Salesforce Developer Interview Questions and Answers

salesforce developer interview questions and answers

In case you’re searching for Salesforce Developer Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. There is parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The Salesforce Developer advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per Salesforce Developer industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in Salesforce Developer Development. Gangboard offers Advanced Salesforce Developer Interview Questions and answers that assist you in splitting your Salesforce Developer interview and procure dream vocation as Salesforce Developer .

Best Salesforce Developer Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future Salesforce Developer, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of Salesforce Developer to meet the necessities of their customers. Salesforce Developer is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in Salesforce Developer work, our page furnishes you with nitty-gritty data as Salesforce Developer prospective employee meeting questions and answers. Salesforce Developer Interview Questions and answers are prepared by 10+ years experienced industry experts. Salesforce Developer Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for the new challenging job from the reputed company. Our Salesforce Developer Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding.

By this Salesforce Developer Interview Questions and answers, many students are got placed in many reputed companies with high package salary. So utilize our Salesforce Developer Interview Questions and answers to grow in your career.

Q1) Which tag is used for calling a controller Name

a. apex: field

b. apex:outputLabel

c. apex: controller

d. apex:form

Ans. C

Q2) What is the purpose of ShowHeader Tag

a. Showing a Record

b. Showing a Field

c. Showing a Content

d. Showing a Column Section

Ans. D

Q3) What is UI Interface

a. VisualForce

b. Apex

c. Soql

d. Ajax

Ans. A

Q4) How to be built, Sophisticated Model

a. MV

b. MC

c. M

d. MVC

Ans. D

Q5) Which Platform is Used to develop an App

a. Com Platform

b. Salesforce Platform

c. Force.Com Platform

d. Platform User

Ans. C

Q6) Advantage of Visual Force

a. Coding Support

b. Enhancing Process

c. Better UI

d. All the Above

Ans. D

Q7) How to define the Content in VF Pae

a. apex: define

b. apex: form

c. apex: include script

d. None of these

Ans. A

Q8) What are reRender Attribute Tag

a. apex: actionFunction

b. apex: command button

c. apex: actionPollar

d. All the Above

Ans. D

Q9) How to perform AJAX request in VF Page

a. apex: actionPollar

b. apex: actionRegion

c. apex: actionStatus

d. apex: form

Ans. B

Q10) apex: input field is used for what purpose

a. Input Field

b. Output Field

c. Output Label

d. None of these

Ans. A

Q11) apex: link is used for which purpose

a. Link to the Url

b. Purpose to Connect

c. Database Connection

d. None of these

Ans. A

Q12) How Exception is Catch in Programme

a. Try and Catch Block

b. Catch Block

c. Try Block

d. None of these

Ans. A

Q13) What is the Access modifier in the Programme

a. Public

b. Private

c. Virtual

d. All the Above

Ans. D

Q14) Private Class is used for

a. Complete Code

b. Declare Locally

c. Private Class

d.Global Class

Ans. C

Q15) Which Class is used for all the Code

a. Private

b. Public

c. Global

d. Abstract

Ans. B

Q16) What is the Use of Trigger Class

a. Batch Class.

b. Trigger Class

c. Invoked the Trigger

d. None of these

Ans. B

Q17) What is the operation that triggers performed

a. Insert

b. Update

c. Delete

d. All the Above

Ans. D

Q18) What Function in which trigger Performed

a. Before

b. After

c. Before and After

d. None of these

Ans. C

Q19) Which operation in which Undelete does not have

a. After

b. Before

c. Delete

d. None of these

Ans. B

Q20) What is the User Mode Process

a. Sharing

b. Without Sharing

c. None of these

d. Both a and b

Ans. A

Q21) What is the use of Blob Variable

a. Collection of Binary data

b. Binary Data

c. Bit Valued

d. Data is Analytics

Ans. A

Q22) What is the System Mode Process

a. Sharing

b. Without Sharing

c. None of these

d. Both a and b

Ans. B

Q23) How global function performed on Programme

a. global

b. Sharing

c. Without Sharing

d. None of these

Ans. A

Q24) What is the Use of Sharing Mode

a. User Permission

b. Profile Permission

c. Setting Permission

d. All the Above

Ans. D

Q25) Which tag is used for password protection

a. apex: inputSecreat

b. apex: inputHidden

c. apex: inputFiles

d. apex: inputFile

Ans. A

Q26) Combination of both Admin and Developer

a. Settings

b. Object Settings

c. Custom Settings

d. Data Settings

Ans. C

Q27) How to create a new Trigger

a. File – New – Class

b. File –New –Trigger

c. File-New –trigger- Object-Class Name

d. None of these

Ans. C

Q28) How SOSL Query to be Identified

a. From

b. Id

c. Where

d. None of these

Ans. C

Q29) How to Link to be passed in VF page

a. Input Text

b. HyperLink

c. URL Link

d. None of these

Ans. B

Q30) How to build Salesforce on Mobile Application

a. Salesforce 1 Classic

b. Mobile SDK

c. Mobile App Format

d. Android

Ans. B

Q31) What is the Collection Data Type

a. List

b. Map

c. Set

d. All the Above

Ans. D

Q32) What are the Primitive Data Type

a. Int

b. Double

c. Long

d. All the Above

Ans. D

Q33) How much bit for Integer

a. 32-bit

b. 64-bit

c. 128-bit

d. None of these

Ans. A

Q34) Where Time Variable is Using

a. Sharing

b. Static

c. Non Static

d. Without Sharing

Ans. B

Q35) Collection of Character

a. Char

b. String

c. Blob

d. Data

Ans. B

Q36) Which concept is used in Programming Language

a. OOPS

b. Object Class

c. C-Language

d. .Net

Ans . A

Q37) What is the Purpose of Contain Method

a. Return of Data

b. Return of the SubString

c. Return of String.

d. None of these

Ans. B

Q38) How to ignore the Data Contain Same String

a. EqualIgnoreCase

b. EqualCase

c. Ignore Case

d. Ignore

Ans. A

Q39) How Array Contain data

a. Collection of Similar Data

b. Collection of Dissimilar Data

c. Both a and b

d. None of these

Ans. A

Q40) Which Process checking the if and Else Statement

a. Control Flow

b. Structural Flow

c. Decision-Making

d. All the Above

Ans. C

Q41) What data Wrapper Class Contain

a. Abstract Data Type

b. Collection Data Type

c. Structure Data Type

d. All the Above

Ans. D

Q42) How Virtual Method can be Called

a. Virtual

b. Global

c. Static

d. All the Above

Ans. A

Q43) Return Type is Mandatory for a Method

a. Yes

b. No

c. May Be

d. All of these

Ans. A

Q44) How Java-like loop works in Salesforce

a. A sequence of Statement Traditional

b. Looping Sequence

c. Statement Sequence

d. None of these

Ans. A

Q45) How Iteration Process to be carried

a. Looping

b. Control

c. Decision

d. Condition

Ans. A

Q46) How to define a Static Variable

a. Constant Keyword

b. Static Keyword

c. Variable Keyword

d. None of these

Ans. A

Q47) What is the bit variable for Long Statement

a. 32-bit

b. 64-bit

c. 128-bit

d. None of these

Ans. B

Q48) Apex Code Development Tools

a. Force. Com Developer Tools

b. Force. Com IDE

c. Code Editor

d. All of the Above

Ans. D

Q49) What like of Syntax does Apex Structure

a. C#

b. Java

c. VisualForce Page

d. None of these

Ans. B

Q50) Full Form of CRUD

a. Create, Read

b. Create, Read, Update, Delete

c. Create, Update

d. Create, Delete

Ans. B

Q51) Which Programming Language is used in Salesforce

  1. Apex
  2. Java
  3. C#
  4. C

Ans. A

Q52) Which concept is used in Programming Language

  1. OOPS
  2. Object Class
  3. C-Language
  4. .Net

Ans . A

Q53) Full Form of SOQL

  1. Salesforce Query Language
  2. Salesforce Object Language
  3. Salesforce Object Query Language
  4. Salesforce Language

Ans. C

Q54) Full Form of SOSL

  1. Salesforce Object Language
  2. Salesforce Object Search Language
  3. Salesforce Search Language
  4. Salesforce Language

Ans. B

Q55) What is the Language is used for UI design

  1. VisualForce
  2. HTML
  3. .Net Framework
  4. WordPress

Ans. A

Q56) What is the Ajax behaviours in Visual Force Page

  1. Js Behaviour
  2. CSS Behaviour
  3. HTML
  4. None of these

Ans. A

Q57) What are the things external included to the Visual Force

  1. Js
  2. CSS
  3. Angular Js
  4. All the Above

Q58) What is the purpose of SOQL

  1. Class Query
  2. Record Query
  3. Object with Record Query
  4. None of these

Ans. C

Q59) What is the Purpose of SOSL

  1. Where – Condition
  2. From – Condition
  3. Select – Condition
  4. None of These

Ans. A

Q60) Full Form of MVC

  1. Model View Controller
  2. Model Visual Class
  3. Model View Class
  4. Model Visual Controller

Ans. A

Q61) Which Tag is used to display Message on VisualForce

  1. Message
  2. Add
  3. ApexPages
  4. Page

Ans. A

Q62) What is the Use of Try and Catch block

  1. To Catch Error Message
  2. To Catch the Error
  3. To Catch the Execution
  4. Message will Thrown

Ans. B

Q63) DML Stands For

  1. Dynamic Manipulating Language
  2. Database Multi Languge
  3. Database Manipulating Language
  4. None of These

Ans. C

Q64) What is the Code Coverage in Salesforce

  1. 65%
  2. 75%
  3. 55%
  4. 45%

Ans. B

Q65) sObject Creation means

  1. Standard Objects
  2. Custom Object
  3. Salesforce Object
  4. None of these

Ans. A

Q66) Which Tag is used for Creating a Button

  1. apex: commandbutton
  2. apex: commandlink
  3. apex: button
  4. None of these

Ans. A

Q67) Which Tag is used for Url Link

  1. apex: commandlink
  2. apex: command
  3. apex: commandbutton
  4. apex: SelectOption

Ans: A

Q68) Which output tag is used for linking a URL

  1. apex: outputLink
  2. apex: outputpanel
  3. apex: outputText
  4. apex: outputLabel

Ans: a

Q69) Which tag is used for password protection

  1. apex: inputSecreat
  2. apex: inputHidden
  3. apex: inputFiles
  4. apex: inputFile

Ans. A

Q70) Which tag is used for Container Form

  1. apex: form
  2. apex: field
  3. apex: actionReion
  4. apex: actionPollar

Ans: A

Q71) apex: StyleSheet tag is used for linking

  1. CSS
  2. Js
  3. Bootstrap Js
  4. Angular Js

Ans. A

Q72) What is the obligatory Outer Tag

  1. apex: page
  2. apex: form
  3. apex: inputtag
  4. apex: outputtag

Ans. A

Q73) What is the annotation is used for Test Class Creation

  1. @
  2. $
  3. *
  4. #

Ans. A

Q74) What is the class is used for scheduling a job

  1. Batch Class
  2. Test Class
  3. Controller Class
  4. Visual Force Class

Ans. A

Q75) How Batch Class is declared

  1. global
  2. Static
  3. Class
  4. None of these

Ans. A

Q76) Which tag is used for displaying a video in VF

  1. apex: flash
  2. apex: iframe
  3. apex: image
  4. apex: message

Ans. A

Q77) How to display a chatter feed Record

  1. chatter:feed
  2. chatter:follow
  3. chatter:follower
  4. chatter:feerwithfolower

Ans. A

Q78) What is the use of global Variable

  1. Referenced the general Information
  2. general Record
  3. Value Record
  4. None of these

Ans. A

Q79) $API is used for

  1. Session ID
  2. Record ID
  3. Value ID
  4. Custom ID

Ans. A

Q80) What is the Use of Trigger Class

  1. Batch Class.
  2. Trigger Class
  3. Invoked the Trigger
  4. None of these

Ans. B

Q81) What is the Used for the Listing of Object

  1. Map
  2. Batch
  3. String
  4. List

Ans. D

Q82) What are Methods Used in batch class

  1. Start, Execute, Finish
  2. Start, Execute
  3. Start
  4. Start, Finish

Ans. A

Q83) What is the Use of Custom Settings

  1. Wrapping a Custom Set of Data
  2. Set of Standard Data
  3. Custom Set of Data
  4. Data Analytics

Ans. A

Q84) Which Tag is used for creating a radio button

  1. apex: selectRadio
  2. apex: SelectList
  3. apex: SelectOption
  4. apex: SelectList

Ans. A

Q85) How to change the Lightning Resources

  1. Standard Application
  2. Custom Application
  3. Customize Application
  4. None of these

Ans: C

Q86) How to perform SOQL and SOSL Query

  1. API Enabled
  2. API Disabled
  3. Data Integration
  4. Data Joining

Ans. A

Q87) What is the Use of Debug Log

  1. To Check the Object Flow
  2. Catch the Process
  3. Catch the Exception
  4. Throw a Error

Ans. C

Q88) What is Variable Declaration

  1. Strongly Typed Language
  2. Variable Data Type
  3. Data Type
  4. All the Above

Ans: D

Q89) What is the use of Blob Variable

  1. Collection of Binary data
  2. Binary Data
  3. Bit Value
  4. Data is Analytics

Ans. A

Q90) What is the need of if – else Statement

  1. Looping Statement
  2. Decision Making Statement
  3. Structured Staement
  4. None of These

Ans. B

Q91) What is the use of Access Modifier

  1. It define the Permission
  2. It will provide the Accessibility
  3. Class Permission
  4. All the Above

Q92) What is the Use of Public Class

  1. The Variable cannot be accessed
  2. Variable can be accessed
  3. Class definition
  4. Constructor Definition

Ans. B

Q93) What is the purpose of Abstract Method

  1. Actual Value
  2. Declare a Class
  3. Contain the Signature of Method
  4. Not have the Actual Implementation

Ans. C

Q94) The Sequence of the parameter

  1. Return data Type
  2. Method Name
  3. Square Bracket
  4. All the Above

Ans. D

Q95) What is the Variable is used for access all the variable

  1. Global
  2. Public
  3. Private
  4. None of these

Ans. A

Q96) How Constructor can be Invoked

  1. When Class is called
  2. When Object is Invoked on Class
  3. It will differ from Class Name
  4. None of theses

Ans. B

Q97) What is the Use of Wrapping Class

  1. Wrapping All the Data
  2. Wrapping a Class
  3. Wrapping a Structure
  4. Wrapping the Value

Ans. A

Q98) How Batch Class to be executed

  1. By Debug log
  2. By Open Execute Anonymous Window
  3. By Test Class
  4. By Batch Class

Ans. B

Q99) What is the Purpose of Execute Method

  1. Executing a Set of data
  2. Wrapping a Record
  3. Execute a data
  4. Value of the Record

Ans. A

Q100) What is the need of Trigger

  1. Invoked a Record
  2. Invoked a Process
  3. Invoked a Object
  4. Invoked a Value

Ans. B

Q101)What is Standard List Controller?

Ans. Standard list controllers allow you to create a Visualforce pages that can display or act on a set of records.

Q102)How do we associate or define a Standard List Controller?

Ans. We can associate a standard list controller by using a recordSetVar attribute of <apex:page> as same as: <apex:page standardController=“Contact” recordSetVar=“contacts”>

 Q103)What is record SetVar in Standard List Controller?

Ans.This attribute is used on Visualforce Page with <apex:page> VF component. The value of the attribute indicates the name of the set of records passed to the page meAns. the list of records. This record set can be used in the expressions to return the list of values to display on the page or to perform actions on set of records.

 Q104)What is Custom Controller?

Ans.Custom Controller is a class written in Apex which is used to implement the logic of VisualForce page without leveraging the standard functionality.

Q105)How we associate a custom controller with a Visualforce Page?

Ans.Syntax to use Custom Controller in Visualforce Page is: <apex:page controller=“myfirstclass” >

where “myfirstclass” is the class written in Apex.

Q106)What is Controller Extensions?

Ans. A controller extension is a class written in Apex that extends the functionality(data model) of a standard or custom controller. When a developer wants to leverage the built-in functionality of a controller  but override one or more actions, such as edit, view, save, or delete. Objective is to add new custom actions in your extensions controller.

Q107)How we associate a  Controller Extension with a Visualforce Page?

Ans. Syntax to use Controller Extension in your Visualforce Page is to use an extensions attribute

Syntax:

<apex:page standardController=“Account” extensions=“ApexClassName”>

<apex:page standardController=“Account” extensions=“ApexClass1, ApexClass2,..”>

<apex:page controller=“MYControllerName” extensions=“ApexClass1, ApexClass2,..”>

Q108)Can we reference Standard Controller and Controller attribute at the same time?

Ans. No, We cannot reference both attributes i.e Standard Controller and Controller at the same Visualforce Page. The best way to reference Standard Controller with your Custom Controller is to use extensions attribute.

<apex:page standardController=“Account” controller=“myapexclass”>  //Wrong syntax

<apex:page standardController=“Account” extensions=“ApexClass1, ApexClass2,..”> //Correct syntax

<apex:page controller=“myapexclass” extensions=“ApexClass1, ApexClass2,..”>   //Correct syntax

Q109)How do you hide Header and Sidebar on Visualforce page?

Ans. To hide a Header and Sidebar on Visualforce Page, we use an attribute showheader=”false” to hide the header and sidebar=”false” to hide the sidebar. showheader and sidebar is an attribute of  VF component <apex:page>, the attribute contains a Boolean value. Below is the code to hide.

<apex:page showHeader=”false” sidebar=”false” > </apex:page>

 Q110)Why we enable Development Mode and How to Enable it?

Ans. Enabling a Development Mode allows the Page Editor to be embedded in your browser that finds easy for you to see the code & preview the output of the page at the same time. If its disable, you will not be able to edit the code from the page directly.

Q111)What are List in Collections?

Ans. A list (also called an array) is a variable representing an ordered collection of elements which are distinguised by their indices. The index of a list is numeric, and starts at 0  always. This meAns. that if you have one item in your list, then that item’s index is 0. If you have two items, the first item’s index is 0, and the second item’s index is 1.

Primitives Date Type:

For example, List<String>  myListOfStrings could be used to represent a collection of strings. Therefore, in order to declare a list variable, you would type list, followed by the type collected within < >.

sObject:

For example, if you wanted to have a list of your Account records, you will do something as below

List<Account> acts=[select Name, Type from Account where Industry=‘Insurance’];

It will fetch all records of Industry, It will put in acts

Q112)What are Set in Collections?

Ans. A set is a collection of unordered elements of primitives or sObjects, and you cannot use an index to retrieve an element like you can with a list. Also, when iterating through the elements in a set, you should not rely on the order being the same. Also, they cannot contain any duplicate elements.

Set can be represented as:

Set <String> s=new Set<String>{‘India’, ‘Pakistan’, ‘Sri Lanka’, ‘Bangladesh’};

Q113)What is the difference between Visualforce Page & Visualforce Component?

Ans. Visualforce Page is the page that must be wrapped inside a single page component tag i.e

<apex:page>

——

</apex:page>

and within the <apex:page>, we use the Visualforce Component. A Visualforce component is either a predefined like <apex:pageBlock>,<apex:pageBlockSection>,<apex:column> etc. i.e standard component library or custom component that determines the user interface behaviours.

Q114)What are Global variables explain with examples?

Ans. Global variables are the variables that can be referenced using Visualforce expression for example, {!$User.FirstName} is a type of merge field that yields information about the organization or the current user of the platform. Each global variable starts with a dollar sign “$”.

Below are the list of global variables:

$Action $Api $Component $ComponentLabel
$CurrentPage $Label $Label.Site $ObjectType
$Organization $Page $Profile $Resource
$Setup $Site $User $UserRole
$System.OriginDateTime $ User.UITheme $User.UIThemeDisplayed

 Q115)What is Developer Console?

Ans. The Developer Console is an integrated development environment provided by salesforce with a collection of tools where you can use to create, debug, and test applications in your Salesforce org.

Q116)What is an attribute? What is reRender attribute in Salesforce?

Ans. An attribute is the properties of a Visualforce Component. Every Visualforce Component in Salesforce has its own attribute. For e.g. <apex:CommandLink> is the one of the Visualforce Component. Its one of the important attribute is reRender.

The “rerender” attribute specifies a list of elements that should be dynamically updated using Visualforce’s AJAX library. That meAns. , the entire page will no longer refresh, When a “rerender” attribute is specified, but only a portion of the page identified by the elements named in the “rerender” attribute.

<apex:CommandLink reRender=“myblock”>

Q117)What is Apex Trigger?

Ans. Triggers in Salesforce are programmatic event handlers which is an Apex Code that gets executed when a DML operation occurs on an sObject record. Apex Triggers runs on server side, not on client side.

or A trigger is the Apex code that executes before or after the subsequent kinds of operations:

  • before insert
  • after insert.
  • before update
  • after update
  • before delete
  • after delete
  • after undelete

Q118)What are the different types of trigger in Salesforce?

Ans. The two different types of trigger in Salesforce are:

  1. Before Trigger: Before trigger get executed to validate the record values before they are saved to the database.
  2. After Trigger: After trigger get executed to validate the record values after they are saved to the database.

Q119)What is the syntax of trigger in Salesforce?

trigger trigger_name on ObjectName (trigger_events){
//code block
}
i.e
trigger mytrigger on Account (before insert, after insert){
//code block
}

Apex Trigger always start with a keyword trigger, before insert and after insert are the events in trigger that meAns. when the trigger will get executed and when it validate. More that one trigger event we can declare in one trigger, but each should be separated by comma.

Q120)What is Test Class? What is the minimum test coverage is required for deployment of the Apex Code?

Ans. Test class is  used to test the business functionality by using some dummy data in the code. It will show you the no. of lines covered. At least 75% of test coverage is required for the Apex Code to deploy.

Q121)What is Sandbox?

Ans. Sandboxes create copies of your Salesforce org in separate environments that are used for development, testing, and training.  Sandboxes are isolated from your production org, In simple words, they both are independent.

Q122) How many Types of Sandbox?

Ans. There are four types of Sandbox:

  • Developer Sandbox
  • Developer Pro Sandbox
  • Partial Copy Sandbox

Full Sandbox

Q123)What is Change Set?

Ans. A change set by which one organization can send customizations to another organization.

Q124)What is true about Change Sets?

Ans.

  • There are two types of change sets, Inbound and Outbound.
  • Change sets can be only be sent between organizations affiliated with a production organization.
  • Any two sandboxes that belong to the same Production organization.
  • There is a deployment connection between the two orgs.

Q125)What is Asynchronous Apex?

Ans. Asynchronous Apex is used to run processes in at a later time that are scheduled.

Q126)What are the different types of Asynchronous Apex?

Ans. There are four types of Asynchronous Apex:

  • Future Methods.
  • Batch Apex.
  • Queueable Apex
  • Schedules Apex.

Q127)What is Exception?

Ans. A code, that stops the normal flow of the program execution when something bad happens then the program shows exception.

Q128)What is Packages?

Ans. A package contains components such as apps, objects, reports, email templates.

Q129)How many types of Packages are there?

Ans.There are two types of Packages:

  • Managed Packages
  • Unmanaged Packages

Q130)What is Managed Packages?

Ans. Managed Packages are the ones where the Code is Hidden from the user and which be easily Upgraded or Pushed with new updates to the code.

Q131)What is Unmanaged Packages?

Ans. Unmanaged Packages have the Code visible to the user that can be edited by the Org in which it has been Installed. This Package cannot be Upgraded or Pushed ,they are like one time coded.

Q132)How many assignment rules can you active in a lead/ case?

Ans. Only one assignment  rule can be active at a time.

Q133)What are the ways of deployment the metadata in Salesforce?

Ans. You can deploy the metadata in Salesforce using the following ways:

  • Change Sets
  • Eclipse with Force.com IDE
  • com Migration Tool – ANT/Java based
  • Salesforce Package

Q134)What is Trigger.new?

Ans.Triger.new is a context variable which returns the list of records that have been added recently to the sObjects.

Q135)What’s the difference between Salesforce.com & Force.com?

Ans.Salesforce.com is SaaS product i.e Software-as-a-Service while Force.com is a PaaS product i.e Platform-as-a-Service. Salesforce.com has a selection of prepackaged solutions such as the Sales & Service Cloud that are designed for a specific business purpose. While Force.com allows the developers to build the customize applications. Salesforce.com is built on the Force.com platform.

Q136)Why and When we should Apex be used over Workflow rules or Process Builder?

Ans. There are several reasons why you should use Apex over declarative automation tools:

Workflow rules and Process Builder automation tool sometimes have feature limitations that can be overcome with Apex. For example, pulling information from an external system.

While dealing with certain or large sets of data, Apex can be more efficient than declarative options due to less limitations.

Q137)Distinguish between SOQL and SOSL?

Ans. Below is the difference between SOQL and SOSL:

  SOQL:(Salesforce Object Query Language) SOSL:(Salesforce Object Search Language)
1. Only one sobject at a time can be searched. Many Object can be searched at a time.
2. SOQL retrives  the records from the database  by using “SELECT” keyword. SOSL retrives  the records from the database  by using the “FIND” keyword.
3. We can query on only one table. We can query on multiple tables.
4. Perform DML Operation on query results.
For example, you can return a list of accounts, contacts, opportunities, and cases that begin with the phrase sum:
DML Operation cannot be performed on search results.
For example,A SOQL query is enclosed between square brackets the following query retrieves a record from the database that has the name field value equal to “Kumar” and stores in variable l1
5.  

List<List<sObject>> searchList = [FIND ‘sum*’ IN ALL FIELDS RETURNING Account (Id, Name), Contact, Opportunity, Case];

 

List<sObject> l1= [select FirstName FROM contact where LastName = ‘Kumar’];

 Note: SOSL queries are only supported in Apex classes and anonymous code blocks. SOSL query cannot be used in a trigger.

Q138)What is Asynchronous Apex? What are the four different types of Asynchronous operations?

Ans. Asynchronous Apex is used to run processes in at a later time that are scheduled.

The four different types of Asynchronous Operations are:

  • Scheduled Apex.
  • Batch Apex
  • Queueable Apex
  • Future Methods

Q139)What are the three methods of batch Apex class?

Ans. To write a Batch Class, A Class must implement the Database.Batchable interface contains the below three methods:

Start method:

global (Database.QueryLocator | Iterable<sObject>) start(Database.BatchableContext bc) {

}

Execute method:

global void execute(Database.BatchableContext BC, list<P>){

// process each batch of records

}

Finish method:

global void finish(Database.BatchableContext BC){

// execute any post-processing operations

}

Q140)What are Collections?

Ans. The collection is the type variables which can store multiple numbers of records into a single variable. The collection types available in Apex are List, Set, and Map.

Q141) Compare Apex Class with Java and Database Stored Procedure?

Ans. Apex class syntax is like Java and it acts like database stored procedure.

Q142) Explain about sObject datatype?

Ans. Subject datatype is specific to salesforce. It is divided into generic subject type(subject) or specific subject(Account,contact). Generic subject type can hold any object records. Specific subject variable can hold only records of that specific type.

Q143)Give two example of Definition Modifier?

Ans. Virual, Abstract is the two definition modifier.

Q144)Why salesforce imposes governor limit?

Ans. Salesforce is following Multitenant architecture. So in order to avoid monopolizing resource by the single org saleforce implemented governor limit. It keeps the performance at the optimum level.

Q145)Where we can see entire data model of object and relationship?

Ans. By using schema builder, we can see all objects and relationship and objects’s fields at one place.

Q146)Why we use Execute anonymous window?

Ans. Execute anonymous window is used to executed the specific methods of class or running apex code for testing purpose. Code inside the Execute anonymous window is executed in user mode. It obeys all user permissions.

Q147)Can we perform DML operation directly on the result of SOSL query?

Ans. We cannot perform dm operation directly on the result of SOSL. Because sosl returns list of list subject records.

Q148)How many DML statement can be issued in single transaction?

Ans. In single Transaction 150 DML statement can be issued. If it crosses the limit, it will throw limit exception.

Q149)What are the context variable that is available in trigger?

Ans. Context variable is used to get the information related to the records that caused the trigger to execute. Context variable: isexecuting, isinsert, isupdate, isdelete, isundelete, isbefore, isafter, new, old, newMap, oldMap, size.

Q150)How to avoid recursive trigger execution?

Ans. By using the static variable, we can avoid recursive trigger.

Q151)What are the log levels available?

Ans. INFO, WARN, DEBUG, ERROR, FINE, FINER, FINEST

Q152)Why we are writing test classes in salesforce?

Ans. Test class is for maintaining the quality of code, long term success in the code development, for covering overall code coverage of 75%.

Q153)What is the purpose of calling asynchronous method inside Test.starttest() and Test.stoptest() method?

Ans. Test.stoptest() method ensure all the code present before this will get executed in synchronous mode. Even though we call asynchronous methods, it will get executed in synchronous mode. And also, code inside the Test.starttest() and test.stoptest() will get executed in different thread.

Q154)Can test created by one test method available to the another test method?

Ans. No. Test data created in one test method is not available to other test method. We have to create it again.

Q155)What is rowcause in the Apex Managed Sharing?

Ans. Rowcause is having information about why and for what purpose sharing rule is created. So that any other can understand about this purpose.

Q156)How many sendemail() method can be used in single transaction?

Ans. Only 10 time we can call sendemail() method in single transaction. In order to avoid hitting the limit, we can use list.

Q157)How to get picklist values dynamically in Apex?

Ans. First get describefieldresult by using this code: Schema.DescribeFieldResult dfr = Schema.sObjectType.Account.fields.status;

Then, get picklist values by suing this code: getPicklistValues() methods available in Schema.DescribeFieldResult object.

Q158)When one visualforce page is associated with multiple extension controller. Which will get executed first?

Ans. First controller is executed first.

Q159)How to pass value from Visual force page field to Apex Class variable?

Ans. By using setter method we can set value from field to variable in apex class.

Q160)How to hide header and sidebar in visual force page?

Ans. By using page component attribute sidebar=”false” and showheader=”false”.

Q161)How to implement the pagination in VF Page?

Ans. Standardlistcontroller is used to implement the pagination.

Q162)Can we have standard controller and custom controller for same VF Page?

Ans. We can’t have standard and custom controller for single VF page. But it can have standard controller and extension controller.

Q163)What are the ways to call the Controller Methods from VF Page?

Ans. VF Page action components, from JavaScript function via Action function or javascript remoting.

Q164)Give me one some example of action components in VF Page?

Ans. <apex:commandbutton>. It shows button in the UI. When user click button, it calls apex method.

Q165)Can we override visual force page to Standard button and link in salesforce?

Ans. Yes we can override.

Q166)What is the different between virtual and abstract class?

Ans. Both abstract and virtual class is used to extend the parent or base class.

In abstract, extended class has to implement all the methods of abstract keyword in parent class.

In virtual, extended class don’t need to implement all the methods of virtual keyword in parent class.

In order to use override keyword in the extended class, then parent class method must have defined with virtual keyword.

Q167)How to lock records using SOQL?

Ans. FOR UPDATE clause is used to lock the records using SOQL query.

Q168)How to cover catch block in Apex Class during code coverage?

Ans. Cover the catch block by passing the information that will cause exception to occur. This exception can be handled in test class.

Q169)How to display more than 1000 records in visual force page?

Ans. By setting readonly=”true” in <apex:page> component.

Q170)How to add error message using Trigger that will be displayed in Standard UI?

Ans. addError() method is used to add error in Object and Field.

Q171)What is the extension for standard and custom sharing object in salesforce?

Ans.

Standard object = Example : contactshare

Custom object = Example: student__share

Q172)What is the object that we use for storing the callout information?

Ans. Httprequest object is used to have request information during callout to thirdparty system.

Q173)How many number of callout we can make from salesforce in single transaction?

Ans. We can make 100 Callout in single Apex Transaction.

Q174)How to filter logs that is captured by using system.debug() method?

Ans. By filtering using USER_DEBUG keyword, we can filter out the logs that got captured by system.debug() method.

Q175)In SOQL query what is the aggregate function that we use to find average amount in opportunity?

Ans.

AVE() function is used for averaging the result based on particular field.

SELECT AVG(Amount)AmountAverage FROM Opportunity

Q176)How many number of records that can be returned by SOQL query in Apex Class?

Ans. 50,000 records can be returned by SOQL Query in Apex Class.

Q177)Give me any example of exception that cannot be caught by try and catch block?

Ans. LimitException that is occurred when transaction reaches the governor limit.

Q178)What are not counted as part of code coverage?

Ans. System.debug() statement, if open and closed curly braces comes in separate line, commented line.

Q179)What is the annotation that is used for making method to be called by process builder?

Ans. @invocableMethod

Q180)How to get record from recyclebin when we run SOQL Query?

Ans. By using IN ALL ROWS clause at end of the soql query.

Q181)Is Save point and rollback count againt dml statement?

Ans. Yes each counts again one DML statement.

Q182)Explain about @future annotation?

Ans. Future annotation declares method as asynchronous method. Code inside the method will get executed in asynchronous mode.

Q183)Why we need to avoid using DML and SOQL inside the for loop?

Ans. For avoiding from hitting governor limits.

Q184)When we go for Hierarchical custom setting?

Ans. Hierarchical custom setting is used in the scenario where we need to access different data based on profile and user for same purpose.

Q185)List out the fields that is automatically indexed in salesforce?

Ans. Fields: RecordTypeId, Division, CreatedDate

Systemmodstamp (LastModifiedDate),Name, Email (Contacts,leads), Foreign key(lookups and master-detail), Salesforce record ID

Q186)What are the methods available in Batch Class?

Ans. Start, execute, finish method is available in batch class.

Q187)How to schedule apex class programmatically?

Ans. By using system.schedule() method, we can schedule apex class that got implemented with schedulable interface.

Q188)Can we call Trigger methods from the Apex Class?

Ans. No we can’t call trigger methods form apex class. So we need to avoid implementing much business logic in trigger. We can create and utilize handler classes.

Q189)What are the iterable component available in VF Page?

Ans. Pageblocktabel, datatable, repeat component.

Q190) Clarify what is sales force?

Ans. Salesforce is a crm conveyed as a product as-an administration (saas).

Q191) clarify what is a custom object in sales force?

Ans. Custom items are only database tables. It stores information identified with your organization in salesforce.com. When you have characterized custom item you can do following things like

  • Create custom fields
  • Associate the custom item with different records
  • In specially related records, it show the custom article information
  • For custom item, records track occasions and undertakings
  • Build page formats
  • For the custom item make a custom tab
  • To examine custom article information make dashboards and reports
  •  share your custom tabs, custom applications, custom articles and some other related segments

Q192) Clarify what is object relationship overview?

Ans. Article relationship diagram in salesforce is utilized to interface custom item records to standard item records in a related rundown. In basic words, it is useful to follow item deserts related with client cases. You can characterize distinctive kinds of relationship by making custom relationship fields on an article.

Q193) Notice changing what may cause data loss?

Ans. Information misfortune may cause because of following reasons

  • Changing information and date-time
  • Altering to percent,number and cash from other information types
  • Changing from multi-select picklist, checkbox, auto number to different sorts
  • Altering to multi-select picklist from any sort with the exception of picklist
  • Changing to auto-number with the exception of from content
  • Changing from content zone to email, telephone, url and content

Q194) How saas can be helpful to sales force?

Ans.

  •  as saas is a membership based, clients can generally decide not to recharge on the off chance that they are disappointed
  •  customers can keep away from a substantial beginning interest in an it foundation and everyday hustle of looking after framework
  •  saas client gives same supplier framework and furthermore simple mix
  •  saas applications utilize a straightforward web interface that makes simpler for client to utilize.
  •  saas dependably give a most recent stage to the client with advancement.

Q195) How sales force is useful in pursuing sales?

Ans. Deals drive records all the essential subtleties like the quantity of clients served day by day, day by day deals volume, team lead point by point reports, deals numbers in every month or quarter. Additionally, it keeps a track on the recurrent client, which is critical to progress for any business association.

Q196) notice how many connection is included in sfdc and what are they?

Ans. There are two kinds of connections

  • Master detail relationship
  •  lookup relationship

Q197) Notice what is the difference between isnull and isblank?

Ans.

Isnull: it bolsters for number field

Isblank: it underpins for text field

Q198) clarify what is the trigger?

Ans. Trigger is a code that is executed previously or after the record is refreshed or embedded.

Q199) Notice what is the use of the static resource in salesforce?

Ans. With the assistance of static assets, you can transfer compress documents, pictures, container records, javascript and css records that can be alluded in a visual power page. The ideal size of static assets for an association is 250 mb.

Q200) Notice what is the difference between force.com and salesforce.com?

Ans. Force.com is platform as a service while salesforce.com is  software as a service.

Q201) notice what are the actions available in workflow?

Ans. Activities accessible in work process are

  •  email alert
  •  task
  •  field update
  •  outbound message

Q202) clarify what is the limit of data.com records that can be added to salesforce?

Ans. Client can see their breaking point structure setup, by clicking data.com organization/users. From the data.com clients segment, client can see their month as far as possible and what number of records are sent out amid the month.

Q203) Notice what are the different types of custom settings in salesforce?

Ans. Distinctive kinds of custom settings in salesforce incorporates

  • Hierarchy type
  • List type

Q204) notice what are the three types of object relations in salesforce?

Ans. Distinctive sorts of item relations in salesforce incorporates

  • One to numerous
  • Many to numerous
  • Master detail

Q205) notice what are the different types of reports available in salesforce?

Ans. Distinctive sorts of reports accessible in salesforce are

  •  tabular report: it shows the great aggregate in the table structure
  •  matrix report: it is a definite report in which the gathering is done dependent on the two lines and sections
  •  summary report: it is an itemized type of the report in which the gathering is done dependent on sections
  •  joined report: with this at least two reports can be participated in the single reports

Q206) Is it possible to schedule a active dashboard in salesforce?

Ans. No, it is unimaginable to expect to plan a active dashboard in salesforce.

Q207) what does it specify if an error state this “rundown has no rows for assignment”?

Ans. The blunder that tells “list has no lines for task” demonstrates that the rundown you are endeavoring to get to has no qualities in it.

Q208) clarify what the junction object is and what is the use?

Ans. Intersection objects are utilized to construct many-to-numerous connections between articles. You can take an enlisting application precedent, where a situation for a vocation can be connected to numerous competitors and in a similar way a hopeful can be connected to the diverse positions. Thus, to interface this information show, you need an outsider item, this article is alluded as intersection object. Here “work application” is the intersection object.

Q209) clarify what is audit trail?

Ans. Review trail work is useful in knowing the data or track all the ongoing setup changes that the organization does to the association. It can store most recent a half year information.

Q210) clarify what is dashboard?

Ans. Dashboard is the pictorial portrayal of the report, and we can mean 20 reports in a solitary dashboard.

Q211) clarify how many controllers can be used in a visual force page?

Ans. As salesforce goes under saas, one can utilize just a single controller and the same number of expansion controller.

Q212) notice what is the difference between soql and sosl?

Ans. Soql ( salesforce object query language)

  • Only one item at once can be looked
  • Query all kind of fields
  • It can be utilized in triggers and classes
  • Dml activity can be performed on inquiry results

Sosl (salesforce object search language)

  • Many articles can be sought at once
  • Query just email, telephone and content
  • It can be utilized in classes yet not in triggers
  • Dml activity can’t be performed on query item

Q213) what’s the maximum batch size in a single activate performance?

Ans. Default group measure is 200 ,however greatest bunch estimate is 2000.

Q214) what are the variances among 15 and 18 digit record ids?

Ans. Contrast between 15 and 18 digit record id. Hey experts, i might want to know the precise contrast somewhere in the range of 15 and 18 digits record id. The greater part of us state, 15 digit(case delicate) and 18 digit(case harsh).

Q215) when should you build resolutions declaratively instead of with code?

Ans. As a salesforce best practice, on the off chance that something should be possible utilizing configurations (declarative) at that point its favored over coding. The decisive structure is advanced for the stage and is constantly preffered.

Q216) Give an example of a standard object that’s also connection object.

Ans. Opportunitycontactrole is the intersection among opportunity and contact, and furthermore quote is intersection among contract and opportunity.

Q217) what are tile report types?

Ans. 4 types of report in salesforce.

  •  tabular reports: we can just shows the great aggregate in the table
  •  summary reports: it is a detail type of report in which the gathering done dependent on columns.
  •  matrix reports: it is a detail type of report in which the gathering done dependent on the two rows and columns.
  • Joined reports: we can join the at least two reports in the single report showed as squares.

Q218) what number of field dependencies we can use in visual force page?

Ans. Most extreme we can utilize 10 field conditions in vf page.

Q219) what is roll-up summary?

Ans. Move up presentations the check of tyke records and ascertain the whole, min and max of fields of the youngster records.

Q220) how to create roll-up immediate field on lookup relation?

Ans. Impractical. Move up outline is empowered for just master — detail relationship.

Q221) what is field dependency?

Ans. As indicated by the field choice on one field channel the pick list esteems on other field.

Q222) Is check box performs like controlling field?

Ans. Truly conceivable. Controlling field ought to be check box or pick list.

Q223) how we can modification the grant access using role hierarchy for standard objects?

Ans. Unrealistic.

Q224) what is the usage of conversation record in profile?

Ans. In the event that client have just read access on specific record yet he needs to change the proprietor name of that record, at that point in profile level transfer record empowers he can ready to change the owier.

Q225) what is permission set?

Ans. Authorization sets expand clients practical access without changing clients profile.

Lx: a client has just perused access through profile on custoni object. Head need to give get to edit and make activities to him without changing the profile. Executive makes the consent set having alter and makes activity on custom article and allot to that client.

Q226) what is manual sharing?

Ans. Manual sharing is to share a record to a specific client physically.

Go to detail page of record and snap on manual sharing catch and dole out that record to other client with read or read/compose get to.

Manual sharing catch empowers just when owd is private to that object.

Q227) how to create master details connection among existing records?

Ans. Specifically we can’t make master detail connection between existing records, first we need to make lookup relationship and gve legitimate query fields and it shouldn’t invalid.

Q228) what number of ways we can call apex class?

Ans.

  • Visual drive page
  • Web administration
  • Triggers
  •  email administrations

Q229) what number of ways we can made field is required?

Ans.

  • While production of field
  • Validation rules
  • Page layout level

Q230) what is wrapper class?

Ans. A wrapper class is a class whose cases are accumulation of different articles.

Q231) what is an audit trail?

Ans. The audit trail work in salesforce is valuable for picking up data or for following all the ongoing setup changes that the organization has done in the association. The review trail can safeguard information for as long as a half year.

Q232) clarify the salesforce dashboard?

Ans. In salesforce, the dashboard is a pictorial portrayal of the report. 20 reports can be added to a solitary dashboard.

Q233) what is the contrast among soql and sosl?

Ans. Soql is salesforce object query language and sosl is salesforce object search language. In the event that you are detecting that salesforce is a culture unto itself, you are right!

Q234) what is the sharing standard?

Ans. The sharing principles are connected when a client wishes to enable access to different clients

Q235) What is Salesforce(SFDC)

Ans: SFDC is a cloud based CRM tool Which is used for sales,service and marketing.

Q236) what is CRM

Ans: Customer Relationship management-TO interact companies with their customers in efficient ways to improve customers service relationships Example: Salesforce,Zoho.

Q237) What is cloud?

Ans:

Is act as a remote server to store and access data through internet and system. 3 services available:

  • Software As A Service(SAAS) – Sales cloud,Service cloud – standared applications in SFDC
  • Platform As A Service(PAAS) – FORCE.COM platform – To creat custom applications
  • Infrastructure AS A Service (IAAS)

Q238) Why SFDC is better that other CRM?

Ans:

Lot of standard functionalities For example:

Sell product to customers    : Lead and opportunity

Provice Service to customers : Cases and customer portal

Co ordinate with coworkers,Partners,customers – Chatteres and communities

Marketing purpose : marketing cloud

Q239) what are the default applications available in saledforce?

Ans:

Sales cloud,Service cloud,Marketing cloud.

Q240) Architecture of sfdc?

Ans:

Multi tenant architecture.

Q241) three tire system of sfdc :

Ans:

MVC ; M- model,V-View,c-Controller

Q242) SFDC building blocks:

Ans:

  • Declarative parts

Objects,Fields,Tabs,Apps,User,Profile,Queue,Groups,Automation process and all point and click works

  • Programmatic parts – Visualforce page(Front end),Apex class(Back End),Apex triggers,Visualforce Components

Q243) Editions are available in sfdc.

Ans:

7 types:

Contact Manager,Professional,Enterprise,Group – data storage 1GB per org,data storage  20 MB per User,File storare per org 10 GB

Unlimited,Perfomamce – data storage 1GB per org,data storage 120mb per user ,file storage 10GB

developer – data storage  5MB per Org

Q244) deployment tools in sfdc

Ans:

  • Change sets
  • ANt migration tool
  • Eclips IDE.

Q245) What is a Self-Relationship?

Ans:  A Self-Relationship is a lookup relationship to the same object.Example: Account objectbhave self relationship with account : Parent Account

Q246) Relationships in sfdc?

Ans:

Total releationship fields are 40 per object.

3 types: Master detaisl,Look up, Self,Junction Relationship (Many-To-Many):-

Master details –

2 per object,Mandatory field, Once master deleted child records also deleted,Roll up summary available – Sum,Count,Max,Min

Q247) New master details relationship in object if already record available in object

Ans: Have to create look up first.then change to master details.

Q248) Import Wizard – In build tool availanle in salesforce

Ans:

upto 50000

only import

Account,contact,lead,solutions and custome ibjects

Q249) Work flow rule – It is automatio process availabel in salesforce used to do the followinf tasks.

Ans:

Task Creation,Field update(only master details relation., cross object formula),Email alert,outbound message

Time dependent action possible

3 conditions: Record created, Created and Edited(time dependent action not possible),Created and edited and sub sequently meet the cretiria.

Steps:

  •   Select the object
  •   select the conditions ie Created or created and edited or create edit meet the conditions
  •   Give the formula condition
  •   Select the action

Q250) Process builder: User to do the following actions.

Ans: Record creation,Updation,Email alert,Chatter post,calling apex methd, Calling approval process.

Q251) What is data skew?

Ans: To many records availble in same object for same user cause some problems regarding record lock.

Account data skew:When you have a very large number of child records associated to the same account in Salesforce, we call that “data skew.this can cause issues with record locking and sharing performance

Ownership data skew:When you have a large number of records owned by a single user in Salesforce, we call that an “ownership skew”.

Look up data skew:Lookup skew occurs when a very large number of records look up to the same record on a lookup object regardless of  whether that lookup exists on a single object or across many objects.

Q252) Auto indexed fields:

Ans:

  • Primary keys – Id,Name,Owner
  • Foreign keys: Lookup nd md
  • Audit fiedls:created ,modified date
  • Custom fields_ With external id

Q253) What is sandbox

Ans:

sandbox is a copy of your production organization. You can create multiple copies of your organization in separate environments for different purposes such as development, testing and training, without compromising the data and applications in your production organization

  • Developer Sandbox : 200 MB
  • Developer pro:1 GB
  • Partially copy:5 GB
  • Full sandbox:(similar to production org)

Q254) Flow of excecution:

Ans:

  • Take record from data base
  •  All Before Triggers.
  • System Validation Rules.
  • Custom Validation Rules.
  • All After Triggers.
  • All Assignment Rules.
  • All Auto-Response Rules.
  • All Workflow Rules.
  • All Escalation Rules.

Q255) Profile: User to give permission for objects,Fields

Ans: In profile no permission for particular object then using permission set we can give permission for partucilr object to specific    owner.

By using permission sets we can gove permission for the followings:

Object ,fields,Apps,Apex class,vf pages

OWD: Private,Public read only,Public read write,Public read write transfer-Used for restric access

Sharing rules: Sharing rules over ride owd.User to give access

Q256) What is Whoid and WhatId.

Ans:

  • WhoID in Salesforce refers to people things ie Account,Lead
  • WhatID in Salesforce refers to object type things ie opportunity

Q257) Approval Process: Steps;

Ans:

1.Use Jump start wizard – (one-step approval process)

2.Use Standard setup wizard.(complex approval processes)

2. Perform automation to get approval for records.

3. Select the object (Std/Custom)

4. Specify conditions

6. select email template

7. Select the approvers

  •   Let submiter choose the approver manually
  •   Automatically assign and approver using standard and custome hirarchy feild
  •   Automatically assign to queue
  •   Automatically assign to approvers
  •   Approve r reject based on 1st approvers
  •   Require unanimous approval from all selected approvers

8.Select field to display approval page layout

9.Initial submission

task,Email alert,Fiedl update,Outbond message

add more action

10.Approve

Final approval Action

11.Reject

final rejection action

12.Recall

Q258) Minium Unit test class percentage:

Ans: Apex class = 75% ; trigger – 1%

Q259) How many days records available in recycle bin

Ans: 15 days

Q260) While Lead convetion some error occure because of the following reasons:

Ans:

  • Lead is involved in active workflow rule
  • Lead is involved in pending approval process

Q261) Difference between profile and role.

Ans: Profile is mandatory for user and role is not mandatory.

Q262) How to delete or freeze users in sales force.com?

Ans:  Deleting a user is not possible in sales force.com but we can deactivate the user by freezing.

Setup ? Administer ? Manage users ? users ? freeze.

Q263) Mention the ways to store files, documents, and images in salesforce.com?

Ans: Attachments,Documents,Google drive,Libraries,Chatter Files

Q264) In visual Force page how many field dependencies used?

Ans:  10

Q265) Is Two users can have the same profile in Salesforce?

Ans: Yes

Q266) Which fields can’t be added as a custom index?

Ans: Formula field

Q267) Can we edit a formula field value in a record?

Ans: No

Q268) Can we use sharing rules to restrict data access?

Ans: No

Q269) What are the limitations of Time-dependent workflow?

Ans:

  • Time triggers doesn’t support minutes or seconds.
  • We can’t add or remove the time triggers if
  • Workflow rule is active.
  • Workflow rule included in a package

Q270) How many ways to call the Apex class?

Ans:

  • Visual page.
  • Web service.
  • Email services

Q271) Can two users have the same profile?

Ans: Yes

Q272) Can two profiles be assigned to the same user?

Ans: No

Q273) What are the different data types that a standard field record name can have?

Ans:

Auto number and text field

Q274) How many records can a select query return? How many records can a SOSL query return?

Ans:

The Governor Limits enforces the following:-

Maximum number of records that can be retrieved by SOQL command: 50,000.

Q275) Collections in salesforce.

Ans:

There are 3 collection types in Salesforce:

Lists,Maps,Sets

Q276) what is batch class?

Ans:

If we have to access more that 50000 records then we prefer bacth apex instead of apex class

Types:

Start method:

global (Database.QueryLocator | Iterable<sObject>) start(Database.BatchableContext bc) {}

Execute method:

global void execute(Database.BatchableContext BC, list<P>){}

Finish method:

global void finish(Database.BatchableContext BC){}

Q277) What all data types can a set store?

Ans:

  • Primitive types
  • Collections
  • sObjects
  • User-defined types
  • Built-in Apex types

Q278) SOQL (Salesforce Object Query Language):

Ans:

  • Only one object can be searched at a time
  • Can query any type of field
  • Can be used in classes and triggers
  • DML Operation can be performed on query results
  • Returns records

Q279) SOSL (Salesforce Object Search Language)

Ans:

  • Many objects can be searched at a time
  • Can query only on email, text or phone
  • Can be used in classes, but not triggers
  • DML Operation cannot be performed on search results
  • Returns fields

Q280) Can more than one-person log into the same user at the same time?

Ans:  Yes

Q281) Which options do you have to make a field required?

Ans:  While crearion of field, In page layout

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for Online Training