All Courses
SAP ABAP interview questions and answers

SAP ABAP Interview Questions and Answers

SAP ABAP Interview Questions and Answers

In case you’re searching for SAP ABAP Interview Questions and Answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. Additionally, SAP ABAP Online Training creates the leaders for handling the development part of the SAP software. The system of SAP is integrated with the workbench of ABAP to make use of tools for development. The top countries using the ABAP software are United States, United Kingdom, India, and Germany. SAP Online Course cover topics such as SAP r/3 architecture, data types, ABAP/4 editor, data dictionary, Reporting, dialog programming, SAP scripts, interface programming, smart forms, and adobe forms. The major industries where the demand for SAP is high are Information technology, software, HR, construction, chemicals, retail industry, machinery, and hardware and food production. SAP Software is used in more than 180 countries and this shows that the global demand is high for the SAP consultants. Find below the SAP ABAP Interview question and answer for finding out the best solutions for the business needs with comprehensive knowledge through SAP ABAP Online Course.

There is a parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The SAP ABAP advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per SAP ABAP industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in SAP ABAP Development. Gangboard offers Advanced SAP ABAP Interview Questions and answers that assist you in splitting your SAP ABAP interview and procure dream vocation as SAP ABAP Developer.

Best SAP ABAP Interview Questions and Answers

Do you believe that you have the right stuff to be a section in the advancement of future SAP ABAP, the GangBoard is here to control you to sustain your vocation. Various fortune 1000 organizations around the world are utilizing the innovation of SAP ABAP to meet the necessities of their customers. SAP ABAP is being utilized as a part of numerous businesses. To have a great development in SAP ABAP work, our page furnishes you with nitty-gritty data as SAP ABAP prospective employee meeting questions and answers. SAP ABAP Interview Questions and answers are prepared by 10+ years of experienced industry experts. SAP ABAP Interview Questions and answers are very useful to the Fresher or Experienced person who is looking for a new challenging job from the reputed company. Our SAP ABAP Questions and answers are very simple and have more examples for your better understanding.

Q1) What do you know about SAP ABAP?

Answer: SAP is famous for a software that is also known as Enterprise Resource Planning. It is used by enterprises to handle their daily tasks. The coding language used by SAP to create RICEFW things is ABAP.

Q2) What contents do you find in its technical specs?

Answer: Size category, buffering type, logging, data class, and buffering permission are the five contents found in technical specifications.

Q3) Can you differentiate between transparent tables and pool tables?

Answer: Transparent tables have one-to-one relationship with the database table who has a sole database field structure. On the other hand, pooled tables are several relations with the tables, and they are kept at the database level.

Q4) Explain View and its different types?

Answer: Any virtual table that has fields from one or more tables is known as a view. However, it does not contain any data but only shows the ABAP dictionary tables. When it comes to its different types, then projection, maintenance, help and database are the different types of ABAP views.

Q5) Elaborate Batch Data Communication Programming?

Answer: When huge amount of data or external data is transferred in the SAP system automatically, then it is done by BDC programming. Queue file is the key component in the process that helps in receiving the data.

Q6) Mention the different functions of the SAP Script?

Answer: OPEN_FORM, CLOSE_FORM, and WRITE_FORM are the three different functions that are used in SAP script.

Q7) Differentiate between structure and table in the data dictionary?

Answer: The primary difference between the two is that the table can store data in physical property, but the structure lacks this function. Apart from that, the table can have a primary key and structure cannot. Also, the table has technical attributes and structures fail to have them.

Q8) Do you know about the different data types of internal tables?

Answer: Key, Line, and Table are the three different data types of internal tables.

Q9) What is the difference between unique key and primary key?

Answer: When it comes to their difference, then the unique key can be null, but the primary key can never be null. It can accept zero value but not null.

Q10) Do you know about the different types of BDC S?

Answer: Session method and transaction method are the two different types of BDC S.

Q11) Why You Use Pretty Printer?

Answer: You need a pretty printer to format the ABAP code.

Q12) What do you know about the term dispatcher?

Answer: The dispatcher is an authorizing medium which handles different resources for R/3 applications.

Q13) Do you know about several database integrities?

Answer: There are several database integrities and some of them are primary key integrity, operational integrity, relational integrity, and semantic integrity.

Q14) Can you create callable component of program code in a single ABAP/4 program?

Answer: Yes, you can either create include program in the database or you can define Macros.

Q15) Explain the steps of tunning?

Answer: There are several ways with which tunning can be done. The major ways of tunning are memory tunning, disk i/o, and SQL tunning.

Q16) What are the uses of append statement and insert in SAP ABAP?

Answer: The append statement is used to add a record at the end of the internal table whereas you have to use the insert statement to add a record at a specific location.

Q17) Explain the structure of the ABAP program?

Answer: The typical structure of the ABAP program includes header, body, and footer.

Q18) What is the process of creating a table in the data dictionary?

Answer: The first thing that you have to do is create domains. Afterwards, you have to begin with creating data elements like properties. The last step is to create the tables.

Q19) What is the format of storing date and time in SAP?

Answer: The time is stored in HH:MM:SS format and date is stored in DD.MM.YYYY format in SAP.

Q20) Mention the merits and demerits of ABAP query tool?

Answer: In order to work on ABAP query tool, there is no need for any programming knowledge. However, the biggest disadvantage of the same is that sometimes it becomes extremely complex for the user to choose the required data accurately.

Q21) Do you know about the types of attributes of the function module?

Answer: Function modules are of six different types. Table, source, import, export, exception and changing are all the different types of attributes.

Q22) Can you tell the different components of the selection table?

Answer: Sign, low, high, and options are the different components of the selection table.

Q23) Mention the types of joins?

Answer: The four types of joins are inner join, equi join, self join, and outer join.

Q24) Explain LUW?

Answer: LUW is also known as a logical unit of work. There are two types of LUWs; DB LUW and SAP LUW.

Q25) What do you know about read line?

Answer: If you want to read data from the existing list levels, then you have to use read line. It is directly connected with the hide technique as well.

Q26) Do you know the properties of the selection screen?

Answer: There are several properties of the selection screen. Some of them are matchcode default, lowercase, check, modify ID, visible length, memory ID, checkbox, and no-display.

Q27) Is there any way to restrict value range for a domain?

Answer: Yes, there are two ways to do so. The first one is by stipulating a value table and the other one is to specify the fixed value.

Q28) Do you know about work process components?

Answer: There are three components of the work process; ABAP processor, screen processor, and database interface.

Q29) What do you know about Spool Request?

Answer: All such requests are generated during background or dialogue process. Moreover, they are placed in the same database along with the data of printer and the print format.

Q30) Tell us about the methods to modify SAP standard tables?

Answer: Customizing includes and append structures are the two different methods used to modify SAP standard tables.

Q31) What do you mean by the data dictionary in ABAP?

Answer: The term that is used to describe or denote the logic for creating the structures of certain objects, is known as data dictionary. The development of ABAP 4 depends on such structures.

Q32) Can Function Modules be called from other kinds of programs?

Answer: Yes, Function Modules can be called from various other types of programs.

Q33) Why is a Lock Object needed?

Answer: The function of the Lock Object is to prevent inconsistencies or incorrect information to occur when different types of data is inserted in the database.

Q34) What is the message command used for in a report?

Answer: The main function of the message command is to display the message ID. This is available in the statement which is reported right at the start.

Q35) Mention the different types of messages that appear in the program system.

Answer: The different types of messages which one can see are…Error (E), Warning(W), Information(I), Abend(A), Success(S), Abort(X).

Q36) What is the function of using the insert statement in SAP ABAP?

Answer: The insert statement helps in the adding of a record at a certain specified location. That is its main function.

Q37) What is the function of the append statement in SAP ABAP?

Answer: When the internal table ends, a record needs to be added at the certain specified work area. The function of the append statement is to add this record.

Q38) List the various contents of Technical Specifications.

Answer: There are 5 contents listed of the Technical Specifications. They are as follows… Data Class, Buffering Permission, Size Category, Login and Buffering Type.

Q39) What do you mean by Smart Forms

Answer: The different forms which are created with a Graphical design tool are known as Smart Forms

Q40) What need does pretty printer user fulfill in ABAP?

Answer: The code in ABAP is formatted by using the pretty printer.

Q41) What do you understand by transparent tables?

Answer: The table which has a one to one relation are known as transparent tables

Q42) What do you understand by pool tables?

Answer: The tables that have a many to one relation are termed as pool tables.

Q43) Give an example where pool tables are stored.

Answer: Database levels are examples of where pool tables are stored.

Q44) List the different types of data classes.

Answer: The different types of data classes are as follows…Master data, Transaction data, Organization data, System data.

Q45) What is the use of foreign key relationship?

Answer: Foreign key relationship ensures complete data consistency and accuracy. The data which is entered must be checked for errors minutely as well. The cardinality must be completely specified in foreign key relationship.

Q46) What is ABAP used for?

Answer: When traditional programs need to be developed in R/3, ABAP is utilized.

Q47) When is OOABAP used?

Answer: When  BSP/PCUI applications need to be developed, OOABAP is utilized.

Q48) What do you understand by the term table buffer?

Answer: The application server contains information about the table and this is referred to as table buffer. The actual connotation of the term buffer in this case refers to the memory area.

Q49) What is the difference between Table and Template.

Answer: Table is dynamic and Template is static in nature. That is the primary difference between the two.

Q50) What do you understand by the term dispatcher?

Answer: Dispatcher over here, actually refers to a control agent. Its function is to manage the resources of the applications of R/3 with the traditional SAP dispatcher.

Q51) State the two methods needed to modify the standard tables of SAP.

Answer: The two methods needed to modify the standard SAP tables are as follows…Customizing and Append structures

Q52) List the various events associated with Screen Programming.

Answer: The four events which are associated with Screen Programming are as follows… Process Before Output (PBO), Process After Input (PAI), Process On Help (POH), Process On Value (POV).

Q53) What do you understand by ALV programming in ABAP?

Answer: In ABAP,  ALV means Application List Viewer.

Q54) What is ALV programming used for?

Answer: Some of the functions of the AVL are to enhance the quality of the report. It also helps in making the report easier to read and understand. Assets like rows and columns can also be inserted with the help of AVL.

Q55) State of the objects that constitute the data dictionary.

Answer: Some of the objects that constitute data dictionary are as follows… tables, domain, views, data element, search helps or matchcode objects, type groups, look objects, table types, structure

Q56) What are the parameters that are used?

Answer: The two main parameters which are used are… formal parameters and actual parameters.

Q57) What are the ways in which both formal and actual parameters are different?

Answer: The manner of functionality is what differentiates formal and actual parameters.

Q58) List the various database integrities

Answer: The various database integrities are as follows… Semantic integrity, Primary Key integrity, Relational integrity, Value set integrity, Operational integrity and Foreign Key integrity.

Q59) What do you understand by BADI?

Answer: This is a new enhancement concept which is introduced in ABAP. It means Business Add-In.

Q60) How does BADI typically enhance the program?

Answer: BADI has been conceptualized as a complete object oriented approach. Thus it utilizes classes, interfaces and methods to enhance the quality of SAP

Social Share:

0 responses on "SAP ABAP Interview Questions and Answers"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *