All Courses
Hibernate interview questions and answers

Hibernate Interview Questions and Answers

Hibernate Interview Questions and Answers

In case you’re searching for hibernate Interview Questions and Answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. Additionally Our Hibernate Online Training, the learners will get knowledge about hibernate configuration concepts in hibernate, hibernate mappings, the query language of hibernate, queries of hibernate, and integration between spring and hibernate. Hibernate is used in the database, standalone application, and Java enterprise applications. Hibernate is the framework and mapping tool for handling the relational database. Flipkart, reliance, and amazon use Hibernate to bridge the gap between the objects and database in Java language. After completing the Hibernate Online Certification Course read the Hibernate interview question and answer to be one among the selected candidate from the interview. Our students get jobs easily after the training and also we hold the pride of creating the top performers in many portfolios. Here we provide the top preferred interview question and answers to help the learners before attending the interview.

There is a parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The Hibernate advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per Hibernate industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in Hibernate Development. Gangboard offers Advanced Hibernate Interview Questions and answers that assist you in splitting your Hibernate interview and procure dream vocation as Hibernate Developer.

Best Hibernate Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future Hibernate, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of Hibernate to meet the necessities of their customers. Hibernate is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in Hibernate work, our page furnishes you with nitty-gritty data as Hibernate prospective employee meeting questions and answers. Hibernate Interview Questions and answers are prepared by 10+ years of experienced industry experts. Hibernate Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for a new challenging job from the reputed company. Our Hibernate Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding.

For Java applications, “Hibernate” is the top-most extensively employed Object Relational Mapping (ORM) tool. For database operations, this tool is used in enterprise applications. Below are the hibernate interview questions and answers helpful in cracking the complicated interviews. There are many opportunities all over the world to shine in your career as a Hibernate Developer.

Q1) What are the benefits of ORM tool?

Answer: ORM is helpful in automatically generating keys, managing transaction, hiding SQL queries details, and developing applications in quick manner.

Q2) Provide the list of collection types in Hibernate?

Answer: Set, Map, Bag, List and Array are the different types of collections in Hibernate

Q3) What are the two cache types in Hibernate?

Answer: First level cache and Secondary level cache are the types of cache in Hibernate.

Q4) Explain session interface?

Answer: Hibernate session which performs database entities manipulation is represented by session interface. Activities carried on by session interface are handling persistence phases, retrieving the persisted ones, and transaction separations management.

Q5) List out the core interfaces available in Hibernate?

Answer: Criteria, Transaction, SessionFactory, Query, Configuration, and Session are the core interfaces available in Hibernate.

Q6) Describe the steps to create database application using Hibernate?

Answer: Steps to create Database application using Hibernate:

  • Write the Java object
  • Create a mapping file. This displays the relationship between the database and attributes.
  • Deploy the Hibernate API to store persistent objects.

Q7) Provide the list of Hibernate support databases?

Answer: HSQL, MySQL, FrontBase, Informix Dynamic Server, DB2, Sybase SQL Server, Oracle, and PostgreSQL are the Hibernate support databases.

Q8) What are the two (2) components available in Hibernate configuration object?

Answer: Class Mapping Setup and Database Connection are the two (2) components of Hibernate configuration object.

Q9) What is the syntax to create SQL query in Hibernate?

Answer: The syntax to create SQL query in Hibernate is “Session.createQuery”.

Q10) What is the syntax to add criteria to the SQL query?

Answer: The syntax to create criteria to the SQL query is “Session.createCriteria”.

Q11) Do you think the extension ‘.hbm.xml’ is mandatory for all the hibernate mapping file to work properly?

Answer: No, the extension ‘.hbm.xml’ is not mandatory for all the hibernate mapping file as it is just a convention.

Q12) Define POJOs?

Answer: POJO stands for Plain Old Java Objects. These are java beans which has proper setter and getter methods for every property. Instead of Java classes, the usage of POJOs leads to a well-constructed and effective code.

Q13) List out the advantages of Hibernate template?

Answer: Hibernate template is useful is automating the exception handling and session closing. Also, you can have a simplified communication with hibernate session.

Q14) Explain session.save() in hibernate?

Answer: The method session.save() is used to save a record when it is unique with its related primary key.  If the primary key is already existing in the table, this method will not allow to insert.

Q15) Explain saveOrUpdate() in hibernate?

Answer: The method saveOrUpdate() method is helpful in inserting a new record when the primary key is unique. If the primary key is already existing in the table, this method will update the record.

Q16) What is the syntax to retrieve hibernate statistics?

Answer: Use the syntax “SessionFactory.getStatistics()” to retrieve the hibernate statistics.

Q17) Provide the list of ORM levels available in Hibernate?

Answer: Medium Object Mapping, Pure Relational, Full Object Mapping and Light Object Mapping are the ORM levels available in Hibernate.

Q18) Provide the mapping associations utilized in Hibernate?

Answer: One-to-One Association and Many-to-Many Association are the two (2) mapping associations utilized in Hibernate.

Q19) What are the different methods to fetch objects from database in Hibernate?

Answer: In Hibernate, you can use Criteria API, HQL, Standard SQL, and Identifier to fetch objects from database.

Q20) In Hibernate, what is the method to reattach the detached objects?

Answer: Use the method “session.merge()” to attach the detached objects.

Q21) To disable second level cache in Hibernate, what are the different methods?

Answer: To disable second level cache in Hibernate, you can perform any of the following:

  • Use CACHEMODE.IGNORE
  • Set “use_second_level_cache” to false
  • Make use of cache provider as “cache provider as org.hibernate.cache.NoCacheProvider”

Q22) In Hibernate, which is the default transaction factory?

Answer: The default transaction factory with Hibernate 3.2 is JDBCTransactionFactory.

Q23) Provide the fetching strategies available in Hibernate?

Answer: Batch Fetching, Sub-select Fetching, Join Fetching, and Select Fetching are the fetching strategies available in Hibernate.

Q24) Explain the benefit of version property in Hibernate?

Answer: To recognize whether an object is in detached or transient state, version property in Hibernate.

Q25) Do you think polymorphism is supported by Hibernate?

Answer: Yes, hibernate purely and completely supports polymorphism.

Q26) List out the three (3) inheritance models available in Hibernate?

Answer: Table per class hierarchy, Table per sub-class, and Tables Per Concrete Class are the three (3) inheritance models available in Hibernate.

Q27) Define transaction management?

Answer: To manage a set of commands or statement, transaction management is used in Hibernate.

Q28) Define callback interface in Hibernate?

Answer: To obtain even notifications from objects, hibernate callback interfaces are used. Say, for example, an even gets generated when an object is deleted or loaded, and callback interfaces send a notification.

Q29) Provide the various other ORM frameworks in Hibernate?

Answer: The other ORM frameworks in Hibernate are TopLink and EJB from Oracle.

Q30) List out few Java-based frameworks which is supporting hibernate integration?

Answer: Eclipse plug-ins, XDoclet Spring, Maven, and J2EE are the java-based frameworks which are supporting hibernate integration.

Q31) List out a few properties required to database configuration in standalone condition?

Answer: hibernate.connection.url, hibernate.connection.pool_size, hibernate.connection.password, hibernate.connection.driver_class, hibernate.connection.autocommit, hibernate.dialect, and hibernate.connection.username are the few properties required to database configuration in standalone condition.

Q32) Explain the usage of method Session.beginTransaction()?

Answer: To start a unit of work and return the allied transaction object, Session.beginTransaction method is used in hibernate.

Q33) Provide the method to re-read a provided instance state from the underlying database?

Answer: To re-read a provided instance state from the underlying database, use the method “Session.refresh”.

Q34) Do you think the SessionFactory is thread-safe?

Answer: Yes, of-course. SessionFactory is a thread-safe and multiple threads can access the same simultaneously.

Q35) Do you think Session is a thread-safe object?

Answer: No, it is not possible.

Q36) Provide the concurrency strategies in Hibernate?

Answer: Non-strict read-write, Transactional, Read-only and Read-write are the concurrency strategies in Hibernate.

Q37) Define first level cache?

Answer: First level cache is an essential cache where we can see all requests are passing. Before committing to the database, the session object maintains an object under its self-power.

Q38) Explain Query level cache?

Answer: A cache is implemented by Hibernate which is for query resultsets, integrating meticulously with the second level cache. This is not a mandatory feature.

Q39) Explain the method get ()?

Answer: If no data found, the method get() returns the value as null and it always touches the database. Actual objects are returned by get() method.

Q40) Explain the method load()?

Answer: If not data found, the method() throws an exception as “ObjectNotFoundException”. The load() method is often seen to hit the database and it returns proxy object.

Q41) Describe lazy loading?

Answer: There is a process where the objects are loaded on demand basis. Hibernate 3 is a lazy loading by default. Hence, when parent objects are loaded, child objects will not be loaded.

Q42) Describe HQL?

Answer: Similar to SQL tables, Hibernate Query Language (HQL), which is an Object-Oriented Query language, gets the java objects. HQL is a database independent.

Q43) Can u mention the element of hbl.xml which helps to create the primary key values automatically?

Answer: Yes, the element <generator> helps to create the primary key values automatically.

Q44) Can u mention the element of hbl.xml which helps to map the property ‘java.util.SortedSet’ in hibernate?

Answer: The element <set> is used for mapping and ‘java.util.TreeSet’ is used for initialization.

Q45) Explain addjar() and addDirectory() method in Hibernate?

Answer: The method addjar() and addDirectory() methods plays a vital part in streamlining a set of processes like configuration, layout, refactoring and few more. Users can easily load hibernate documents in Hibernate using these two (2) methods.

Q46) Explain Hibernate tuning?

Answer: Optimization of the Hibernate applications performance is called Hibernate tuning. By performing SQL optimization, session management, and data caching, hibernate tuning happens.

Q47) Explain derived properties?

Answer: The unmapped properties which gets calculated at runtime via expression evaluation is called derived properties. The derived expression is received from a formula with the corresponding element.

Q48) Explain Dialect?

Answer: A single file or a group of code files that irregularly explains the procedure of connecting database to a Java class. In hibernate, a dialect plays a major role of recognizing the information that takes place with the fundamental database.

Q49) Describe Connection Pool?

Answer: The connection pool in hibernate is a group of Database connection objects which are created for handling corresponding communication with the database.

Q50) Which annotation is used to specify the database table?

Answer: The annotation @Table helps in specifying the database table which is allied to the entity.

Social Share:

0 responses on "Hibernate Interview Questions and Answers"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *