All Courses
PMP Interview Questions and Answer

Project Management Professional Interview Questions and Answers

PMP Interview Questions and Answers

In case you’re searching for PMP Interview Questions and answers for Experienced or Freshers, you are at the correct place. There is a parcel of chances from many presumed organizations on the planet. The PMP advertise is relied upon to develop to more than $5 billion by 2020, from just $180 million, as per PMP industry gauges. In this way, despite everything you have the chance to push forward in your vocation in PMP Development. GangBoard offers Advanced PMP Interview Questions and answers that assist you in splitting your PMP interview and procure dream vocation as PMP Manager.

These PMP interview questions and answers are based on mega trending topics. If you master most of these topics, there will be no PMP interview question that you cannot answer and secure your dream job.

Q1) What should be the guiding principle for your project have to be compliant to the processes described?

Answer: The project team must select appropriate processes required to meet the project requirements.

Q2) What is triple constraint?

Answer: The three elements of triple constraint are Time, Cost and scope. It is also called as Project management triangle. One element imposes a limitation on others like change is project scope impacts project schedule and budget

Q3) What is Pareto chart and explain?

Answer: Pareto Charts plot out helps you figure out which root cause is responsible for the largest number of defects.

It is also called as 80/20 rule which means that that 80% of defects are caused by 20% of the root causes you can identify. So if you do something about that small number of causes, you can have a big impact on your project.

Q4) What is risk and issue?

Answer: Risk is nothing but an uncertain event or condition which, if it occurs, has a positive or a negative effect on a project objective such as time, cost, scope or quality. (PMBOK). It is a FUTURE event Issue – realized risk is nothing but issue; it is either a past or present event (i.e., occurred or occurring one)

Q5) Decomposition is the tool used predominantly for which process?

Answer: To create WBS and Define Activities are the processes where Decomposition is used predominantly

Q6) What are the different reserve types and explain it?

Answer: The two types of reserve are: Management and Contingency Reserve

Management Reserve – Is an estimated amount (5% total budget) added to the cost baseline and used for the unknown unknowns, it requires management approval to be used.

Contingency Reserve – The amount of funds, budget, or time needed above the estimate to reduce the risk of overruns of project objectives to a level acceptable to the organization. PM can approve.

Q7) Whom do you call as risk owner?

Answer: The person who is responsible for the response plan for the risk.

Q8) What is the difference between Quality and Grade?

Answer: Quality is the degree to which a set of inherent characteristics fulfil requirements (as per PMBoK v6)

Grade is a category assigned to products or services having the same functional use but different technical characteristics.

Important: while a quality level that fails to meet quality requirements is always a problem, low grade may not be.

Q9) What is respect as per PMI code of conduct?

Answer: It is a duty to show a high regard for oneself, others, and the resources entrusted

Q10) What is the difference manage quality and control quality?

Answer: Manage Quality is concerned with the managing the quality processes throughout the project whereas Control quality is concerned with comparing the results with the quality requirements to ensure the result is acceptable

Q11) What is an appropriate way to use the knowledge you gathered on the project management?

Answer: The best and appropriate way to share your knowledge with your colleagues and the professional community is in the form of lessons learnt documentation, books, articles, lectures, seminars etc

Q12) In any project, what is the most likely causes of conflict?

Answer: Schedule

Project priorities, resources and cost has the lesser order of frequency than schedule.

Q13) What is Halo Effect?

Answer: People has a tendency to think someone is good at anything, because he is good at one thing is called as Halo effect. As per PMI, this is not an acceptable practice hence should be avoided.

You are managing a project with:

AC = $25,350; ETC = $54,560; VAC= -$2,500; BAC= $92,000 & EAC= $95,100

Q14) Your sponsor asks you to forecast how much money you expect to spend on the remainder of the project. Which is the BEST estimate to use for this forecast?

Answer: $54, 560

The question asked you which number to use for a forecast of how much money you expect to spend on the rest of the project. Well, isn’t that the definition of ETC? Since you were given the value of ETC, you could just use that number!

You are managing a project with a total budget of $550,000. According to the schedule, your team should have completed 45% of the work by now.

But at the latest status meeting, the team only reported that 40% of the work has actually been completed. The team has spent $175,000 so far on the project.

Q15) How would you BEST describe this project?

Answer: Project is running with behind schedule and within Budget

If you want to evaluate how the project is doing with respect to the schedule and budget, you need to calculate CPI and SPI. The first step is to write down the information you have so far: BAC = $550,000, Planned %complete = 45%, actual % complete = 40%, and AC = $175,000.

Now you can calculate PV = BAC x planned% complete = $550,000 x 45% = $247,500.

And you can calculate EV = BAC x actual % complete = $550,000 x 40% = $220,000.

Now you have the information you need to calculate CPI and SPI. CPI = EV / AC = $220,000 / $175,000 = 1.25, which is above 1.0—so your project is within its budget. And you can calculate

SPI = EV / PV = $220,000 / $247,500 = .89, which is below 1.0 – so your project is behind schedule.

Q16) Which conflict resolution technique is most effective?

Answer: Confronting (problem Solving).

Confronting means figuring out the cause of the problem and fixing it. That’s the best way to be sure that the right decision is made.

This is the conflict resolution technique leads to Win-Win situation for both the parties.

What is the formula used to calculate number of communications channel between sender(s) and receivers(s)?

Answer: (N x (N-1)) /2

N – number of stakeholders including Project manager

Social Share: