nodes catalogs. Giving a particular arrangement to a particular node is permitted by it. Then keep node explanation In the center of a manifest is a single site.pp file or numerous folder holding directory. A single node is necessary when manifest holds one node explanation. When node explanation is not provided the selection for a node is failed.
Q74) Name the benefits of puppet DevOps tools?
Answer:

  • For describing, the framework as a code is permitted by the puppet. ICA is necessary for DevOps applications like managing version, companion evaluation, automatic testing and deployment, and ongoing transportation.
  • With the help of the deployment, the puppet gives a remarkable saving of time.
  • It describes the layout for the host.

Q75) Explain writing custom functions?

Answer: Functions run on the puppet master. Function communicates agent to give the details as data. The traditional functions are held by the puppet master for restarting the puppet master. The function performs on the server to show the file on the server. The function R-value gives back the value and statement function does not give back anything.

Social Share:

0 responses on "Puppet Interview Questions and Answers"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *