All Courses
VBA Interview Questions

VBA Interview Questions and Answers

In case you’re searching for VBA Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. GangBoard offers Advanced VBA Interview Questions and answers that assist you in splitting your VBA interview and procure dream vocation as VBA Developer.

Q1)  What is use of excel?

Answer: It is an application to use for calculation, visualization and analytics.

Q2) What is the way to count a string in excel?

Answer: CountA

Q3)  What’s the Shortcut for sum?

Answer: ALT and +

Q4) What’s the Shortcut for Filter?

Answer: ALT, A, and T.

Q5) What’s the difference between sum if and count if?

Answer: Sum if, sums the values based upon criteria and count if counts the values based on criteria.

Q6) What is conditional formatting?

Answer: it allows to colour the cells, based upon conditions.

Q7) what’s the shortcut of Paste Special Values?

Answer: ALT E S V for values.

Q8) What’s the shortcut to split the excel sheet?

Answer: ALT W S.

Q9) What is the shortcut to reference the cell?

Answer: Fn + F4.

Q10) What does index function in excel?

Answer: It returns a value from a range at given position.

Q11) What is match function?

Answer: It is lookup function in excel which search for a value in array and returns relative position.

Q12) What is lookup function in excel?

Answer: It returns a value from a range or array.

Q13) What is the VLookup function in excel?

Answer: It is function which vertically lookups and get the relative data from a table or range.

Q14) What is the HLookup function in excel?

Answer: It is a function which horizontally lookups and get the relative data from a table or range.

Q15) What is nested if function?

Answer: It is a function which allows to put multiple IF function inside and allows to evaluate multiple criteria and returns the outcomes.

Q16) What is sumifs function?

Answer: It is a function which allows you to sum on multiple criteria.

Q17) What is averageif function?

Answer: It calculates average of given numbers based on criteria.

Q18) What is ROUND function?

Answer: It is a function which returns a rounded number to the given number of digits

Q19) What is pivot table?

Answer: Pivot table is tool which allows us to summarize the data by sum, count, etc.

Q20) What is pivot chart?

Answer: It is integrated feature of pivot table which allow to visualize the pivot table.

Q21) Define the chart in excel?

Answer: It is a visualization feature available in excel which allow to create interactive bar chart, pie chart etc.

Q22) what is scenario manager in excel?

Answer: It is set of values that saves and could substitute cells on a worksheet and create different scenarios to view the results.

Q23) What does goal seek feature in excel?

Answer: It allows to adjust a value used in a formula to achieve specific goal.

Q24) What is solver?

Answer: Solver is an ad in to use for what if analysis and it can find optimal value for a formula in one cell.

Q25) What is offset function in excel?

Answer: It is a function which returns cell or ranges and move right or left by specified number of column and rows.

Q26) What is Choose function in excel?

Answer: It is a lookup function which returns a value from a list of values based on position.

Q27) What does filter in excel?

Answer: It is feature which allow to retrieve the set of data based on criteria.

Q28) What is sort function in excel?

Answer: It allows to sort the range or table by ascending or descending.

Q29) What is number of rows and columns in excel 2019?

Answer: 1,048,576 rows and 16,384 columns.

Q30) What is name manager in excel?

Answer: It is designed to manage names.

Q31) What is IFERROR function in excel?

Answer: It returns custom result when a function generates error.

Q32) What is slicer in excel?

Answer: It is new way to filter the pivot table.

Q33) What is sparklines in excel?

Answer: It is a tiny chart in cell which provides visual representation of data.

Q34) What is freeze pane in excel?

Answer: it is excel feature which allows to keep visible rows and columns while scrolling to other area of sheet.

Q35) What does hyperlink in excel?

Answer: It returns hyperlink from given destination.

Q36) What is ribbon?

Answer: It is set of toolbars at top of the window.

Q37) What is Macro?

Answer: It allows to record the repeated tasks.

Q38)  What is function?

Answer: It is routine or procedure which performs a specific task.

Q39)  What sub procedure?

Answer: It is procedure that doesn’t return values.

Q40) What is User defined function?

Answer: It is custom function which could be created using VBA.

Q41) Can be UDF be called in a macro

Answer: Yes

Q42) What is option explicit?

Answer:  If a module contains Option Explicit, then variable must be declared all the variables explicitly.

Q43) What is array?

Answer: It is group of variable and it is capable of storing more than one variable.

Q44) What is ReDim?

Answer: It is used to size or resize a dynamic array that has been already declared.

Q45) What is scope of variable in excel vba?

Answer: it has defined scope and it could be local variable, module level, project level and global level.

Q46) How to comment in excel vba?

Answer: using apostrophe

Q47) What is variant in excel vba?

Answer: It is default data type and it can hold any type of data.

Q48) What is CurrentRegion Properties?

Answer: It is a range bounded any combination of columns and rows.

Q49) What is UsedRange?

Answer: It is used to select the range of used cells.

Q50) Is vba has dictionary structure?

Answer: Yes, it has Dictionary Structure.

Social Share:

0 responses on "VBA Interview Questions and Answers"

Leave a Message

Your email address will not be published. Required fields are marked *