Loading...
QTP Interview Questions and Answers

QTP Interview Questions and Answers

by GangBoard Admin, March 12, 2019

In case you’re searching for QTP Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. GangBoard offers Advanced QTP Interview Questions and answers that assist you in splitting your QTP Interview and procure dream vocation as QTP Tester.

Q1) What is UFT?

Answer: UFT is  Licenesed  Automation Testing   tool from HP Vendor

Q2) What type of Tool is UFT?

Answer: It’s a Function and regression test automation tool

Q3) What Types  of   application you can automate using  UFT?

Answer: We can automate Windows ,Web, Mobile and there a large number of add-in support.

Q4) Why we are using UFT   Other than any Functional tool?

Answer: It  Supports light weighted Scripting language vbscript, for issues we have vendor support and more secured for some of domains likes BFSI,HLSetc.,

Q5) What is the last version of UFT and what   are new  in that  version?

Answer:14.5

Q6) UFT Works on which type  of  Platforms?

Answer: Windows mainly

Q7) Through UFT Parallel testing can be  possible or not?

Answer: Yes Through  StormRunnerFunctional tool.

Q8) Does  UFT  Supports API Testing?

Answer: Yes it supports both  Rest API and SOAP API.

Q9) Does UFT Support Mobile Testing?

Answer: Yes the Recent Version Supports Mobile Testing  also.

Q10) Does UFT Supports Web Testing?

Answer: Yes  it supports webtesting.

Q11) Is UFT  Supports only VB Scripting?

Answer: Requirment  Gathering, Based on requirement Choosing the Framework,Designing the Framework,Production.

Q12) What is Object Spy in UFT?,

Answer: It’s a tool used to identify the object  Property name, Property  value,  methods related to same, it also contains object  highlighting,mousehover, copy to Clipboard of all Property names and values.

In a single line it’s object  identification heart in UFT

Q13) What are Different types of Object  Identification Mechanisim in UFT?

Answer: Two ways

  • Object Repository
  • Descriptive Programming.

Q14) What is meant by Step Generator?

Answer: It’s a tool to generate Piece of code for Test Objects,Functions,Utilityobjects.

Q15) What is meant by Framework in Own words  what exactly it meant for?

Answer: In General For Preparing  Food in our home we need to know ve, g or non veg , then recepie, cleaning  them, removing the waste, using Species some times we have buffer  gas  etc., in fully  organized way.

In the same way, We have to Driver Script, Test cases, Test data,declare variables, object identification, record and playback i.e., dry run, debugging, descriptive Programming, Checkpoints, Recoveryscenarioes,Schronization Points, Data table, Object Repositories,Reusable Functions , Actions, Test Results are separated in a organized way as per build release dates.

Q16) What is Step Into Does in code?

Answer: step by step Debugging of Script can be done by this option in debug pane

Q17) What is for Stepover in Debugging pane?

Answer: when Function call encounters in your script directly run every step with in few moments  and gives the outcome. This can be done by this option in debug pane.

Q18) What is for Step Out in Debugging Pane?

Answer: Immediate   Getback to call postion while middle in a long  functioncall.

Q19) What is the use of breakpoints?

Answer: It  will stop the execution at that point where breakpoints  are  assigned in your script.

Q20) What is meant by call stack in debugging Pane?

Answer:  It Show that how many  time a particular function call done in your present script.

Q21) What is use the of Step From and StepTo in Debugging Pane?

Answer: This Feature in Debug Pane will give that  from which step to which step you want to debug the script. Example From Step From10 line to Step To99 can be a possible feature in UFT.

Q22) What is the use of OutPut Varables?

Answer: By this Feature in Debugging  pane where we can change the variable values dynamically.

Q23) What is meant by VisualRelationIdentifier?

Answer: By Using the Adjacent static Objects Identifying the  Dynamic natured   objects. Most useful mechanism when objects in application are dynamic in nature.

Q24) When VRI came into Scenario?

Answer: Most useful mechanism when objects in application are dynamic in nature.

Q25) When we use smart Identification?

Answer: When the objects  in AUT are Dynamic in nature we will use SmartIdentifiction.

Q26) When we will use Ordinal Identification?

Answer: For Example an WebPage having  the  objects  with same name  then we can discriminate using ordinal identification. Example an buttons like Cancel, Help, Back, Finish with same name can be varied by  their   Index  , Location values.

Q27) What is meant by Base and Option Filter?

Answer: For Example  the Object  may image Base Filter Properties   can be  falls  into  href, source  etc., which essence cannot  be  changed at any   instance while in the case of optional filters it’s quite inversely proportional  there may be adding and removing happens here.

Q28) What is meant by MicClass?

Answer:  MicClass  means  UFT  inbuilt object  Class names

General  Naming MIC Class  as Per UFT Tool
WebBrowseBrowser
WebPagePage
WebtabWebTable

Q29) What is meant by Descriptive Programmming?

Answer:  Its is a type of Object Identification Technique in UFT which mainly bypasses Object Repository.

Q30) Why and when we use inline Descriptive Proggraming?

Answer:  When Ever  in AUT  the Object  Names are same and  at that  time we  will use Inline or Static Descriptive Programming.

Example: Browser(“CreationTime:=0”, ”Title:=.*,”htmltag:=.*”,”Visible:=True”).Close.

Q31) What are Basic Building Blocks of Framework?

Answer: Requirments, TestScripts,  TestData,DriverScript,RecoveryScenarioes, ObjectRepositories, Reusable Funtions,Test Results.

Q32) How to Enhance the TestScripts?

Answer: we can Enhance a TestScript  using Parameterization, Synchronization, CheckPoints.

Q33) Parameterization Role in UFT?

Answer: To  give multiple sets of data to single Functionality we use Parameterization.

Q34) Synchronization Role in UFT?

Answer: when  ever  the Particular Object or mechanisim is loaded a bit late due to Performance issue it can be resolved by using schronization Points.

Exmple:

Browser(“CreationTime:=0”,’Title:=.*).Sync

Q35) CheckPoints Role in UFT?

Answer: CheckPoints Will crosscheck  or In techniqual terms  validation Point that the AUT Come with  UFT Result Pane.

Q36) What are different types of Frameworks in UFT?

Answer:

  • Modular Decompostion Framework(MDC)
  • DataDriven Framework
  • KeyWordDriven Framework
  • Hybrid Combination of  DDF and  KDF
  • In Built Hybrid BPT  Framework

Q37) Modular Decomposition Framework Pro’s  and cons ?

Answer:

Pros:

Highly Reusable by a single Function call.

coding Part is easy.

Cons:

Both Data and  Code are integrated  not able to isolate the single entity.

Q38) When we use MDCF?

Answer: WhenEver the Code and Date are in combination using cases its more frutefull.

Q39) Is there any coding knowledge required for MDCF?

Answer: Basic Coding Knowledge is needed even in recent  UFT version Function Defination is available. Needed to be  known where to be call the function and how to associate to script either  by execution method or loadfunction library  be aware of this Dyamic association  methods.

Q40) DataDriven Framework(DDF) Pro’s and  Cons?

Answer:

Pros:

Whenever  then functionality needed to test or automate with multiple sets of date.

Cons:

Be Aware of while handling Database as Source.

Q41) Is there any Coding Knowledge needed for DDF?

Answer:  Yes  Coding  Knowledge  is  Mandatory while working with databases and Excel sheets but not for inbuilt  runtime datatable as data source.

Q42) When we use this DDF in our Script?

Answer: When ever the Code needs  the data from external end like  Text file, Excel file, Datatable, Databases , CSV etc., at  that time we willgo for DDF.

Q43) KeyWord Driven FrameWork(KDF) Pro’s and Cons ?

Answer:  Here the Data, Code, Reusable Components, testcases, Functionalities every thing is Partioned in a separate Common Folder accessing over there.

Q44) When we use this KDF?

Answer: By Partioniong everything and we came to know the tack of completion easily.

Q45) For what Extent Coding Knowledge need to Build these Framework?

Answer:  Coding Knowledge needed but upto small extent for creating reusable components , their association and calling.

Q46) Role of Recovery Scenarioes in UFT?

Answer: For  Special Cases like Run time object not found, menu items are not able to identify, application, un expected popupwindows , application crash etc., in this odd instances we use the Recovery scenarios.

If we or use more recovery scenarioes in our script our  script will become low in performance.

Q47) How to Invoke an Application?

Answer:  There  are different ways to invoke  the application  i.e.,  through

  • SystemUtil.Run
  • InvokeApplication
  • Wscript.shell

Q48) What is use of Shell Script Keywords in UFT?

Answer:  when ever the objects are not responding  then  we will use the keyword operations, mouse operation using  Mercury.Devicereply utilty object for hadling in cornered situations.

Q49) What is the use of Fire Event’s?

Answer: Fire Event’s  one of the useful feature in UFT. When Ever  you want  to access the Object when all possible ways are exhausted then we use the FireEvent’s.

Q50) What is the use of .Object  in UFT?

Answer: This  . Object  class  gives the source index, color of the AUT and so on.

Q51)When we use XPath, CSS Sector in UFT?

Answer: While  Automating the web based Application  in  the Worst cases of  unique way of identifying the  we will use XPath and CSS Selctor.

Q52) How to Find the background color of screen?

Answer: Through .Object Class we can find Background color , Font Type, Font Size  etc.,

Q53) Different ways of invoking an applications?

Answer:  There  are different ways to invoke  the application  i.e.,  through

  • SystemUtil.Run
  • InvokeApplication
  • Wscript.shell

Q54) What is AOM?

Answer: AOM  is an internal automation Infrasture in UFT. Through this we can Invoke the application, We can attain the Task scheduling, Conducting the batch testing, associate the reusable Functions  etc.,

By using   Set uft= CreateObject(“Quicktest.Application”)

Q55) When we use AOM?

Answer: Through this we can Invoke the application, We can attain the Task scheduling, Conducting the batch testing, associate the reusable Functions  etc.,

No Comments


    Leave a Reply

    Your email address will not be published Required fields are marked *

    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

    *

    Looking for Training?






    Subscribe & Get latest Videos!

    Looking for Online Training