All Courses
Jenkins Interview Questions

Jenkins Interview Questions and Answers

Jenkins Interview Questions and Answers

In case you’re searching for Jenkins Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. Jenkins interview questions furnished below are the set of questions that are prepared with highly talented IT professionals with utmost care. The listed questions make the candidate to get well trained and become highly confident before they can take up the interview for Jenkins. The trainers have come up with the below set of questions from the base level till the advanced topics so that even the beginners who wish to make their career with Jenkins become profitable. It is more than enough to go through the set of questions before the interview. The course materials/ training given by experts covers all the basic and major topics including Plugins, Continuous Integration, Groovy, Deployment concepts, CI/CD Pipeline, Scripted Pipeline and so on. DevOps Engineers, Testers, Developers, Python Developer, Technical Writers etc are the people who can very well benefited with these question and answers.
There is parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The Jenkins advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per Jenkins industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in Jenkins Development. Gangboard offers Advanced Jenkins Interview Questions and answers that assist you in splitting your Jenkins interview and procure dream vocation as Jenkins Developer.

Best Jenkins Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future Jenkins, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of Jenkins to meet the necessities of their customers. Jenkins is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in Jenkins work, our page furnishes you with nitty-gritty data as Jenkins prospective employee meeting questions and answers. Jenkins Interview Questions and answers are prepared by 10+ years experienced industry experts. Jenkins Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for the new challenging job from the reputed company. Our Jenkins Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding. By this Jenkins Interview Questions and answers, many students are got placed in many reputed companies with high package salary. So utilize our Jenkins Interview Questions and answers to grow in your career.  

Q1) What is Jenkins?

Answer: Jenkins is an open source application developed for CI (continuous integration) and delivery using java language.

Q2) What are the benefits of using Jenkins?

Answer:

  • Jenkins can act as tool for both CI and CD.
  • The pipeline helps in identifying the problem in the project quickly and efficiently using LDAP email.

Q3) What are other tools like Jenkins?

Answer:

  • CircleCI,
  • Teamcity,
  • codeship

Q4) What is CI?

Answer: Continuous Integration (CI)  is defined as Building software and taking it through as many tests as possible with every change.

Q5) How Jenkins helps in CI?

Answer: Jenkins can integrate with various version control system and check for the build with every change in the code.

Q6) What are plugins in Jenkins?

Answer: Plugins are the primary means of improving the functionality of a Jenkins environment to suit organization or user specific needs.

Q7) How many ways plugins can be installed in Jenkins?

Answer: There are two ways to install plugins in jenkins

Q8) What are the ways plugins can be installed in jenkins?

Answer:
1> Using the “Plugin Manager” in the wen UI
2> Using the Jenkins CLI install-plugin command.

Q9) What are the few useful plugins in Jenkins?

Answer: There are almost 100s of plugins in Jenkins few important plugins include.

  • Build monitor
  • Corbetura
  • Email
  • SSH

Q10) Is it possible to install a custom plugin on my own?

Answer: Yes it is possible to install a custom plugin.

Q11) How do I remove a plugin from Jenkins?

Answer:
To uninstall a plugin do the following
Go to Manage Jenkins → Manage plugins.
Click on the Installed tab.
Some of the plugins will have an Uninstall option.

Q12) What is the requirement for using Jenkins?

Answer: Minimum hardware requirements for Jenkins Usages is : 256 MB of RAM. 1 GB of drive space.

Q13) Difference between Jenkins and Maven?

Answer:

Maven Jenkins
1. Maven is a build tool, in short, a successor of ant.
2. It helps in build and version control
1. Jenkins is continuous integration system, where in maven is used for build.
2. Jenkins can be used to automate the deployment process.

Q14) What is a job in Jenkins?

Answer: A Jenkins project is a repeatable build work that contains steps and post builds activities. The kinds of activities you can perform in a build step or post-build activity are very constrained.

Q15) What is downstream job in Jenkins?

Answer: A downstream activity is an arranged project that is activated as a feature of an execution of pipeline.

Q16) What is upstream job in Jenkins?

Answer: An upstream activity is an arranged project that triggers a project as of its execution.

Q17) What is a build process?

Answer: An upstream activity is an arranged project that triggers a project as of its execution.

Q18) What is Jenkins Pipeline?

Answer: Jenkins Pipeline is a mix of modules that help the mix and usage of ceaseless conveyance pipelines utilizing Jenkins.

Q19) What are the different types of Jenkins pipeline?

Answer: A Jenkins file can be written using two types of syntax – Declarative and Scripted.

Q20) What are Declarative Pipelines?

Answer: Declarative pipeline linguistic structure offers a simple method to make pipelines. It contains a predefined progressive system to make Jenkins pipelines. It enables you to control all parts of a pipeline execution in a basic, clear way.

Q21) What are Scripted Pipelines?

Answer: Scripted Jenkins pipeline keeps running on the Jenkins ace with the assistance of a lightweight agent. It utilizes not many assets to make an interpretation of the pipeline into nuclear directions. Both declarative and scripted language structure is unique in relation to one another and are characterized absolutely in an unexpected way.

Q22) What is default port in Jenkins?

Answer: The default port in Jenkins in 8080

Q23) How to change the running port in Jenkins?

Answer: Using the CLI and running java -jar Jenkins.war –httpPort=8282 can change the default port.

Q24) How to change the port in Linux?

Answer: Edit the file in the default directory /etc/default/Jenkins. And change the HTTP_PORT= 8001 and restart.

Q25) Describe Master-Slave architecture in Jenkins.

Answer: Jenkins underpins the master-slave design, numerous slaves work for a master. It is otherwise called Jenkins Distributed Builds. It additionally enables you to run occupations on various situations like Linux, macOS, Windows, etc. We can likewise run a similar experiment on various conditions in parallel utilizing Jenkins Distributed Builds, which thus causes you to accomplish the ideal outcomes rapidly utilizing this dispersed methodology. The majority of the activity results are gathered and consolidated on the master hub for observing.

Q26) What are tasks performed by Master?

Answer:

  • Scheduling build jobs.
  • Dispatching builds to the slaves for the execution.
  • Monitor the slaves.
  • Recording and presenting the build results.
  • It can also execute build jobs directly.

Q27) What are the Characteristics of a Slave?

Answer:

  • It hears demands from the Jenkins Master case.
  • Slaves can keep running on an assortment of working frameworks.
  •  The activity of a Slave is to do as they are advised to, which includes executing fabricate occupations dispatched by the Master.
  • We can arrange an undertaking to dependably keep running on a specific Slave machine or a specific sort of Slave machine, or essentially let Jenkins pick the following accessible Slave.

Q28) Why Jenkins and Selenium?

Answer: Running Selenium tests in Jenkins enables you to run your tests each time your software changes and send the software to another environment when the tests pass.
Jenkins can plan your tests to keep running at explicit time.
You can spare the execution history and Test Reports.

Q29) What is Jenkins CLI?

Answer: Jenkins has a worked in direction line interface that enables you to get to Jenkins from the content or from your shell. This is helpful for mechanization of routine errands, mass updates, inconvenience determination, etc. This interface is gotten through the Jenkins CLI customer, which is a Java JAR document disseminated with Jenkins.

Q30) What is a Jenkins Workspace?

Answer: Jenkins has a worked in direction line interface that enables you to get to Jenkins from the content or from your shell. This is helpful for the computerization of routine errands, mass updates, inconvenience analysis, etc. This interface is gotten to by means of the Jenkins CLI client, which is a Java JAR file circulated with Jenkins.

Q31) What is matrix-based security?

Answer: Matrix-based security is one of the approval techniques accessible for verifying Jenkins. It enables you to give explicit consent to clients and gatherings. The accessible authorizations are recorded beneath with their portrayals and are additionally accessible by floating over the consent heading in the Jenkins UI.

Q31) Can we delete the workspace?

Answer: Yes we can delete the workspace.

Q34) What are the Features of Jenkins?

Answer:

  • Easy Upgrade
  • Open Source (Free)
  • Easily Build Pipe line Support
  • Configuration Setup is Very Easy

Q35) What are the Important Plugins in Jenkins

Answer:

  • HTML Publisher
  • Git
  • Join
  • Green Balls
  • Amazon EC2

Q36) What command is Used for Start Jenkins?

Answer:

  • Start with Command Prompt
  • D:\>Java –jar Jenkins.war
  • Type the above command and Start the Jenkins

Q37) What is Scripted Pipelines in Jenkins?

Answer:
Scripted Pipelines is Given by the Below Syntax

Node
{
}

Q38) What are all Jenkins Supported SCM Tools

Answer:

  • Git
  • AccuRev
  • Clearcase
  • RTC
  • CVS
  • Perforce
  • Subversion
  • Mercurial
  • What are the CT tools Used in Jenkins

GitLab CI,Go CD,Bamboo,Jenkins,Travis CI,,CircleCI, Codeship, TeamCity
The Above mentioned tools are common Ct tools Used in Jenkins.

Q39) What is the Flow Control in Jenkins

Answer: In Jenkins Flow control follows the pipeline scripted pipeline that are being implemented from the top to bottom of the Jenkins file.

Q40) What are the ways in which the build can be scheduled in Jenkins?

Answer:

  • After the finishing of different forms.
  • By source code, the executives (adjustments) submit.
  • At a particular time.
  • By mentioning manual forms.

 Q41) What are the ways Jenkins server security?

  • To protect Jenkins from a user with local access, the Configuration of Jenkins_Home is good.
  • Protect Jenkins’s master from malicious build agents- Master-Slave Architecture.

Q42) Most Artifactory repository tool used in DevOps Culture?

Nexus, JFrog, and s3- The purpose of artifactory is that we can create our own repository to maintain multiple versions of the delivery of the project.

Q43) what is the Jenkins Home directory?

Default. Jenkins local folder

Q44) How to delete old builds automatically?

Discard Old Build option is used

Q45) How to Configure passwordless authentication on the Jenkins?

Slave server for the Jenkins user launch Slave agent via SSH

Q46) How to install Jenkins in a local home directory with nonroot access in Linux?

With the use of PREFIX to configure to install Jenkins it into your home directory with non root access in Linux

Q47) What is a Cron Job?

Cron Expression is a utility to schedule job periodically as per the user requirement in Jenkins

Q48) How to write the shell script command to deploy or move the any builld war file to destination folder

select SH shell script and give like below. cp -r “source path” “destination path”

Q49) How to configure multiple environment deployments?Using Parameters, the project can be parameterized.

Q50) What is name of the file used for defining the Jenkins Pipeline

Jenkins File is used for Jenkins Pipeline which is a text file

Q51) What are the different stages in Jenkins File?

Build, Test, Deploy

Q52) What is stage and step in Jenkins Pipeline’s file stage describes a stage of this Pipeline.

The stage describes a stage of this Pipeline whereas steps describe the steps to be run in this stage

Q53) How a Pipeline script can be created?

A script can be directly entered in the Jenkins web UI or by creating a Jenkinsfile

Q54) What is Snippet Generator?

Snippet Generator is a utility for creating bits of code for individual steps provided by the plugin and it is dynamically populated with a list of the steps available to the Jenkins instance

Q55) How to handle failures using Jenkins?

FileThe Post Section in Declarative Pipeline supports robust failure handling by default

Q56) what do you mean by continuous integration?

Continuous integration is testing each piece of code developed by developers and giving immediate feedback to the developer.

Q57) Where we install Jenkins?

Jenkins can be installed in any OS and any infracture platform.

Q58) Advantages of Jenkins?

  • caching of build failures
  • One place reference for all the project activities
  • Automatic mail notification
  • Automatic build and deployment
  • wider visibility

Q59) How to copy Jenkin’s job from one server to another server?

In Jenkins home folder there is a folder named “jobs”, copy the respected job to the target server

Q60) Ways to restart Jenkins?

we can do a force restart and a safe restart of the Jenkins instance

Q61) useful plugins in Jenkin?

  • maven
  • git integration
  • build pipeline
  • extended email notifier

Q62) How to install a custom plugin in Jenkins?

go to manage plugins –>upload plugin –> choose .hpi file to upload the custom plugin

Q63) How can we create a backup of Jenkins?

Jenkins stores everything in its home folder, creating a copy of it will create a backup

Q64) Can we provide a custom workspace in Jenkins?

yes we can provide custom workspace in Jenkins

Q65) How you can create a new job in Jenkins?

Goto Jenkins dashboard –> new item –> choose the type of job –> create

Q66) Can we create the Jenkins build configuration as a script?

yes we can create using the pipeline script /Jenkinsfile

Social Share:

0 responses on "Jenkins Interview Questions and Answers"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *