All Courses
Pega Interview Questions and Answers

Pega Interview Questions and Answers

In case you’re searching for Pega Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. There is parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The Pega advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per Pega industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in Pega Development. GangBoard offers Advanced Pega Interview Questions and answers that assist you in splitting your Pega interview and procure dream vocation as Pega Developer.

Best Pega Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future Pega, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of Pega to meet the necessities of their customers. Pega is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in Pega work, our page furnishes you with nitty-gritty data as Pega prospective employee meeting questions and answers. Pega Interview Questions and answers are prepared by 10+ years experienced industry experts. Pega Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for the new challenging job from the reputed company. Our Pega Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding.By this Pega Interview Questions and answers, many students are got placed in many reputed companies with high package salary. So utilize our Pega Interview Questions and answers to grow in your career.

Before getting into the main part i.e, Pega interview question and answers, you will have a brief overview on Pega. Pega is the leader in providing business process management (BPM) solutions, It is used to quickly build business applications. Pega technology is important in reducing cost and improving business purpose. Pega career paths are divided into two main categories, one of them is technical and the other is business. The technical roles are system architect, decisioning consultant and marketing consultant. The business roles include business architect and data scientist. Pega has a market share of about 1.4% and used by top companies like Verizon, Signa, Nike, TD, etc. Finance, Insurance, Technical, Business Services, Healthcare and Manufacturing are the top industries in which pega is mainly used.

Q1) What is Pega and Why Pega?

Answer: Pega is a popular BPM Tool which majorly concerned in Customer engagement and digital process automation. Pega eliminates coding, simplifies the process by making use of inbuilt functionalities, and mainly stands for reusing the existing rules and modifying accordingly.

Q2) Brief about Pega?

Answer: Pega is platform where user can develop applications, integrate with external system and implement mobility, manage case life cycle, decision management can be done, implement DevOps and Robotic Automation, extensive User Interface Design, Reporting etc Pega built on Java and latest version is Pega 8.2 also it stands for Build for Change.

Q3) What are the Certifications available for Developers in Pega?

Answer: CSA – Certified System Architect Basic level of certification as entry level for developer CSSA – Certified Senior System Architect Expert in building, judging, leading the team with good technical aspects LSA – Lead System Architect Leader of development who is thorough with all the functionalities and implements accordingly.

Q4) What are the Developer Tools in Pega?

Answer: Designer Studio and Pega Express.

Q5) What are the Debugging tools available in Pega?

Answer: Tracer, Clipboard, SMA and PLA.

Q6) What id DataPage and what are its scope?

Answer: Data Page is Single Page or Page list where it stores the data that system needs to populate work item properties for its calculation or for other processes. Thread – Collection of Pages Requestor – Collection of Threads Node – It associates with multiple requestors.

Q7) Name different types of requestors?

Answer: Browser requestor – Starts with letter ‘H’ Batch requestor – Starts with letter ‘B’ Application requestor – Starts with letter ‘A Portal requestor – Starts with letter ‘P’.

Q8) What is Portal and where it will be configured?

Answer: Portal is an Interface that appears for the user (Developer / End User) and portal can be configured in Access Group. Ex: Developer portal, manager portal, user portal, admin portal.

Q9) What is reports and why it is used for?

Answer: Report is a rule in pega, where it mainly used by managers to review and verify the data and also to visualise the overall progress. List view and Summary view are the popular views in pega.

Q10) What are the different types of layouts available?

Answer: Column layout, portal layout, grid layout, dynamic layout.

Q11) Different between Abstract and Concrete Class?

Answer: Abstract – It’s a rule created to support the definition of rule including other classes, it cannot be instantiated and end with ‘-‘ Concrete – It can have the instances stored in the database.

Q12) What are the different layers in architecture?

Answer: PRPC Shared Product, Enterprise Shared Product Layer, Generalised Application Layer and Organisational & specialised application layer.

Q13) What are the types of Inheritance?

Answer: Directed Inheritance – Allow user to specify a parent class (must not related to name of the class) Pattern Inheritance – It search based on the patter defined in class structure.

Q14) What is Workgroup, Worklist and Workbasket?

Answer:
Workgroup – Its collection of workbasket and maintained by a manager who can allocate work to the users associated with Workgroup.
Worklist – It belongs to an operator and he can access the cases based on his priority.
Workbasket – It related to an organisation via Workgroup and it holds the cases which are not belongs to unique operator id.

Q15) How to associate an Operator with Workbasket?

Answer:
Workgroup – by associating a workbasket monitored by manager-operator rule – Defining a workbasket in operator id rule form.

Q16) What are types of flows?

Answer: Straight through flow, Process flow, Screen flow, Starter flow and Sub flow.

Q17) How to restrict a flow to particular user?

Answer: By using privileges and when conditions under process tab of the flow instance.

Q18) What are flow action and its types?

Answer: Flow action specify the choices that users have when performing an assigned work object Connection flow action and local flow action are the two types.

Q19) What is SLA and what are the terms associated with it?

Answer: Service level can define the timeline to process work object by executing activities Goal, Deadline and Passed Deadline are the terms associated with it.

Q20) What are the different types of SLA?

Answer: Process level – It defines the SLA for overall case life cycle Assignment level – It defines the SLA for a particular assignment associated with a particular user.

Q21) What are the types of joins available in reports?

Answer:
Inner Join – It is used to join two tables with matching data Left
Outer Join – It fetches all columns from applies to class and associated column which is having values from joined class
Right Outer Join – Vice versa of Left Outer Join

Q22) What are Agents and name the running mode?

Answer: Agent is an internal background process operating on a server in periodic basis Legacy, Standard and Advanced Agents are running modes.

Q23) What are the major differences for Obj and RDB Methods?

Answer: Obj – Preferable for Pega Internal DB Tables Used to perform operations on single table at a time Can BLOB (pzPvStream) column results as well Pega automatically write sql queriesRDB – Preferable for External Tables Used to perform operation on multiple tables at a time BLOB (pzPvStream) Column values cannot be retrieved We need to define query using Connect – Sql rule and use it.

Q24) What are px, py and pz keys?

Answer: px and pz are read only keys in pega which are created while processing ex: pxObjClass, pxCreateDateTime, pzInsKey, pxRequestor py is editable key ex: pyid, pyWorkBasket.

Q25) What are Local Variable and Parameter Variable?

Answer:
Local Variable – It is strictly particular to one activity/Data transform and it cannot be taken forward.
Parameter Variable – It associate the value of a property and we can pass the parameter value to calling rule and utilise it.

Q26) What is Activity and mention different types of it?

Answer: Activity is a rule where it follows a series of instruction given by sequence of steps in terms of methods. Connector, Routing, Trigger, Utility, Validation, Notify, OnChange, Parent Activity and Assign are the various types used in Pega.

Q27) What is the difference between Exit-Activity and Activity-End Methods?

Answer:
Exit – Activity: It exits the calling activity and control returns to the called activity
Activity – End: It Stops executing all the calling/called activities.

Q28) What is Locking in Pega and describe it types?

Answer: Locking is acquiring control over a work object before proceeding to perform any action on it and to ensure only single user to be perform actions on a work object at a time. Default Locking: Only one user can work on work object at a time. Optimistic Locking: This is enhanced feature introduced in pega 7, where multiple operators work on same object at a time.

Q29) Which are the possible ways to Handle Errors in Connect – Soap rule?

Answer:

  •  Using Faults tab in Connect – Soap rule
  • Using Error handle flow in Connect – Soap rule Service Tab
  • Transition Step

Q30) What are the benefit of using Declare Index rule?

Answer:
a) It simplifies the search by introducing index values to the aggregated properties b) It helps in exposing aggregate properties c) Finally converts complex algorithm to simple feasible solution

Q31) How tracer can be utilised for a Remote requestor in Pega?

Answer: By making use of Remote Tracer Functionality available in tracer and hence tracing the different requestor sessions available

Q32) Which are the Rule Availability in Pega?

Answer:
Available: It is ready to run at the time of rule execution.
Not Available: It is not available during run tim.
Blocked: It restricts the rule resolution to not execute the rule at run time, by returning ‘Rule Not Found’ exception as well as throws error.
Final: this functionality to indicate that the rule cannot be modified further, however it can be changed in the same ruleset higher version.
Withdrawn: It withdraws a rule from its current version and it’s all lower versions, however if the same rule present at different Rule set version will be executed at run time.

Q33) Name some of the Pega OOTB Activities that are generally used?

Answer: Notify, NotifyAll, New, Work-.AddCovered, AddCoveredWork, Work-.Addwork, Work-.Add, NewCovered, ToCreateOperator, ToWorkBasket, ToWorklist, Work-.NewDefaults, Assign- .NewDefaults, CorrNew, NewDefaults.

Q34) Define Primary page and its benefits?

Answer: Primary page is a page associated with the rules applies to class and it holds the property values & pairs, the same can be utilised in various places by referring it.

Q35) What are the major functionality difference between Clipboard and Database?

Answer:
Clipboard: It serves as primary temporary memory for multiple requestor.
Database: It is the permanent memory where the data can be persisted to make use at later point of time (Obj and RDB methods are used to interact with DB from Pega)

Q36) Which are all the pages available in Clipboard at run time for user?

