All Courses
UI Developer Interview Questions

UI Developer Interview Questions and Answers

UI Developer Interview Questions and Answers

In case you’re searching for UI Developer Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. Additionally Our UI Developer Online Training will shape the learners for the digital environment and place the learners with e-commerce companies, content management companies and web development companies. UI developer should have the skills to develop front end, use creative programs, use responsive web design, possess social network API knowledge and understand about the CMS. UI Development Online Course covers the topics such as basics of UI, tags in HTML, CSS properties, JavaScript, elements, data structures, JQuery, AJAX, templating, HTML5, CSS3, responsive designs, and AngularJS framework. The salary of UI developer ranges from $85,000 to $111,000 and UI developers work as freelancers with $25 and $100 rate. Find the Interview question and answer to create the best designs and understand the user for joining the UI developer profession.

There is a parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The UI Developer advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per UI Developer industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in UI Development. Gangboard offers Advanced UI Developer  Interview Questions and answers that assist you in splitting your UI Developer interview and procure dream vocation as UI Developer Developer.

UI Developer Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future UI Developer, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of UI Developer to meet the necessities of their customers. UI Developer is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in UI Developer work, our page furnishes you with nitty-gritty data as UI Developer prospective employee meeting questions and answers. UI Developer Interview Questions and answers are prepared by 10+ years experienced industry experts. UI Developer Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for the new challenging job from the reputed company. Our UI Developer Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding.

Best UI Developer Interview Questions and Answers

UI Development Interview Questions and Answers will enhance the knowledge of the learners before attending the interview. Front end developer job is the result-driven job where the user uses the concepts related to the development and designing to make the website as a powerful tool for the acquisition of the customer. As like the saying “The first impression is the best impression” the user will look into the information or image or video which create the interest to know more. GangBoard is involved in the continuous Job Support for the learners with a motto to inculcate the growth in the professional life of the learner.

HTML, CSS, JavaScript, Git, Version control, automation, responsive design, and HTML5 are the different technologies where the UI developer needs to hone the skills to get through the interview for the UI developer role. The project-oriented training and regular learning are very crucial for the success which we emphasize on our UI Development Course in Chennai at GangBoard. The interview questions are tailored as per the learning pace of the learners which encompass the basic level questions, advanced level questions and general questions which gives incomparable learning experience with the best UI Development Interview Questions and Answers for Beginner.
By this UI Developer Interview Questions and answers, many students are got placed in many reputed companies with high package salary. So utilize our UI Developer Interview Questions and answers to grow in your career.

Q1) What are the differences between CSS2 and CSS3?

Answer: CSS3 is decomposed into modules, but in CSS2 it is comprised as single.

Q2) What are The benefits of using an external style sheet?

Answer: The benefits of using an external style sheet are We can Share among pages and folders in our Application.

Q3) how to set margin in css left the right center and top bottom

Answer: we can set margin property as follows
margin: 25px 50px 75px 100px; it will apply to the specified element as top,right,bottom,left

Q4) different ways to access html elements in javascript

Answer: getElement By Id and Get element by Name is a common one to access HTML elements.

Q5) what are the ways to display the hyperlink in web pages

Answer: We can use Href tag to set a hyperlink, We can use Email as a link.

Q6) required attribute in HTML?

Answer: used for doing mandatory validation to get input fields like text,email, password and PAN and dates.

Q7) use of or operator in javascript?

Answer: Check the result of the expression .it will return true if any one returns true.it returns Boolean value.

Q8) how to validate pin code in javascript?

Answer: We can use reg expression to do this validation like patterns var a=/^[0-9]{1,6}$/;

Q9) Some of new modules in CSS3?

Answer: New modules I work with my project is making effects for Controls like layouts and text, Modules is best example for new concept in CSS3.

Q10) Difference between Standard mode and quirks mode?

Answer: Quirks Mode is a default change method also may be varied of browser to browser, and its which may produce in a loss about unity in this cover from browser to browser.

Q11) How do you obtain comments without text being picked up by the browser?

Answer: Comments are managed to explain moreover clarify code or to prevent the code of being approved by the browser. Comments will be start with “*” and end with” –>“.

Q12) Difference between a bulleted list and numbered list?

Answer: Bulleted lists utilize the

  • < ul > tag, which stands for “unordered,” whereas
  • < ol > is done to create an organized list.

Q13) How do you optimize a website’s assets?

Answer: File concatenation, file compression data value, CDN Hosting, offloading data assets, re-organizing and refining data code, etc.

Q14) What is meant by web accessibility?

Answer: Web accessibility means a web for uniquely abled or disabled people. HTML5 commenced WAI-ARIA so that regular disabled people can associate, understand and navigate any website.

Q15) Difference between <i> and <em> tag?

Answer: <i> is a presentational component managed to give italic attending to text. Whereas <em> gives italic look also emphasize within search results.

Q16) What are the variables used agents to debug each page have issues?

Answer: The tools like W3c validator, Chrome Dev, Firebug are the various generally used debugging tools.

 

Q17) What are new features in HTML5?

Answer: HTML5 is a new standard of developing web and mobile applications. It offers some great features, which make applications more dynamic and interactive.

  • New Semantic Tags
  • Form Input Controls
  • Basics of HTML5 Graphics
  • HTML5 Media Controls
  • Feature Detection using Modernizer
  • Widely used HTML5 API

Q18) What are “web workers”?

Answer:

  • With Html5 Webstorage ,websites can store data on alocal computer.,we had to use javascript cookies in past.
  • Local Storage:Stores data with no expiration time.
  • Session Storage:stores data for one session.

Q20) what is Geo Location API?

Answer: A lot of applications and websites include location-aware features like finding local businesses or showing users location on a map. Geolocation API helps in enabling such features.

Q21) What’s the difference between the <svg> and <canvas> elements?

Answer: SVG and Canvas are two impressive graphics features introduced by HTML5 to address a range of graphic scenarios on the modern web.

Canvas:Canvas is an HTML5 element that offers a blank canvas to draw graphics. JavaScript code may access this area through a full set of drawing functions allowing for dynamically generated graphics.

Canvas:

  • No support for event handlers
  • Poor text rendering capabilities
  • You can save the resulting image as .png or .jpg
  • Well suited for graphic-intensive games

SVG:

  • Support for event handlers
  • Best suited for applications with large rendering areas (Google Maps)
  • Slow rendering if complex (anything that uses the DOM a lot will be slow)
  • Not suited for game applications

Q22) In how many ways can a CSS be integrated as a web page?

Answer: CSS can be integrated in three ways:

Inline Styles

An Inline CSS is used to apply a unique style to a single HTML element and it uses the style attribute inside the HTML element .

Internal Styles

An Internal CSS is the similar to Inline styles and it uses the style attribute inside <head> tag.

External Style Sheets

An external style sheet may be linked to an HTML document through HTML’s LINK element. The “LINK” tag is placed in the document <head> tag.

Q22) Differentiate Class selector from ID selector?

Answer:

ID:unique identifier,once we use id in one lement ,same id cannot be used in else where.

Classes:they are not unique,we can have multiple classes per element.

Q23) What is Pseudo-elements ?

Answer: A CSS pseudo-element is used to style specified parts of an element.

For example:

Style the first letter, or line, of an element

Insert content before, or after, the content of an element.

Q24) what is Absolute and Relative POsitioning?

Answer: An element with “position: relative;” is positioned relative to its normal position.

Setting the top, right, bottom, and left properties of a relatively-positioned element will cause it to be adjusted away from its normal position.

Absolute Positioning:

An element with position: absolute; is positioned relative to the nearest positioned ancestor (instead of positioned relative to the viewport, like fixed).

Q25) What is CSS3 2D Transforms?

Answer: CSS3 transforms allow you to translate, rotate, scale, and skew elements. A transformation is an effect that lets an element change shape, size and position.

Q26) What is Responsive Web Design?

Answer: Responsive web design is the approach of creating websites that automatically respond and adjust themselves to look clean and uniform across all devices.

Q27) What are Media queries?

Answer:

Media Query uses conditional CSS rule, and style is applied, if those conditions are satisfied.

Media Queries in Bootstrap helps to hide, show and move content based on the size of the viewport.

Q28) What are Glyphicons?

Answer: Glyphicons are icon fonts that you can use in web projects.

Example: <span class = “glyphicon glyphicon-search”></span>

Q29) What are Jumbotron?

Answer: It is used to showcase the key content on your website.

  • To use the Jumbotron in Bootstrap
  • Create a container <div> with the class of .jumbotron.

Q30) What is Bootstrap – Typography?

Answer: Create lists, paragraphs, headings, and other inline elements using typography.All HTML headings (h1 to h6) are styled in Bootstrap.

<h1>I’m Heading1 h1</h1>

<h2>I’m Heading2 h2</h2>

<h3>I’m Heading3 h3</h3>

<h4>I’m Heading4 h4</h4>

<h5>I’m Heading5 h5</h5>

<h6>I’m Heading6 h6</h6>

Q31) What is HTML DOM?

Answer: The HTML DOM is an accepted guideline for how to access, update, add or remove HTML elements.

A Structure representation of an HTML document is provided by DOM.

An HTML document is completely built using objects. DOM represents it in an objected-oriented way which can be manipulated using scripting languages like javascript.

Q32) What are Javascript objects?

Answer: An object in JavaScript is an entity with property and type.

A property is a variable attached to the object.

These properties define the characteristics of the object.

Example:

var car = new Object();

car.model = ‘Ford’;

console.log(car.model);

Q33) What are undeclared and undefined variables?

Answer:

  • Undeclared variables are those that do not exist in a program and are not declared.
  • If the program tries to read the value of an undeclared variable, then a runtime error is encountered.
  • Undefined variables are those that are declared in the program but have not been given any value.
  • If the program tries to read the value of an undefined variable, an undefined value is returned.

Q34) What is a prompt box?

Answer: Prompt box,which allows user to enter data.

Q35) What is TYPescript?

Answer: Typescript is a superset of Javascript. It acts like icing on the cake enhancing the power of JavaScript. It can be used for safer coding of large applications.

When a TypeScript code is compiled, it results in a JavaScript code and thus it can run at all instances where JavaScript can run.

Q36) What is PackAge manager?

Answer: A Package Manager, as the name suggests, helps developers share packages, install packages and manage version upgrades.

There are many package managers like Bower and npm that developers can use.

Q37) What is Webpack?

Answer: Webpack is an open source module bundler for modern JavaScript applications. It takes modules with dependencies and generates static assets representing those modules.

Q38) What are new features introduced in Angular4?

Answer: Following are brief and prominent changes introduced in Angular v4:

Added support of else statement with ngIf directive,Upgraded to Renderer-2,Upgraded to Typescript-2

Added support for email validator in <input>,Changed the location/package from where you import animations.

Q39) What is diff between Template driven approcah and REcative approach in angular?

Answer: Template driven approcah:

Angular infers the form object from the dom.

Reactive Approcah:

Form is created programmatically and synchronized with the dom.

Q40) what are Structural and Attribute directives?

Answer:

  • AAttribute directives:only affect/change element they are added to
  • structural directives:affect whole area in dom (elelments get added/removed)

Q41) What is JSX?

Answer: JSX (JavaScript Extension), is a React extension which allows writing JavaScript code that looks like HTML.

Q42) What is virtual DOM?

Answer: The Virtual DOM is an abstraction of the HTML DOM. It is lightweight and detached from the browser-specific implementation details.

Q43) What is difference between React and Angular?

Answer: React is only view of MVC,Angular is full MVC framework.

React uses virtual Dom where as angular uses Real Dom.

Q44) What is Dependency Injection?

Answer: It’s a coding pattern in which a class receives its dependencies from an external source rather than creating them itself.

Dependencies required by a component are services. A component’s constructor parameters tell Angular about the services that a component requires.

Q45) Difference between === and == operators?

Answer: == it will check the data of two operands are equal ornot

where as === chceks type of data also.

Social Share:

0 responses on "UI Developer Interview Questions and Answers"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *