Puppet Interview Questions and Answers

Puppet Interview Questions and Answers

Puppet Interview Questions and Answers

In case you’re searching for Puppet Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. Additionally Our Puppet Online Training will cover the syllabus such as puppet server installation, client installation and registration, puppet collections, Puppet infrastructure, puppet run cycle, create a module, use factor, install packages, use conditionals, puppet forge, additional tools and tweaking agent systems. Puppet Online Course will give the knowledge to separate the code with three levels like roles, profiles and component modules. Puppet is used in a cloud environment for configuration and deployment. Puppet has two versions such as open source and commercial.

Big IT companies like Cisco, Accenture, AWS, Google, Microsoft, and Cognizant use Puppet. Companies which comes under infrastructure as code use puppet as it reduces the downtime, automate tasks with repetition, and support many platforms and deployment with less time. Our institute believes in unconditional support until the student gets a job. Go through the Puppet interview question and answers to face the interviews with high confidence.

The Puppet advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per Puppet industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in Puppet Development. Gangboard offers Advanced Puppet Interview Questions and answers that assist you in splitting your Puppet interview and procure dream vocation as Puppet Developer.

Best Puppet Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future Puppet, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of Puppet to meet the necessities of their customers. Puppet is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in Puppet work, our page furnishes you with nitty-gritty data as Puppet prospective employee meeting questions and answers.Puppet Interview Questions and answers are prepared by 10+ years of experienced industry experts. Puppet Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for the new challenging job from the reputed company. Our Puppet Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding.

Q1) Why the puppet is important?

Answer: Puppet develops and increases the social, emotional and communication skills of the children.

Q2) What are the works and uses of puppets?

Answer: Puppet defines to software and configuration your system requires and has the ability to maintain an initial set up. Puppet is a powerful configuration management tool to help system administrators and DevOps to work smart, fast, automate the configuration, provisioning, and management of a server.

Q3) Why puppet is used by an organization?

Answer: Puppet is used to fulfill cloud infrastructure needs, data centers and to maintain the growth of phenomenal. It is very flexible to configure with the right machine. Puppet helps an organization to imagine all machine properties and infrastructure.

Q4) What are the functions of Puppet?

Answer: Ruby is the base development language of puppet and supports two types of functions are Statements and Rvalue.

There are three types of Inbuilt functions

  • File function
  • Include function
  • Defined function

Q5) What is Reductive labs?

Answer: Puppet labs are to target the reAnswer:framing of the automation problem of the server.

Q6) How is puppet useful for developers?

Answer: Puppet is a reliable, fast, easy and automated infrastructure to add more servers and the new version of the software in a single click. You can fully focus on productive work because it is free from repetitive tasks.

Q7) What is the language of the puppet?

Answer: Puppet has its language known as eponymous puppet available in open and commercial versions. It uses a declarative, modelAnswer:based approach for IT automation to define infrastructure as code and configuration with programs.

Q8) Does puppet has its programing language, why?

Answer: Yes, because it is very easy and clear to understand quick by developers

Q9) What puppet will teach you?

Answer: Puppet will teach you how to write the code to configure automate server, to use preAnswer:built and create modules, how to use resources, facts, nodes, classes and manifests, etc.

Q10) What are the effects of puppet on children?

Answer: There are many surprising and amazing effects of puppets such as it encourages and improves the imagination, creativity, motorcycle and emotional health of the children to express inner feelings. The main thing is that you can communicate and give a valuable message to your children funnily and unusually and also to get rid of your child from the shyness of reading, pronouncing and speaking loud in front of everybody.

Q11) How to install a puppet master?

Answer: First update your system and install the puppet labsAnswer:release repository into Ubuntu. Always install the latest and updated version of the puppet “puppetmasterAnswer:passenger” package.

Q12) What is configuration management?

Answer: Configurations management handles the changes systematically to confirm the system design and built state. It also maintains the system integrity and accurate historical records of system state for audit purposes and management of the project.

Q13) How do puppet slaves and masters communicate?

Answer: First slave sends the request for the master certificate to sign in and then master approves the request and sends it to slave and slave certificate too. Now the slave will approve the request. After completing all the formalities date is exchanged very securely between two parties.

Q14) How DevOps puppet tool works?

Answer: Facts details of the operating system, the IP address of the virtual machine or not, it is sent to the puppet master by the puppet slave. Then the fact details are checked by the puppet master to decide how the slave machine will configure and wellAnswer:defined document to describe the state of every resource. The message is shown on the dashboard after completing the configuration.

Q15) Describe puppet manifests and puppet module?

Answer:

  • Puppet manifests – Are puppet code and use the. pp extension of filenames. For example, write a manifest in the puppet master to create a file and install apache to puppet slaves that are connected to the puppet master.
  • Puppet module – It is a unique collection of data and manifests like files, facts, templates with a special directory structure.

Q16) What are the main sources of the puppet catalog for configuration?

Answer: Agent provided data, Puppet manifests, external data.

Q17) Is 2.7.6 puppet run on the window and server?

Answer: Yes, it will run to ensure future compatibility. Puppet can on servers in an organization because there are a lot of similarities in the operating system.

Q18) How can we manage workstation with a puppet?

Answer: BY using “puppet tool” for managing workstations, desktops, laptops.

Q19) What is Node?

Answer: It is a block of puppet code included in matching nodes catalogs which allow assigning configurations to specific nodes.

Q20 ) What are facts, name the facts puppet can access?

Answer: System information is facts which are preAnswer:set variables to use anywhere in manifests. Factor builtAnswer:in core facts, custom and external facts.

Q21) Where are blocks of Puppet code stored?

Answer: Blocks are known as the classes of puppet code and are stored on modules to use later and can be applied only by a name.

Q22) Which command puppet apply?

Answer: Puppet apply /etc/puppet labs/code/environments/production/manifests/site.pp

Q23) Name the two version of puppet? Define

Answer:

  • Open source puppet – It manages the configuration of UnixAnswer:like, Microsoft windows system. It is a free version to modify and customize.
  • Puppet enterprise – Ability to manage all the IT applications, infrastructure and provide a robust based solution for automating anything.

Q24) What are community tools to support the functions of puppets?

Answer: These are Git, Jenkins and DevOps tools to support integration and features in puppet.

Q25) Name the problem while using puppet?

Answer:

  • Puppet distortion issue
  • Blink issue
  • Wrap issue
  • Movement issue
  • Face issue
  • Walking issue

Q26) What are the two components of the puppet?

Answer: Puppet language and Puppet platform

Q27) How to check the requests of Certificates from the puppet agent to puppet master?

Answer:

  • puppet cert list
  • Puppet cert sign <Hostname of agent>
  • Puppet cert sign all

Q28) Where and why we use etckeeperAnswer:commitAnswer:post and etckeeperAnswer:commitAnswer:pre?

Answer: It is used on a puppet agent.

  • etckeeperAnswer:commitAnswer:post is used to define scripts and command after pushing configuration in the configuration file.
  • etckeeperAnswer:commitAnswer:pre is used to define scripts and command before pushing configuration in the configuration file.

Q29) What is runinterval?

Answer: A request by default is sent to the puppet master after a periodic time by the puppet agent.

Q30) What does puppet kick allow?

Answer: It allows triggering puppet agent from puppet master.

Q31) What is orchestration framework and what does it do?

Answer: It is an MCollective and runs on thousands of servers using writing and plugins.

Q32) What is this “$operatingsystem” how it is set?

Answer: This is variables and set by factor.

Q33) What does puppet follow?

Answer:  ClientAnswer:server architecture. Client as “agent” and server as “master”.

Q34) What are the challenges handled by configuration by management?

Answer:

  • Identify the component to be changed when requires, wrong identification may replace by the right component implementation.
  • After changes all nodes are redone.
  • The previous version is again implemented if necessary.

Q35) What are the advantages of a puppet?

Answer: Develops imagination power, verbal expression, voice modulation, confidence, teamwork, dramatic expression, listening skills.

Q36) What is used for separating data from puppet code and why?

Answer: Hiera. For storing the data in keyAnswer:value pairs.

Q37) Who approves puppet code and why?

Answer: Puppet parser and puppet code check the syntax errors.

Q38) What we use to change and view the puppet settings?

Answer: By puppet config.

Q39) What puppet for automating configuration management?

Answer: Python.

Q40) What reduces the time to automation to get started with DevOps?

Answer: Puppet Bolt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for Online Training