Answer:
User Pages: Its top level clipboard page created by user by making use of activity methods such as Page-New, also it can be editable by the use.
Data Pages: It is generated by executing the declarative rules and the content appears as read only to the users.
System Pages: It holds Thread Page, Process Page, Requestor Page, Application Page, Operator Page, Organisation Page etc.

Q37) What is harness rule and define its types?

Answer: It supports the display of work object forms during the run time for the application users.
Perform Harness: It supports users completion of Assignments associated to the.
Review Harness: It previews the work objects in read only display mode.
New Harness: It refers to initial creation of the objects and supports initial entry.
Confirm Harness: It will accept a text note describing a user’s reasoning about a recently completed assignment.

Q38) What are Services and Connectors in Pega?

Answer:
Service: It’s kind of response given to an incoming reques.
Connector: It’s kind of approaching the other system for the response by giving the necessary request inputs (MQ, SQL, JAVA, JSM, HTTP, JCA, EJB, DOTNET, SOAP are the implementation types available)

Q39) Name some Obj Method and its benefits?

Answer:
Obj-Browse: Similar to Internet search engine browsing and fetching results based on Class and filter conditions.
Obj-Open: It used to open the instance stored in Internal and External table, similar to opening the search instances from browsing result.
Obj-Save: It’s to save clipboard page to pega internal/external db tabl.
Obj-Save-Cancel: Used to cancel the uncommitted Obi-Save instances in a particular pag.
Obj-Delete: it’s deleting the instance from db table, can be deleted immediately or can be deferred for later point of deletion.

Q40) How Parse – XML is different from XML-Stream?

Answer:
In Connect –Soap Configuration,
XML Stream is used to convert the mapped property values into XML format as reques.
Parse-XML is used to convert the xml format of response from external system into property vales to be mapped to clipboard.

Q41) Where can a user find the local variable values in Pega?

Answer:

  • By defining the log message method and can be viewed in tracer after defining the local variable in activity.
  • By selecting the checkbox Local Variable checkbox in tracer.

Q42) What are Listeners and describe its types?

Answer:  It’s a PRPC background process that waits for arriving message in the port and are defined by Data ObjectsMQ Listeners (Data-Admin-Connect-MQListener) Email Listener (Data-Admin-Connect-EmailListener) File Listener (Data-Admin-Connect-FileListener) JMS Listener (Data-Admin-Connect-JMSListener)

Q43) Define Section and mention where can it be referenced?

Answer:  It is a portion/area of a standard work object form that is placed in a harness form. We can embed a section inside a section, also we can insert a harness inside a section using Tab layout form Section can be referred in Paragraph rules, Flow Action rules, Other Sections and Harness rules.

Q44) What is Rule Resolution in Pega?

Answer:  It’s the Pega Internal search algorithm used to find the best appropriate rule at run time rule execution

Q45) What are Validation and describe its types?

Answer: Validation is a kind of verification method in pega to validate the fields and its associated values Client Side Validation: It’s like field and property level validation and user get Warning/Errors before submitting the form Server Side Validation: It validates the input fields after submitting the user form to the server

Q46) What are Declarative rules and mention various types of it?

Answer: It populates the outcome by declarative processing Declare Expression: Evaluates the expression to get the outcome Declare OnChange: Computes the property value on change of specific property values Declare Trigger: It process automatically by running an activity when instance of particular class are created/updated/deleted in DB Declare Index: It improves search and reporting access for properties. Declare Constraint: It imposes validation for a property when it is altered. Forward Chaining: It modifies the target property value based on the associated property value changeBackward Chaining: It make use of property-seek-value method to find the missing properties by using Goal seek technique

Q47) What is KeyStore in Pega?

Answer: It is a file that holds security certificates that supports outbound email security and web service security.

Q48) How can we map the class to a DB Table in Pega?

Answer: By making use of DB Table Class Mapping Wizard

Q49) What actually happens when locking a work object in Pega?

Answer:

  • Control initiates an entry in the pr_sys_locks table
  • Finally pxLockHandle holds the lock object (i.e., pxLockHandle = pxObjClass + Lock key array) Note: When different requestor tries to obtain a lock on same object, then insert query fails and throws error.

Q50) Describe about Duplicate Case Search in Pega?

Answer:
It’s a functionality to find out the duplicate cases in pega by using the inbuild features. Smart Shape to be used – Duplicate Search Rule to be modified – Case Match (To define Must match and Weighed match conditions) and pyDefaultCaseMatch.

Social Share:

0 responses on "Pega Interview Questions and Answers"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *