Loading...
QlikView Interview Questions and Answers

QlikView Interview Questions and Answers

by GangBoard Admin, January 28, 2019

In case you’re searching for QlikView Interview Questions and Answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. There is parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The QlikView advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per QlikView industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in QlikView Development. Gangboard offers Advanced QlikView Interview Questions and Answers that assist you in splitting your QlikView interview and procure dream vocation as QlikView Developer.

Q1) Clarify about QlikView?

Answer:QlikView is the Business Intelligence device utilized by the University of St Andrews. Information from various University frameworks is consolidated and introduced in a solitary dashboard in a simple and reasonable way.

QlikView dashboards at the University of St Andrews are based on the accompanying standards:

  •  Dashboards must be successful to utilize
  •  Dashboards must help clients in completing their assignments
  •  Dashboards must give the correct sort of usefulness
  •  It must be anything but difficult to figure out how to utilize a dashboard
  •  It must be anything but difficult to recollect how to utilize a dashboard
  •  To use QlikView, you don’t need specialized skill in data frameworks, only a readiness to figure out how it can bolster you.

Q2) What sort of outline we use in Qlikview Admin?

Answer:We for the most part utilizes bar outline, line diagram, combo graph, disperse diagram, framework graph, and so on.

Q3) Clarify Set examination in Qlikview?

Answer:It is utilized for set of gatherings. For the most part utilized in collected capacity like total (year), and so forth. Experience this keen blog to realize why QlikView is such an extraordinary Business Intelligence instrument.

Q4) Characterize Trellis Outline?

Answer:In Trellis outline we can make exhibit of diagram dependent on first measurement. Bitmap diagram are likewise made of trellis show.

Q5) Clarify Mini Chart? I’m not catching your meaning by sub reports and how we can make them?

Answer:With the assistance of Mini Chart we can set kind of modes rather than qualities in table mode. We can likewise change the colors.Read this QlikView Tutorial to take in more about QlikView now.

Q6) What is Pivot Table?

Answer:Rotate Table:

A rotate table is better at the season of collection. We can likewise demonstrate rotate table like a cross table which is a helpful element. Be that as it may, there is one detriment of it which is on the off chance that we need to sort a rotate table than we need to sort it initially as indicated by the main measurement then to the following.

Q7) Which diagram we will use for a long time distinction deal?

Answer:Structured presentation we will utilize.

Q8) What is Straight Table?

Answer:A straight table is vastly improved at the season of arranging when contrasted with the rotate table as we can sort it as per any section according to our decision. In any case, it isn’t useful for gathering reason.

Q9) What number of measurements we can use in Bar diagram?

Answer:We can utilize just two measurement

Q10) Which Qlikview object has just articulation and no measurement?

Answer:Check outline and rundown box have just articulation and no measurement.

Q11) How we can utilize Macros in our application?

Answer:We can utilize macros for different purposes like for reloading the application and to make object.

Q12) What do you comprehend by layers in Qlikview?

Answer:The layer are fundamentally determined to the sheet object properties format where base, top, typical particular to the number – 1,0 and Experience this canny Infographic to find out about the qualities of QlikView now.

Q13) What is Dimensions?

Answer:Measurements permit information examination from different points of view.

Q14) Clarify about Normalized Data?

Answer:Very much Structured Form of Data, which doesnt have any reiteration or excess of information. It’s a sort of Relational information. It’s for the most part utilized in OLTP sort of stuffs Denormalized Data – It’s an entire cluster of information with no relationship among themselves, with excess of information. It’s fundamentally utilized in OLAP sort of stuffs.

Q15) What Is Star Schema?

Answer:The least difficult type of dimensional model, in which information is prearranged into certainties and measurements is known as Star diagram.

Q16) What is Snowflake Schema?

Answer:A snowflake pattern is a distinction of the star blueprint. Snowflake is utilized to enhance the introduction of specific inquiries.

Q17) Clarify interim match?

Answer: The inner match is prefixes with the heap articulation which is utilized for interfacing diverse numeric qualities to at least one numeric interim.

Q18) Clarify inner match work()?

Answer:Interior match work is utilized to create information container of various sizes.

Q19) What is Container?

Answer: A holder object is utilized to keep numerous graphs. We can utilize a compartment item to keep numerous diagrams in a similar box.

Q20) What do you comprehend by expanded interim match work()?

Answer:Broadened interim match work() is utilized for gradually changing the measurements.

Q21) What are the new highlights in QV 11?

Answer: Holder Object;Granular Chart Dimension Control; Actions like, clear documented; meta data,etc are the new highlights in QV 11.

Q22) Clarify joins and its sorts?

Answer:Join is utilized to change over the given information and at whatever point we are utilizing joins for changing over information its is known promotion Data Merging.

It has numerous sorts:

  •  Left join
  •  Right join
  •  Inward join, and so forth

Q23) What is Left Join?

Answer: Left join indicates that the join between the two tables ought to be left go along with, it utilizes before the word join. The subsequent table just contain the blend among two tables with the full informational index from the main table. When we have more than one regular field between at least two tables then we have engineered keys.

Q24) Characterize right join?

Answer:Right join determines that the join between the two tables ought to be correct go along with, it utilizes before the word join. The subsequent table just contain the mix among two tables with the full informational collection from the second table.

Q25) Clarify Inner Join?

Answer:Inward join indicates that the join between the two tables ought to be internal join. The subsequent table ought to contain the full informational collection from both the sides.

Q26) What are modifiers?

Answer:Modifiers manages the Fields name.

For instance: sum({$<Region=>}Sales)

Returns the deals for current determination, however with the choice in “District” is expelled.

Q27) Clarify Identifiers Syntax?

Answer:

  • 0-Represents the unfilled set
  • 1-Represents the full arrangements of records
  • $-Represents the record of current determination
  •  $1-Represents the past determination
  • $_1-Represents the following determination
  • Bookmark01- means the Bookmark name

Q28) Clarify 3-level engineering of Qlikview Application?

Answer:

1-level: Raw information is stacked and we make QVD

2-level: QVD is changed over in business login and the prerequisite of business and information display is made.

3-level: Reading all QVD from 2-level and we make a solitary QVW.

Q29) How does Qlikview stores the information inside?

Answer:Qlikview stores the information in QVD as QVD has information pressure ability. Qlikview has preferred execution over other BI in light of its memory investigation approach.

Q30) Clarify the confinements of Binary load for a QlikView Developer?

Answer:Parallel Load can be utilized for just a single application implies we can just peruse the information from one QVW application and additionally set contents is likewise a confinement.

Q31) For a QlikView Administrator, separate between subset Ratio and Information Density.

Answer: Subset Ratio: It is utilized for effortlessly spot issue in key field association.it is significant for key fields since they are available in numerous tables and don’t have a similar esteem.

Data Density: It is the field which contain the level of column which contain the non-invalid esteem.

Q32) What is the utilization of Optimized Load?

Answer: Upgraded stack is a lot quicker and ideal particularly for huge arrangement of information. It is conceivable if n o change are set aside a few minutes of load and no separating is finished.

Q33) Separate among keep and joins?

Answer: Keep and joins do similar capacities yet in keep makes the two tables though join just makes the one table. Keep is utilized before the heap or select proclamations.

Q34) Characterize engineered Key?

Answer: Engineered key is where at least two tables comprises more than one normal section between them is called as manufactured key.

Q35) What is gradual load in Qlikview Architect?

Answer:Steady load is only stacking new or changed records from the database. With the assistance of QVD records we can utilize gradual Load.

Q36) Separate among set and let alternative in Qlikview?

Answer:Set: it allots the variable without evaluates the articulation.

Let: it allots the variable with evaluates the articulation.

Q37) Characterize Qlikview Resident Load.

Answer: Occupant stack is a piece of stacking information in Qlikview application. It is utilized for stacking information in tables which is as of now stacked in Qlikview application.

Q38) How we can streamline QV application?

Answer: It very well may be advanced by making the information into qvds. At the point when finish qvw application is changed into qvd than this qvd will be store in the RAM.

Q39) What is mapping load?

Answer:Mapping load is utilized to make the mapping table that can be utilized for supplanting field esteem and field names.

Q40) Characterize apply outline.

Answer:apply outline used to add fields to the tables with the assistance of different tables. It very well may be utilized as joins.

Q41) What is link?

Answer:It implies arrangement of interconnected things i.e. any section or line which is identified with one another can be associated through link.

Q42) Characterize No Concatenation.

Answer: No Concatenation prefix is utilized to constrain the indistinguishable tables as two separate interior tables.

Q43) Characterize associate articulation.

Answer:It is utilized to set up an association with database with the assistance of ODBC or OLEDB interface.

Q44) What do you comprehend by Fact group of stars Schema?

Answer:It is a consistent database structure of information Warehouse . It is structured with the assistance of De Normalized Fact..

Q45) I’m not catching your meaning by RDBMS?

Answer:It represents social Database the executives System. It organizes the information into particular section and lines.

Q46) What do you comprehend by the term CAL in Qlikview Server?

Answer:Each customer needs a CAL to get associated with Qlikview Server. The CALS are taken up with Qlikview Server and tied with the server sequential number.

Q47) Separate between QV server and Distributer?

Answer: QV Server is a program that is introduced on PC with different CALS which enable client to get to QV Files on the server. Distributer is a program which oversees brought together control on our QV documents and oversees them how and when they are stacked and dispersed.

Q48) What do you comprehend by preview perspective of the table?

Answer:By this choice we can see number o tables and related affiliations.

Q49) How we can bring information into qv?

Answer:We use ODBC, OLEDB, SAP connectors sort of information associations.

Q50) How we can deal with Early Arriving Facts.

Answer: We can stack information from ODBC, OLEDB, SAP connectors , by select articulations and we can likewise stack records like exceed expectations, word, and so on by utilizing Table Syntax.

Q51) What sort of information we for the most part use?

Answer:We utilize level documents, exceeds expectations, QVDs, and so on advertisement information.

Q52)Can You tell me the Cross table Syntax?

Answer: This table contains Attribute field and Data fields and No of qualifiers and contained load statement.

Q53) Can you write Incremental load script?

Answer: // First we have to load the tale and create one qvd

Table name:
LOAD Primeid,
[food category],
[food item],
location,
lastupdate
FROM
[C:\Users\Qlikview\Desktop\EMP.xlsx] (ooxml, embedded labels, table is Sheet1);

STORE FOOD into FOOD.QVD(QVD);

//save the QVW and Reload.

// once the reload done enter to edit script and write down below script

Final Script:

Table name:
LOAD Primeid,
[food category],
[food item],
location,
lastupdate
FROM
[C:\Users\Qlikview\Desktop\EMP.xlsx] (ooxml, embedded labels, table is Sheet1);

// Load QVD As we created and concatenate the table and QVD…

concatenate
LOAD Primeid,
[food category],
[food item],
location,
lastupdate
FROM
[E:\QVW\FOOD.QVD] (qvd) Where not Exists(Primeid);
//Once Concatenation is done load same table only Primary Key field and  create one inner join like below..

Inner Join
LOAD Primeid
FROM
[C:\Users\Qlikview\Desktop\EMP.xlsx] (ooxml, embedded labels, table is Sheet1);
STORE FOOD into FOOD.QVD(QVD);

// Finally  Store QVD

Q54) We have (QVPR) repository in QMS , how you can move data to data base?

Answer: System Tab We have to select QlikView Management Services(QMS)  in that repository Tab we need to select Repository Type XML Repository  give Database Name AS QVPR and then  give Optional Path for creating Data Base.  check the migrate data from current repository Option. then Schedule the  Backup Settings based on requirement.

Note: Files will Store only Zip Format.

Q55) What is exist() Not Exist(), can explain ?

Answer: Exist() is used commonly in where clause is the values need to load whatever we have already in QVD those records need to load that time we are used Exist() function.

Not Exist() these function we are used for Update and delete records updating in QVD. these also we are using where clause.

Q56) How to find the total No Records in a QVD?

Answer: we have one function to find-out the qvd records no  using below Function.

QvdNoOfRecords (‘path with filename’)

Q57)How to find qvd for which QVW loaded Data?

Answer: open the QVD file in a text editor, notepad will do, and you can see which QVW was used to create the file in the <CreatorDoc> tag.

Q58) How generate the table in QlikView without loading any tables from source?

Answer: yes we have option to load data within the script  using Inline load.

Example: edit script —> insert menu —> Load Statement –> Load Inline.

here we can generate the data.

load * inline [

A,B

1,AA

2,BB

3,CC

];

Q59) How To Find Out Particular Product % From All The Products?

Answer: Using Pivot We can able to see use dimension is Product and Exp is Sales

Q60) What are the different variables in QlikView?

Answer: In QlikView we have two types of Variables they are

  1. SET

2.LET.

SET: this is static variable these variable we can able to create in edit script only.

this only use for constant values, set variables not able to do evaluations.

EX:   set  variable = ‘sathish’;   // here it’s shows Sathish.

a=10

b=20

set c=a+b      // here its display a+b only because set variable not able to do caluculations.

LET: this variable is dynamic variable, it’s Possible To evaluate the values like below, and front end also possible to create LET Variables.

a=10

b=20

Let  C=a+b   //  here let variable will gives addition of a+b value 10.

Q61) How many types of Bookmarks Available In QlikView?

Answer:

Qlikview Have 4 Types Of Book Marks They Are

  • Document Bookmarks.
  • User Bookmarks.
  • Private Server Bookmarks.
  • Shared Server Bookmarks.

Q62) how you find-out Duplicate records In QlikView?

Answer: we can able to find-out Duplicate values Using count function.

Sum(Aggr(if(count(fieldname)>1,1,0),Fieldname))

Q63) How to hide column in pivot table ? and is this possible to hide the column in Straight Table?

Answer: In QlikView hide column option not available in pivot. But if we can Wright a Macro its possible.

Straight Table we have option to hide the column, Go to straight table Properties—-> Presentation Tab  —-> check the Hide Column Option (first select which column you need to hide then check the Hide column Option).

Q64) How you can achieve the values showing in bar chart?

Answer: Chart Properties —>  Expiration Tab –> Check the Values On Data Points Option .

If you want to show values on inside the bar Go to Presentation tab—> Select Plot values inside the segment option.

Q65) Which function works look like  SQL ‘IN’ Operator in QlikView?

Answer: In QlikView Match() works Like SQL IN Operator.

Match() is Case Sensitive, if your Passing First Argument Is Capital letter  and values are small letter it will display 0.

Q66) How to show multiple Expressions in Text Box?

Answer: we can able to show multiple Expressions In Text box using  ‘&  &’

Q67) How to Create Dimensions in Front End?

Answer: we can able to create Dimensions in Front end using Customized Dimensions .

Q68) Is this Possible to find-out All Expressions In a QVW File?

Answer: Yes We Can able to see Expressions  in  One Place  Settings —> Expressions Overview.

Q69) How to change the expiration Values Colors in Pivot Table ?

Answer: we can change the values colors in visual cues tab we can give upper value and Lower values.

or select the expiration and Expand the Expiration and select Text Color in that description use If Condition we can change.

Q70) How to Change the Sub Total Row Color ?

Answer: Select The Dimension And Expand the Dimension And Select background  color in that description write Below Exp.

if(Rowno() = 0,green())

here in pivot Chart Rowno()=0 is Qv treat like subtotal row

Q71) I have data like ’98as32r9′ here i want remove Alphabets How to achieve in QlikView?

Answer: Here we can use Purgechar() function to remove Alphabets in string.

Purgechar(‘String data’,’a,b,c,d,….,z’)

Q72) How we can perform two Employees  Comparison  using Alternative State ?

Answer: Yes We can able to create Comparison of two employees using Alternative State .

first we need to create Alternative State in document properties in General Tab Press Alternate State Button And Create Two States.

And Take Two Filters taking  EMP Names Column  and Apply Alternate States One Is One filter and Second One Is Second Filter.

Create Bar chart And Write Exp Like Below.

Example 1:

Sum({State1 * $}Sal)

this One will Show First filter Selected Employee Sal

Example 2:

Sum({state2 * $}sal)

this one will Show Second Filter Selected Employee Sal in Same Bar Chart.

Q73) How we can achieve Dimension Limit In Pivot table ?

Answer: yes we can able to achieve the Dimension Limit in Pivot table.

Dimension Tab —> Calculated Dimension —> here we need to write a condition like below

=if(Aggr(rank(sum(sales)),ProductID, SalesmenID)<=5,SalesmenID)

Q74) Tell me the Diff Between Date and Date# ?

Answer:

Date():  this is for formatting the date.

Date#(): this is for identifying the Date format.

For Example: we have a table contains the Deferent Date Formats  this one need to convert one format that time we have to use both functions, first we should find out date formats then need to convert date.

Date(Alt(Date#(Column,’DD-MM-YYYY’),Date#(column,’DD.MM.YYYY’)),’DD/MM/YYYY’)

Q75) what is the error codes and observations in QlikView?

Answer:

  • No error
  • General error
  • Syntax error
  • General ODBC error
  • General OLE DB error
  • General custom database error
  • General XML error
  • General HTML error
  • File not found
  • Database not found
  • Table not found
  • Field not found
  • File has wrong format
  • BIFF error
  • BIFF error encrypted
  • BIFF error unsupported version
  • Semantic error
  • Error Code 3 = General ODBC error.

Q76) We have some old script and need to add new script while loading time its getting error(Execution of script failed. Reload old data”) what you have to do?

Answer: We have to check all script old and new separately if it’s working fine we need to copy whole old script and new script to new QVW file it will work , and need to copy all Frontend Designing’s also.

Q77) How many services are available in QlikView?

Answer:

QV Have total five Services they are

  • QV Management Services
  • QV Server Services
  • QV Distribution Services ——> QV Publisher Services
  • QV Directory Service Connector
  • QV Web Services.

Q78) How you can write Error Script?

Answer:

set ErrorMode=0;

load * from A;

if ScriptErrorCount >1 then

Load next;

end if

Q79) How to Share Oject to Users?

Answer:

yes the creator of the object can enable the sharing of the object with either everyone or to specific users.

Then other users can drag and drop that object from Repository. (an icon available on the document tool bar on Access Point)

Q80) Write a Master Calendar script?

Answer:

First we have to load the source table then find-out the min date and max date and assign to variables. In between min and max dates we have to generate the calendar dates, using below script.

LOAD DATE(MINDATE+IterNo() -1) AS DATE WHILE (MINDATE+IterNo() -1)<= NUM(MAXDATE);
LOAD MIN(Date) AS MINDATE,
MAX(Date) AS MAXDATE Resident Wipro;

Based on this Table you can find-out week, Quarter, Year, Month and YTD Etc.

Q81) How to show Table fields in list Box?

Answer:

=Aggr(Only({1<$Table = {‘Table name’}>} $Field), $Field)

Q82) How many types of triggers Available In QV?

Answer:

we have 3 Types of triggers Available in QlikView.

  • Document Triggers
  • Sheet Triggers
  • Server Triggers

1) Document Triggers:

In this Document triggers Have Multiple Triggers

  • Document Event Triggers:-

On Open

OnPostReload

OnEnyselect

OnPostRewduseData

  • Field Event Triggers:-

OnSelect

OnChange

OnLock

OnUnlock

  • Variables Event Triggers:-

OnChange

OnInput

2) Sheet Triggers:

OnActiveSheet

OnLeaveSheet

3) Server Triggers(QMC):

On A Schedule

On Event From Other Task

On External Event

On Multiple Events Complete

Q83) How to find- out the data model in QlikView and how many types of views available in QlikView?

In QlikView  we can see data model in Table viewer, these two types

  1. Source Table View
  2. Internal Table view

Q84) How to create Key Table In QlikView ?

Answer:

While loading time QlikView get Some Synthetic keys , we can create key Table and resolve the synthetic keys.

load Two tables and create one field in two tables using AutoNumberHash256().

load the common fields as well as created field using resident in two tables.

once this complete drop the common fields  in two fact tables.

reload the QVW and See Data Model using Ctrl+T we have created key table.

Q85) Which key word you can write for Section  Access ?

Answer: In Edit Script we should write below two key words for applying Section Access

Section Access;

Load Section Access Table

Section Application;

Q86) What is Narrative science in QlikView?

Answer: The Narrative science in QlikView is provide the word formatting Analysis  like to explain the Report using object.

we have Extension For this use that one and create the Object and just select the chart QV Automatically provide Sentences for that Report.

Q87) QlikView Assess point not Getting its Showing No Server what we need to do?

Answer: Here we have done First Restart the Web Server Services but not Resolved That time I have solved this issue by running  repair option in  QVS setup. Re applied my QlikView server License. QlikView server is up and running.

Q88) We have one scenario that is like we have data in one column like rows but we want data in one row with coma separated how you achieve this?

Answer: If we have data like columns rows data if we want coma separated data using those columns I will use subfield function.

Subfield (column name,’,’)

Q89)  How to show two KPIs data in one Text object?

Answer:

For this I will write expressions in one text object using this &’ ’&.

=sum(sales) &’

‘& avg(sales)

Q90) Can you elaborate Set Analysis?

Answer: Set analysis is a main part in frontend, set analysis we implement combination of Identifiers, Operators and Modifiers. they are like bellow.

$,1, $1, $2 these are identifiers and *, -, + and / these are Operators

Tables columns we consider as modifiers.

Q91) How to paste extensions in QlikSence?

Answer: We must download the extensions from GitHub or Qlik bench then we need to paste in our desktop in the below location.

C:\Users\SatheshKumarE\Documents\Qlik

Q92) How the business analyst to present one slide story and its should be change the selection how you can achieve?

Answer: First create a story and then add a sheet from the sheet library that contains the visualizations.

Q93) How to show the KPI with the sum of sales of all years since year 2000, lets assume current Year is 2019?

Answer: Yes we can achieve this using set analysis like bellow.

Sum({$<Year={“>2000”}>}Sales)

Q94) We have script like sum(Qty*amount – Qty*Discount amount) how you can optimize this in application ?

Answer: Yes we can do this in load script we can calculate and the we can sum it in frontend

Script level: Qty*amount – Qty*Discount amount as QTYamount

In KPI we can use like below.

Sum(TYamount)

Q95) Scenario is we have 2 years historical data in Qvd but the data changed only Dec month so is there any way to insert only updated data?

Answer: Yes we can do-it using where exist function.

Q96) We have two filters and two charts as Clint require when they selected one filter its need to reflect only one chart 2 chart should not change as per selection how you can achieve?

Answer: Yes we can achieve two ways one is throw set analysis and other way is Alternate state.

  • We can exclude particular field selection like below

Sum({<Year=>}Sales) when we wright like this when you select any year from that field this chart won’t change

  • One more is just create Alternate state and apply for one filter and one chart.

No Comments


    Leave a Reply

    Your email address will not be published Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

    *

    Online Training Quick Enquiry






    Get Free Online training

    Looking for Online Training