All Courses
Full Stack Developer Interview Questions and Answers

Full Stack Developer Interview Questions and Answers

Full Stack Developer Interview Questions and Answers

In case you’re searching for Full Stack Developer Interview Questions and Answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. Additionally Our Full Stack Online Training produces full stack developers who work for different types of websites with different needs. Apart from technical skills, full-stack developers require other natural skills like creativity, communication, global thinking and time management. E-commerce, travel and hospitality, manufacturing, healthcare, hospitality, mobile engineering, VR and AR development, education sector, and enterprise portal require full-stack developers for taking care of its development.  Full Stack Online Course covers topics like HTML, CSS, JS, Programming languages like Ruby, PHP or python, database systems like MySQL, Oracle, Postgres, web server like Apache, and Nginx, and operating system knowledge like FreeBSD, CentOS, and Ubuntu. Full Stack Certification Course training starts with syllabus, project and ends with interview preparation. To make use of the tons and tons of opportunities and proceed with professional path Full Stack developer interview question and answer is very helpful. GangBoard takes the best practices and challenging tasks to frame the interview question and answer with a professional view.

Best Full Stack Developer Interview Questions and Answers

GangBoard provides Full Stack Developer Interview Questions and Answers for those who are looking to make their career in this field. Full Stack Developer is the most recent subject for developers. It is a new trend in the job market in modern times. Full Stack Developer Interview Questions and Answers are given here will give you a perspective on the types of questions asked in interviews.

These Full Stack Developer Interview Questions and Answers have been updated and created by our Experts and Professionals. It is not easy to say what will be asked in the interview but these are the most asked questions in most of Full Stack Developer Interviews. These Full Stack Developer Interview Questions and Answers will also help you to clear your doubts and understand the concepts related to Full-Stack. You can refer to GangBoard blogs too for more understanding on the subject. GangBoard also provides a full course on Full Stack Developer. Full Stack Developer Interview Questions and Answers here cover CSS, SPA, JS, SQLite, AWS topics. Because Full Stack relates to different technologies used in the completion of a project.A project may use the mobile stack, application stack or web stack. Full Stack Developer Interview Questions and Answers are crafted to cover all these topics associated with and used in Full Stack Developer technology.

Q1) What standards would you consider for SEO?

Answer: SEO would require building an optimized site that works well with rankings of search engines. Standards to be used in the code for SEO are the use of alt tags with images, social pages of the company should be connected with the site, XML sitemap use, broken links removal etc.

Q2) How can someone optimize their website?

Answer: For website optimization, the following things should be kept in mind:

  • Avoiding inline CSS and JavaScript
  • Gzipping
  • Minify the code
  • For responsive images use srcset
  • Browser caching should be leveraged

Q3) Explain the term Full-stack developer?

Answer: This term is related to a technology expert capable of working on front and back end of an application. It is important that a person knows the ins and outs of the 3-tier model. It also requires an understanding of client and server-side of an application.

Q4) What are the responsibilities of a full stack developer?

Answer:

  • Full-stack developer supports the smooth running of all parts of the system
  • The full-stack developer provides assistance to team members and lessens the time, technicality and communication costs
  • They can perform tasks of both back and front end developers, thus saving personnel, set-up and working cost of the company

Q5) Explain the term front end?

Answer: Front end relates to technologies like JavaScrip, CSS, HTML. They are associated with interface part of the website. This part is accessed by users using a browser.

Q6) What development languages are used for server-side coding?

Answer: Following programming languages are used:

  • Java
  • Ruby
  • Python
  • .Net etc.

Q7) What DBMS technologies used for full stack development?

Answer: MySQL, Oracle, SQLServer, MongoDB are some of these technologies.

Q8) Explain software stack?

Answer: Software stack represents a group of programs used to bring about a particular result. It consists of operating system with its applications.

Q9) Explain LAMP stack?

Answer: LAMP stands for Linux, Apache, MySQL, PHP. It is used for web services. Its components support each other. Facebook is one of the web applications that runs on it.

Q10) MERN stack?

Answer: MERN stands for MongoDB, Express, React, Node.js. It is a group of JavaScript technologies. It is used for web application development a lot nowadays.

Q11) Explain MEAN stack?

Answer: MEAN stack stands for MongoDB, Express, Angular.js, Node.js.  It is growing technology for application development.

Q12) Explain application server?

Answer: To create web applications as well as server environment for launching application, application server is used.

Q13) Explain referential transparency?

Answer: It is used in functional programming. For replacement of an expression, without changing the end outcome of program, referential transparency is used.

Q14) What are some design patterns?

Answer: Different types of design patterns are UI, GUI, UX, prototype and database principles.

Q15) Explain multi-threading?

Answer: Multi-threading is used to improve CPU performance. It is based on execution of multiple threads and processes that operating system supports.

Q16) Explain the debugging process of complex program?

Answer: Before debugging, it is necessary to analyze the given problem. It is important to check the inputs and outputs. Input and output data sets are checked for potential input and outputs in the test data. Rectification involves avoiding the same error in the next phase and project.

Q17) What are the newest trends for full stack development?

Answer: Most of these trends are about compatible extensions, JavaScript programming improvements, Vue functional in JavaScript etc.

Q18) What are important skills to become full stack developer apart from technical skills?

Answer: Apart from technical skills, organization skills, flexibility, language, open to suggestions, working with latest programming strategies is important.

Q19) What are the steps in Continuous Integration?

Answer: Continuous integration works one step at a time.

  • Maintain the notion for the code to be used in a project.
  • Automate the build and it has to be self-testing.
  • Everyone should integrate code every day on the build.
  • As per production requirements build should be updated.
  • Automate the deployment process.

Q20) How will you define Continuous Integration?

Answer: It is the process of using codes built for testing. Developers should integrate a code daily during the phase of building. Every code is analysed automatically. Once this phase is over, code is deployed to team production and no human intervention is introduced. It is helpful in quick detection of problems.

Q21) Explain 3-tier model?

Answer: Three tier model consists of three layers for any application. Presentation layer which is associated with front end part and deals with user interface, business layer and is associated with back-end part, it deals with data validation. Third layer is database layer and it deals with storage of data.

Q22) What is semantic HTML?

Answer: HTML is used to define the loop of webpage. Semantic HTML focuses on meaning or semantics of the information presented on the page. Search engines can find the significant text in the page and rank it accordingly.

Q23) Explain CSS Box model?

Answer: CSS Box model is used to decide the layout of content on the web page. Each element to be shown on the web page is represented as a rectangular box. Margin, edge, padding, and content edges are used with specific size and color, etc. for the content to be displayed on the screen.

Q24) What is bootstrap in full-stack development?

Answer: Bootstrap represents an open-source kit with tools to develop HTML, JS and CSS content. With the help of SaaS variables, mixins, grids, prebuilt modules, and plugins, it can prototype an idea and build the app.

Q25) Why is REST important in the HTTP protocol?

Answer: REST is very simple and builds upon already existing systems. It uses existing HTTP features to achieve objectives. It eliminates the need to create new standards, technologies, frameworks, etc.

Q26) How is REST different from SOAP?

Answer: These are two APIs with the following differences:

  • REST is an architectural style with no official standard. SOAP is a protocol and with the official standard.
  • REST makes use of numerous standards such as HTTP, JSON, URL, XML whereas SOAP uses mainly XML and HTTP.

Q27) What is Git?

Answer: A version control system, Git, allows developers to keep track of any changes made to the codebase. To get the latest out of it, it is vital to understand its important features properly.

Q28) What are the benefits of Fullstack JavaScript?

Answer: It provides a number of benefits including reusability of code, shared libraries, models and templates, easy to learn, faster development, no compilation, great distribution, etc.

Q29) Explain the responsive web design?

Answer: It’s about CSS and HTML. It is used to resize website automatically. It makes a website look better on any device viz. phone, tablet, desktop.

Q30) Explain CSS icons?

Answer: These are provided in vector libraries, scalable and customizable with CSS. Some libraries are bootstrap icons, font awesome and google icons.

Q31) Name one software registry library?

Answer: The world’s biggest software registry library is npm. It has 800, 000 code packages. It is also used for private management.

Q32) What is the difference between architectural and design patterns?

Answer:

  • An architectural pattern is a reusable solution to regular problems of software architecture.
  • The design pattern is a reusable solution to problems of software design.

Q33) What are the issues that are addressed by architectural patterns?

Answer: Following issues:

  • High availability
  • Performance
  • Security
  • Scalability
  • Testing
  • Deployment
  • Maintainability
  • Technology Stack

Q34) Name mostly used architectural patterns?

Answer:

  • MVC pattern
  • Master-slave pattern
  • Layered pattern
  • Model view presenter
  • Monolithic architecture
  • REST
  • Event-driven architecture

Q35) What are different types of design patterns?

Answer: There are the following types:

  • Creational patterns: They are used to create objects according to builder, singleton pattern, prototype, abstract factory, singleton pattern, etc.
  • Structural patterns: They make the design easy by introducing a simple way for relationship realization among various entities like adapter, facade, bridge, decorator, proxy pattern, etc.
  • Behavioral patterns: These are used to identify communication patterns among objects.

Q36) How is full stack developer different from software engineer?

Answer: Developer of full-stack has front and back end knowledge. They know programming languages for the client-side, back end, can work on operating systems, databases, project management. They have knowledge of all the tiers. Software engineer develops software, write code and test it so that software runs fine without errors. They have knowledge of one tier only.

Q37) What is meant by application architecture?

Answer: Application Architecture deals with complex application development. It requires deep knowledge of structuring code, data needed in database, separating files, computational tasks, hosting media files.

Q38) Explain CSS rules?

Answer: These are applied to affect how documents are displayed. It consists of properties and selectors.

Q39) Explain Sass?

Answer: It is known as Syntactically Awesome StyleSheet. It represents CSS preprocessor and adds elegance to language. It permits the use of variables, mixins, nested rules, inline imports etc. With the help of Saas, huge stylesheets remain organized. You can run small stylesheets quickly with Sass.

Q40) Explain Mixin?

Answer: Mixin represents a code block to group CSS declarations, to be reused on the site.

Q41) How is resetting CSS different from normalizing it?

Answer: Resetting strips default browser element styling. Normalizing is used to preserve default styles and it doesn’t include unstyling things. It is also used to correct the errors.

Q42) Explain JavaScript coercion?

Answer: Conversion of one built-in to another is called coercion. It is of two types, implicit or explicit. Explicit coercion demands use of data type explicitly for conversion. In implicit coercion, automatic conversion between data types occur.

Q43) How is null different from undefined?

Answer: Null represents an object of no value. Whereas undefined represents a type.

Q44) What is the use of external CSS at the place of inline?

Answer: Inline CSS usually has the wrong impact on the performance of the site. With the use of inline scripts, HTML code weighs more. With the use of external CSS, HTML size is reduced and the rendering of the webpage becomes easy.
Also, it is not easy to maintain Javascript code and inline CSS.

Q45) Explain Cors?

Answer: Cross Origin Resource Sharing is a way of allowing resources of a web page to be demanded from different domain. Usually this domain is the one from where resource was originated.

Q46) Explain anonymous functions?

Answer: These are functions without name. They are invoked automatically with variable name.

Q47) What is HTML DocType?

Answer: It is a command to browser about the version markup language of page is written in. It is used before HTML tag. Doctype refers to DTC i.e. document type definition.

Q48) How is call different from applying?

Answer: Apply is used to call function as an array with arguments. Call uses explicit listing of parameters.

Q49) What is visibility:hidden?

Answer: It means it is invisible but is also taking up the original space.

Q50) What is display: none?

Answer: It means it is hidden and also it is not taking up any space.

Social Share:

0 responses on "Full Stack Developer Interview Questions and Answers"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *