All Courses
Soapui interview questions and answers

SoapUI Interview Questions and Answers

In case you’re searching for SoapUI Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. There is a parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The SoapUI advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per SoapUI industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in SoapUI Development. Gangboard offers Advanced SoapUI Interview Questions and answers that assist you in splitting your SoapUI interview and procure dream vocation as SoapUI Developer.

Best SoapUI Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future SoapUI, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of SoapUI to meet the necessities of their customers. SoapUI is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in SoapUI work, our page furnishes you with nitty-gritty data as SoapUI prospective employee meeting questions and answers. SoapUI Interview Questions and answers are prepared by 10+ years experienced industry experts. SoapUI Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for the new challenging job from the reputed company. Our SoapUI Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding.
By this SoapUI Interview Questions and answers, many students are got placed in many reputed companies with high package salary. So utilize our SoapUI Interview Questions and answers to grow in your career.  

Q1) What is SoapUI?

Answer: SoapUI is an open-source, free, cross-platform used as a solution for functional testing. It allows you to quickly and effortlessly create and implement automatic regression, functional, compliance and load tests.

Q2) Explain Web Services?

Answer: These are web components used to transfer data between server and client. The client will send a web request for the server then the server responds to the client. This response and previous request are connected and diverse requests evoke the parallel response.

Q3)Can SoapUI Support SSL Authentication?

Answer: Yes.

Q4) Is there Primary Challenge while Testing Web Services?

Answer: Mainstream functional testing is done via the GUI, and the biggest challenge of all is that web services do not have User Interface.

Q5) What is the role played by XML, WSDL, Soap, and UDDI in Web Services?

Answer: Web services provide a medium over which web-based application are integrated or connected over internet protocol support. The web-based application is integrated with XML, UDDI, SOAP, etc. SOAP is used to transmit the data whereas WSDL is used to describe the services. Similarly, UDDI is useful for listing all services accessible and XML is used in tagging the data.

Q6) What do you know about Groovy Script and its use?

Answer: It is a scripting language and internally includes java libraries. It helps to modify and add custom authentications to SoapUI tests.

Q7) Where is Groovy Script used inside the SoapUI?

Answer: It is used in two places:

  • Groovy script test step
  • Script Assertion within a test step

 Q8) What are some Communication Channels for Web Service?

Answer: It is shared with the following protocols:

  • HTTP / GET
  • SOAP
  • HTTP / POST

HTTP / POST will transfer the information in secure mode between the clients. HTTP / GET will allow viewing of partial data transfer between the clients at the browser’s address bar. For transferring the private data safely SOAP is used.

Q9) What can SoapUI do?

Answer: It does the following:

  • Automated testing viz. load tests, data-driven, and scenario-based testing
  • Built-in reporting facilities
  • Unique ability to mimic web services plus run a functional-load test against them before execution.

Q10) Explain the Xpath Assertion in SoapUI?

Answer: It is used to assert the web service response by giving the absolute path. If this path is corresponding with the response, the test case will be considered as PASS else it will be informed as FAILED. We can see the outcomes of assertion at the end of the screen and the Assertion tab has resultant information there.

Q11) What is the overall Format to read Default/ Custom Property Value?

Answer: It is ${#levelname#key}

Q12) What different components are used in Web Services?

Answer: Five components:

  • WSDL – Web Service Description Language
  • UDDI – Universal Description, Discovery, and Integration
  • SOAP – Simple Access Object Protocol
  • XML – eXtensible Markup Language
  • RDF – Resource Description Framework

Q13) How is SoapUI used for Structuring Functional Tests?

Answer: It uses three levels for that:

  • TestSuite: Pool of test cases for combining functional tests as logical elements
  • TestCase: Group of test steps brought together for testing a specific aspect of services.
  • TestSteps: Building blocks for functional tests of SOAPUI. Used to determine the drift of execution of tested service.

Q14) Explain SoapUI Assertions?

Answer: They are used to compare some or all response message to the predictable outcome.

Q15)How will you Parameterize the Soap UI Endpoints?

Answer: Follow the steps:

  • Describe a project property with endpoint
  • Alter the endpoint and use this property through property expansion
  • Certify that requests are availing the organized endpoint
  • When a request will be run, the property will unavoidably be with its present value. To use a dissimilar value just arrange the endpoint in the UI, P option can be used, from the command line

Q16) Describe some tools to test Web Services?

Answer: For functional testing:

  • SoapUI
  • JMeter –Performance testing and functional testing
  • RESTClient – Firefox plug-in

Q17) What are different properties in SoapUI?

Answer: Retrieve data,  store data as key and value.

Q18) What Hierarchy will SoapUI follow for building a Proper Testing Project?

Answer :

  • TestSuite
  • Testcase
  • Teststep

Q19) Where will you use Properties in SoapUI?

Answer: You can read property values into the following:
test step endpoint, header values, username, password, POST, domain, PUT, DELETE and GET.

Q20) Describe the role of WSDL in Web Service Testing?

Answer: Authenticating web services is possible with WSDL because to organize web services in SoapUI, only WSDL document is obligatory. If the WSDL document is not legal, SoapUI will toss an exception directly.

Q21) What are Protocols in Web Services?

Answer: It is a set of customary rules that helps to link the hardware devices over the software applications. Different types of protocols are used on the Internet as well as Intranet applications.

  • TCP – Transmission Control Protocol. To exchange the messages among two dissimilar Internet applications.
  • Internet Protocol – For sending and getting the data between two dissimilar Internet addresses.
  • Likewise, HTTP, FTP, DHCP protocols – To transfer the data for other Internet applications.

Q22)What are some advantages of Soap?

Answer: It is XML based and is the platform as well as programming language independent. Remote procedure calls or RPC are occasionally blocked by proxy servers and firewalls – Soap is used to overcome that.

Q23) What Is Soap?

Answer: Simple Object Access Protocol. It uses XML to network with web applications. It also uses XML based content for communication between two client engines across some network

Q24)What Is Data-driven Testing?

Answer: It is when you save test data i.e. input and expected output, in some exterior storage such as database or spreadsheet, etc. and then use it iteratively in tests while running them.

Q25) How can I save changes made to projects and requests or Test Cases?

Answer: Soap UI will automatically save the whole thing on exit. If you wish to save your projects devoid of exiting, you can use the “Save All” option from the File menu.

Q26) How can you access project name from Groovy Script Test Step?

Answer: testRunner.testCase.testSuite.project.name

 Q27) How can you create Mock Service?

Answer :

  • Right-click on one of the SOAP interfaces
  • Select Generate Mock Service.
  • Specify the local path for created service in dialog Generate Mock Service
  • Click OK.
  • Enter the name of Mock Service in the Name dialog
  • Click OK.
  • Now you should have a Mock Service with operation and request.

 Q28) Name Http Status Codes/messages?

Answer :

  • 200 OK- Indicates that request was positive.
  • 201 Created – The request was positive and a resource was created
  • 400 Bad Requests – Request malformed. The data did not pass validation or has the wrong format.
  • 404 Not Found – Required resource is not found.
  • 401 Unauthorized – Authentication is required before accessing the source.
  • 405 Method Not Allowed – HTTP method is not supported for the resource.
  • 409 Conflicts – Use of PUT request for creation of same resource twice etc.
  • 500 Internal Server Errors – Processing failed due to surprising conditions on the server-side.

Q29) List the languages supported in SoapUI?

Answer: Groovy, JavaScript

Q30) Mention Message Format for Soap Protocol?

Answer: Usually, all the SOAP centered web services are carved using XML which uses normal message format that is acknowledged across the universe and is stress-free to read, classify the errors, evade interoperability glitches, etc.
Example of the SOAP message format.
POST /InStock HTTP/1.1
Host: localhost
Content-Type: application/soap+xml; charset=utf-8
Content-Length: 399
SOAPAction: “http://www.wisdomjobs.com/soap-envelope”

Q31) What is contained inside a Soap Document?

Answer :

  • SOAP message- As envelope element the topmost tag to identify the XML document.
  • The header element with header information.
  • The Body element with call and response data.
  • Fault element with errors and status data.

Q32) How can Mock Services be started and stopped?

Answer: This is TestCase setup script:
def runner = testCase.testSuite.project.mockServices[“My MockService”].start()
context.mockRunner = runner
The returned object is needed to stop the MockService. You can save it to the setting and routine it in the tearDown script:
context.mockRunner.stop()
WsdlMockService and the WsdlMockRunner classes have many more methods along with properties useful in these cases.

Q33) How can an Assertion be added to Test?

Answer :

  • Go to the request editor.
  • To Test Request button, Click on Add an Assertion.
  • Choose Response SLA in the drop-down from the Select Assertion box.
  • Write 500 inboxes and click OK.
  • Execute the request for validation.
  • If assertions are positive, the SOAP icon would turn green in 3 places.
  • You can authenticate the response after adding X-Path Match assertion.
  • Soap UI Pro allows you to open Select X-Path dialog and lets you choose nodes to assert with point-and-click.
  • Soap UI generates the matching X-Path look that refers to the nominated node.
  • Soap UI spontaneously populates the probable result to match the response.
  • Adjust this to what’s pertinent for you.

Q34) What does WSDL Document contain?

Answer: It is written in XML. It describes web services. It identifies the site of the service and the processes the service discloses.

Q35) What is SoapUI And SoapUI Pro?

Answer :
SoapUI is a testing tool for web services and SoapUI Pro is its saleable version. SoapUI helps in the creation of functional and security along with load testing suites. All these features are in SoapUI Pro with some advanced drag and drop, advanced reporting, data-driven testing plus coverage analysis.

Q36) What are some Assertions used in SoapUI?

Answer :

  • API Testing Interview Questions
  • Script Assertion
  • WS- Addressing Request or Response Assertion
  • WS security Status
  • Soap Faults
  • Response SLA
  • Schema compliance
  • XPath match
  • XQuery match
  • Contains & Not Contains

Q37) What Is Data-Driven Testing in Soap UI?

Answer: It is used to store test data that includes input /expected output in an outside data source as Excel or Database or an XML file. Far along, we need to repeat the data source by the respective component. SoapUI uses Loop test steps to perform data-driven testing.

Q38) What are important Assertions of SoapUI?

Answer :

  • Simple contains
  • Simple not contain
  • Schema compliance
  • Soap Faults
  • XPath Match
  • Response SLA
  • XQuery Match
  • Script Assertion
  • WS security status

Q39) Explain basic Method for Automating Web Services in SoapUI?

Answer :

  • Create a project and add the WSDL file
  • Add test suites, Test cases and Test cases- in that order
  • Include custom programming/validation using by adding Groovy steps
  • Call external data sources if using
  • Add assertions if necessary
  • Then RUN.

Q40) Can you add custom code to SoapUI?

Answer: You can do that. (Groovy and Javascript steps)

Q41) What do you understand by group tests?

Answer: Group test is achieved by test suites. When dissimilar tests are required, you can create a test suite and keep creating test cases under it.

Q42) Can you save the received response?

Answer: You can do that by clicking on request then selecting Dump File’s location from properties.

Q43) How is Soap different from REST?

Answer: Soap represents a protocol whereas REST is form of architecture. You can send Soap envelops easily to REST applications.

Q44) Which one is secure Soap or REST?

Answer: Soap would be more secure and it also has structured format.

Q45) How is protocol dependence different for Soap and REST?

Answer: Soap is associated with HTTP and SMTP but REST is dependent on HTTP merely.

 Q46) What is RDF?

Answer: Resource Description Framework contains web resources’ description. It contains title, content, author, copyright data etc.

Q47) What data sources are used for SoapUI?

Answer:

  • Excel files
  • ODBC sources
  • CSV files
  • SQL or ADO objects

Q48) How can business logic be achieved in Soap?

Answer: It can be done using named operations with interfaces.

Q49) How are formats of Soap and REST different?

Answer: Different message formats are supported in REST but Soap has only XML format.

Q50) Is Soap stateful specification?

Answer: Soap is stateful and REST is stateless.

Q51) What does REST stand for? and what is RESTful web services?

Answer: REST stand for REpresentational State Transfer, term by Roy Fielding. REST is an architectural style that describes best practices to expose web services over HTTP with Emphasizes scalability. Web services written by apply REST Architectural concept are called RESTful web services which focus on System resources and how state of Resource should be transferred over http protocol to a different clients written in different languages. In RESTful web services http methods like GET, PUT, POST and DELETE can can be used to perform CRUD operations. Read more about REST.

Q52) What is differences between RESTful web services and SOAP web services?

Answer:

  • REST is more simple and easy to use than SOAP
  • REST uses HTTP protocol for producing or consuming web services while SOAP uses XML.
  • REST is lightweight as compared to SOAP and preferred choice in mobile devices and PDA’s.
  • REST supports different format like text, JSON and XML while SOAP only support XML.
  • REST web services call can be cached to improve performance.

Q53) What is a resource?

Answer: The key abstraction of information in REST is a resource. Any information that can be named can be a resource like Student, Employee etc. REST is resource based API. Expose resources through URIs like http://localhost:8080/api/employees/1111, It is based on Model nouns, not verbs. Resources support limited set of operations – GET, PUT, POST, DELETE in case of HTTP. Example: update an employee use PUT to /employees/1111 and don’t POST to /employees/edit?id=1111 and Resources can support multiple representations like HTML, XML, JSON etc. Multiple URIs may refers to same resource as like CRUD operation on employee resource using HTTP verbs. Read More>>>

Q54) What are safe REST operations?

Safe REST operations are HTTP methods that do not modify resources. For example, using GET or HEAD on a resource URL, should NEVER change the resource. But it is still possible, that safe operations do change things on a server or resource. For example: GET http://localhost:8080/api/employees/1111/delete HTTP/1.1 but it is incorrect, this would actually delete the employee i.e. Safe methods are methods that can be cached, prefetched without any repercussions to the resource.

Social Share:

0 responses on "SoapUI Interview Questions and Answers"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *