SSAS Interview Questions

SSAS Interview Questions

In case you’re searching for SSAS Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. There is a parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The SSAS advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per SSAS industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in SSAS Development. Gangboard offers Advanced SSAS Interview Questions and answers that assist you in splitting your SSAS interview and procure dream vocation as SSAS Developer.

Best SSAS Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future SSAS, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of SSAS to meet the necessities of their customers. SSAS is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in SSAS work, our page furnishes you with nitty-gritty data as SSAS prospective employee meeting questions and answers. SSAS Interview Questions and answers are prepared by 10+ years experienced industry experts. SSAS Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for the new challenging job from the reputed company. Our SSAS Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding.

By this SSAS Interview Questions and answers, many students are got placed in many reputed companies with high package salary. So utilize our SSAS Interview Questions and answers to grow in your career.  

Q1) List out some salient features of SSAS

Answer: Some of the key features of SSAS are … it can be used easily with several designers and Apps.

Q2) What is the main difference between SSAS 2005 and SSAS 2008?

Answer: In the 2008 version it was possible to create an empty cube as well. This facility was not available in 2005.

Q3) Which are the different data sources that are supported by SSAS?

Answer: Some of the data sources supported by SSAS are as follows…Provider, Server Name, Database Name and Impersonation Information.

Q4) Which are the different Impersonation options that can be used in SSAS?

Answer: Some of the options which can be used are…a specific Windows user name and password is all that is needed. Thus one does not require to create a seperate email ID. The service account can directly be used; under which source data access, processing,etc. can be utilized. Last but not the least, we also have the Inherit option which lets the SSAS server decide which options are the most suitable.

Q5) Can you combine data from different multiple sources in SSAS?

Answer: Yes, it is possible to do so.

Q6) What is a UDM in SSAS?

Answer: A UDM is a Unified Dimensional Model

Q7) What is its importance in SSAS?

Answer: Its importance in SSAS is to build a bridge between the data sources and the user

Q8) What benefits do having a UDM provide?

Answer: Some of the benefits of having a UDM are…it enriches the user model, even over huge data amounts it supports interactive analysis and ultimately gives a more robust analysis by allowing business rules to be absorbed within the system.

Q9) Why is it required to have the SSAS component?

Answer: Here are some of the reasons why it is important to have an SSAS component…it is user-friendly and interactive, it provides faster analysis and last but not the least it provides the ability to create and manage warehousing for large scale data.

Q10) What are the languages used in SSAS?

Answer: The languages that constitute SSAS are… Structured Query Language (SQL), Multidimensional Expressions (MDX), Data Mining Extensions (DMX) and Analysis Services Scripting Language (ASSL).

Q11) Which are the three types of data marts that are used ?

Answer: The three types of data marts which are used are… Dependent, Independent, Logical data mart.

Q12) What is the difference between a data warehouse and a data mart?

Answer: A data warehouse is a complete data storage. A data mart is a subset or a part of the former.

Q13) What is the process flow in the creation of a cube?

Answer: The creation of a cube involves the following steps… to create a data source, create a data source view, dimensions must be created, now a cube is created and finally the cube is deployed and processed.

Q14) What do you understand by the term Datasource (DS)?

Answer: Datasource is the actual physical connection that analysis servers use in order to connect the database itself.

Q15) What is known as the fact table in SSAS?

Answer: The fact table is what contains the basic information that the user needs to summarize.

Q16) What you mean by the Factless Fact Table?

Answer: A Factless fact table is one that does not have any units of measure. It merely contains links to the dimensions.

Q17) What are factless fact tables used for?

Answer: Factless fact tables are used for tracking and recording events. They are also used for collecting statistics.

Q18) How many types of attribute relationships are there?

Answer: There are two types of attribute relationships… rigid and flexible.

Q19) How many types of dimensions are there in SSAS?

Answer: There are three types of dimensions in SSAS… Confirm dimension, Junk dimension and Degenerate dimension.

Q20) Which are the different types of database schema in SSAS?

Answer: There are three types of database schema … Star, Snowflake and Starflake

Q21) What is a hierarchy and how many types exist?

Answer: Hierarchies are tools or pathways along which data drilling or its flowing usage is anticipated. Two types of hierarchies exist… Natural hierarchy where the attributes are related to one another and Unnatural hierarchy where the attributes are not related.

Q22) What are Translations and why is it useful?

Answer: This feature in SSAS enables one to display the caption and gives names that are synonymous with a particular language. It globalized the cube.

Q23) What do you understand by SCD (slowly changing dimension)?

Answer: Implementing SCD helps one track and document past changes in the dimension tables. This mechanism catalogs items in their respective categories and provides that data at any point in time.

Q24) Which are types of SCD?

Answer: The types of SCD currently used are… SCD type 1, SCD type 2 and SCD type 3.

Q25) What is an attribute in SSAS?

Answer: An attribute is a trait or a quality which is used to describe an object, file, location or element. It can also be used to describe the environment in which the said element currently resides.

Q26) What types of relationships can exist between the dimension and measure groups?

Answer: The types of relationships that can exist are in the following formats… No relationship, Regular, Reference, Many to Many, Data Mining and Fact.

Q27) What can be the maximum size of a dimension?

Answer: A dimension can be a maximum of 4GB

Q28) What is termed as a cube in SSAS?

Answer: A cube is a basic unit for storage and analysis. It is where data is collected and sifted through so that queries are resolved quickly.

Q29) What do you understand by AMO?

Answer: AMO stands for Analysis Management Objects

Q30) What do you understand by perspective in SSAS?

Answer: Perspective is the method by which simplification of cubes takes place. Through this process, hidden elements like measure groups & hierarchies are broken down into comprehensive aspects.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for Online Training