All Courses
Oracle Performance Tuning Interview Questions

Oracle Performance Tuning Interview Questions and Answers

Oracle Performance Tuning Interview Questions and Answers

In case you’re searching for Oracle Performance Tuning  Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. In Additionally Oracle Performance Tuning Online Training consists of vast coverage of the topics such as SQL, sorting data, writing statements in SQL, functions, tables, subqueries, data manipulation, creation of views, database objects, SET operators, User access, DML statements, DDL statements, PL and SQL structure, loop, exceptions, strings, collections, records, numbers and data types. Oracle Performance Course helps the learners to manage the different tasks associated with industries like automotive, construction, communication, consumer goods, financial services, education and research, health care, hospitality, media, public sector, retail industry, and utilities. After the completion of the course to groom the learners as per the expectation of the employer we have framed the following interview question and answers. Take this as a note to win over the Oracle interviews. As open-source database systems are widely used in enterprises the demand for oracle will shift and still oracle is the number one database for RDBMS in the world.

There is a parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The Oracle Performance Tuning advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per Oracle Performance Tuning industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in Oracle Performance Tuning  Development. Gangboard offers Advanced Oracle Performance Tuning  Interview Questions and answers that assist you in splitting your Oracle Performance Tuning interview and procure dream vocation as Oracle Performance Tuning  Developer.

Best Oracle Performance Tuning  Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future Oracle Performance Tuning, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of Oracle Performance Tuning to meet the necessities of their customers. Oracle Performance Tuning is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in Oracle Performance Tuning work, our page furnishes you with nitty-gritty data as Oracle Performance Tuning prospective employee meeting questions and answers.

Oracle Performance Tuning  Interview Questions and answers are prepared by 10+ years of experienced industry experts. Oracle Performance Tuning  Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for a new challenging job from the reputed company. Our Oracle Performance Tuning  Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding.
By this Oracle Performance Tuning  Interview Questions and answers, many students are got placed in many reputed companies with high package salary. So utilize our Oracle Performance Tuning  Interview Questions and answers to grow in your career.

Q1) Define Performance Tuning

Answer: Enabling ideal usage of the system with the prevailing resources is known as Performance Tuning.

Q2) List out the type of tunings

Answer: Different types of tunings are IO Tuning, Database Tuning,  CPU Tuning, Application Tuning, and Memory Tuning.

Q3) Explain IO Tuning

Answer: Database files must be sized correctly and located on the right place to afford supreme disk subsystem quantity. Also, look out for missing indexes, regular disk sorts, row chaining, data fragmentation, complete table scans, and so on.

Q4) Explain Memory Tuning

Answer: Properly sizing the database buffers such as buffer cache, log buffer, shared pool, buffer cache by analyzing the ratios of buffer hit. Large objects are pinned into memory to avoid recurrent refills.

Q5) Explain Application Tuning

Answer: As per various experiences, it is well displaying that about 80 percent of Oracle system performance issues are fixed using optimal SQL code. Batch tasks must be properly scheduled on time.

Q6) Explain proactive tuning

Answer: Application engineers will be able to determine which grouping of oracle features and system resources will best fulfill the requirements at the time of development and planning. This process is called proactive tuning.

Q7) Explain reactive tuning

Answer: Bottom-up method is employed to discover and resolve the blockages. This process is called reactive tuning. The goal of reactive tuning is to run Oracle quicker.

Q8) Define optimizer

Answer: Optimizer, a mechanism that makes the SQL statement execution plan

Q9) What are the types of Optimizer?

Answer: Cost Based Optimizer (CBO) and Rule-Based Optimizer (RBO)

Q10) What is Rule-Based Optimizer (RBO)?

Answer: When a server does not have internal statistics with respect to the objects influenced by the statement, here RBO plays its role.

Q11) What is Cost Based Optimizer (CBO)?

Answer: If internal statistics are available, CBO method is employed over there. CBO performs various checks on all the possible execution plans and picks one that has the bottommost charge depending on the system resources.

Q12) To use Optimizer, what are the pre-requisites?

Answer: Initially set the optimizer mode and collect the object statistics

Q13) How to collect table statistics?

Answer: Examine the table emp estimate statistics (or) the table emp compute statistics

Q14) What is the abbreviation of FTS?

Answer: Abbreviation of FTS is “Full Table Scan”

Q15) Provide the difference between the estimate and compute?

Answer: FTS happens if using compute. Only 10% of the table gets read if using the estimate.

Q16) Name the best optimizer

Answer: Best optimizer is Cost Based Optimizer (CBO)

Q17) Name the optimizer which is followed by Data Dictionary

Answer: Rule-Based Optimizer (RBO) is the optimizer followed by Data Dictionary

Q18) Define Chain Rows

Answer: Chain rows are the rows that span in various blocks

Q19) Define Execution Plan

Answer: Execution plan is a road map giving details on how oracle DB executes SQL

Q20) Mention the count of Hits

Answer: There are two (2) hits

Q21) Provide the hits of Oracle Performance Tuning

Answer: Two hits of Oracle Performance Tuning are Library hit and Buffer hit

Q22) Provide the Wait Events types

Answer: Direct path read, and CPU time is the Wait Event types

Q23) Provide the quickest query method for a table?

Answer: The quickest query method for a table is to fetch by rowid

Q24) How will you fix if there is a contention for Library Caches?

Answer: If there is a contention for library caches, just increase the shared pool size

Q25) Is it a problem to have various extents in the temporary tablespace?

Answer: If all the extents are of the same size, there is no problem at all. It can even expand performance as Oracle does not require to generate a fresh extent when there is a need.

Q26) How to gather schema/user statistics?

Answer: Use ‘exec dbms_stats.gather_schema_stats(Scott)’ to gather schema/user statistics

Q27) What is the process to set up tablespaces at the time of Oracle installation?

Answer: Try to use Oracle Flexible Architecture standard or any other segregating scheme to confirm on the appropriate separation of Data, System, Temporary, Redo Log, Rollback, and Index segments.

Q28) How to find whether a tablespace has extreme or unnecessary fragmentation?

Answer: When a select against the table ‘dba_free_space’ displays that the tablespaces extents count is larger than the data files count, you can surely mention that as fragmented.

Q29) Mention the cause of a high value for recursive calls?

Answer: Extreme dynamic space administration activities, unnecessary statement re-parses, and inappropriate cursor practice can lead to a high value for recursive calls.

Q30) How to fix when seeing a high value for recursive calls?

Answer: Initially it is important to determine the causes and correct it with any of the following activities:

  • Make use of appropriate space management procedures
  • Relinking applications to grip the cursors
  • Confirm the repeated questions are in packages for proper reuse.

Q31) If a tablespace contains a table with 30 extents, do you think it is bad?

Answer: Multiple extents within the table is not bad. Though, if there are chained rows, it can easily wound Performance Tuning.

Q32) If there is a statistics dealing with “undo”, what do you mean by that?

Answer: It means they are talking about rollback segments and connected structures.

Q33) What will happen when a tablespace has a standard pct increase of zero with respect to the smon process?

Answer: The SMON process will not mechanically combine the available free space fragments.

Q34) Define Oracle correlated sub-queries

Answer: Oracle correlated sub-queries are the ones that make use of the values from the external query. These subqueries are executed only once and use the results of the entire assessment in the external query.

Q35) Give an example for Oracle correlated sub-queries

Answer: select student_id, fees_id, fees_amount From student
where fees_amount < (select max(fees_amount)
from student y
where student_id = y. student_id);

Q36) What is Intersect?

Answer: ‘Intersect’ permits to combine the outcomes of two or more select queries. If you can see a record available in a query and not visible on the other, those records get removed from Intersect results.

Q37) What is Union?

Answer: ‘Union’ operator is for combining the outcomes which are a set of two or more Select statements. Both the select statement of that table should have a similar count of columns along with the same data types as the duplicates are eliminated.

Q38) Give an example for Union concept

Answer: SELECT school_address FROM school_chennai
UNION
SELECT school_address FROM school_bangalore

Q39) List out the tools provided by Oracle to help in performance tuning

Answer: Below is the tools provided by Oracle to help in performance tuning:

  • Statspack
  • TKProf
  • Oracle Enterprise Manager
  • SQL and UTLESTAT.SQL

Q40) What is decoding in Oracle?

Answer: The Decode function in Oracle performs a comparison with one expression to one or more other expressions. If the search expression is equal to base expression, the function returns the equivalent result. If there is no match found, the default expression is returned. If the default expression is not specified, then it returns a value as ‘NA’.

Q41) In the SYSTEM tablespace if you find multiple fragments, what should be checked first?

Answer: Make sure that users are not having the System tablespace as their default or temporary tablespace assignment by inspecting the view of DBA_USERS.

Q42) Provide the difference between latches and locks?

Answer: Maintaining read steadiness on instance memory structures is called latches. Maintaining read steadiness on tables is called locks.

Q43) When will you say a database object is invalid?

Answer: A database object is said to be invalid when the fundamental base objects are modified.

Q44) Mention a query to make use of the entire full table scan though the table has an index

Answer: Use the query “hint” to use the entire full table scan

Q45) Provide the regularity of performing database re-organization?

Answer: Database re-organization is not required if ASSM is used. If ASSM is not used, good to perform the re-organization once in every 6 months.

Q46) Why indexes are becoming unusable while moving a table?

Answer: When a table is moved, the row ids are changed, and the index is dependent on that row id. Hence, indexes become unusable.

Q47) What is the purpose of partitioning?

Answer: Partitioning helps in hunting data simply as the data are stockpiled in numerous partitions.

Q48) What is the reason to opt composite partitioning?

Answer: If there is a large table and faster access is required, composite portioning helps much.

Q49) Is it possible to move a table to the same tablespace?

Answer: Yes, it is possible to move a table to the same tablespace if we have adequate free space

Q50) Define ADDM in 10g

Answer: ADMM (Automatic Database Diagnostic Monitor) is a utility helpful in affording few endorsements depending on the statistics gathered for every 1 hour.

Social Share:

0 responses on "Oracle Performance Tuning Interview Questions and Answers"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *